Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Teme - Acidum

Stranice: [1] 2
1
Ostalo ostalo / Kosmički programi
« poslato: Novembar 12, 2014, 04:52:11:posle podne »
Za zainteresovane, evo teme za razmenu vesti, stavova, mišljenja, i svega ostalog vezanog za kosmičke programe širom sveta!

Povod za otvaranje teme?
Sletanje Philae-a na kometu 67P/Churyumov-Gerasimenko!


Poslednja vest koju imamo je da je Rosetta otkačila Philae-a, koji se sada lagano spušta ka kometi, i u vreme pisanja ovog posta trebalo bi da je sleteo (16:35 po našem), ali zbog udaljenosti to nećemo znati do 17:03 kada stiže potvrda od naših udaljenih putnika.

U međuvremenu, evo kako je orbiter Rozeta videla Filea na putu ka Čurjumov-Gerasimenku:


...i kako je lender File video matičnu Rozetu posle otkačinjanja:


Očekuje se da će File funkcionisati bar do marta 2015, a Rozeta do decembra 2015. godine.

Inače, lansirani su 2014. i putovali kroz svemir tokom 10 godina, uz najdužu kontrolisanu hibernaciju neke letelice koja je do sada ostvarena (i iz koje su se uspešno probudili na vreme).

EDIT: Potvrđeno je da se File spustio na kometu, i pričvrstio se pomoću dva harpuna.

2
LEGO reviews / 21104 - NASA Mars Science Laboratory Curiosity Rover
« poslato: Jun 27, 2014, 10:30:32:posle podne »
Pre svega, malo dramatičnog uvoda...ne biste li stekli osećaj kako je čekati da Vam stigne jedan ovakav set...

"7 minutes of terror"

PS. Da, užasno je iritantno što nema "embedovanja" video materijala u post, ali hrabri tim Skockanih zadužen za to radi na popravljanju situacije!

Da nastavimo, posle malo duže pauze...  :redface:

Mars i Venera predstavljaju planete Sunčevog sistema najbliže Zemlji, što ih je brzo dovelo u fokus istraživanja svemirskih agencija, odmah posle Meseca. Obzirom da je Venera pretopla, na njoj vlada ogroman pritisak, a i nema neku prijatnu atmosferu (hehe, štreberski humor), svaka mašina spuštena na nju (lender bilo koje vrste) ima jaaako kratak rok trajanja, što čini mističnu crvenu planetu mnogo pogodnijim kandidatom za direktnija istraživanja.

Niz spuštanja i pokušaja spuštanja svega i svačega na Mars su započeli Sovjeti, svojim (ne baš uspešnim) Mars serijalom, davne 1971. godine, a nastavili su Amerikanci čuvenim (i poprilično uspešnijim) Viking serijalom, 1976. godine. Posle godina istraživanja, kao i poduže pauze, usledio je talas misija sa roverima - robotskim vozilima, započet decembra 1996. godine lansiranjem misije Pathfinder, nastavljen 2004. sletanjem blizanaca Spirit i Opportunity, zatim lendera Phoenix i poslednjeg u trenutku pisanja ovog teksta - MSL Curiosity.

Malu pauzu u predavanju koristimo da ubacimo vrlo zanimljiv prikaz odnosa veličina tri čuvena rovera prikazana zajedno:



Pre nego se posvetimo naslovnom i do sada najvećem članu ekipe, podsetimo se njegovih prethodnika...

Pathfinder misija se sastojala od istoimenog lendera, koji je kasnije preimenovan u Memorijalnu stanicu Karla Sagana (Karl Sagan Memorial Station), i malenog rovera po imenu Saputnik (Sojourner). Poleteli su sa Zemlje decembra 1996. i sleteli na Mars u julu 1997. godine, pomoću padobrana, retro-raketa na čvrsto gorivo, i prvi put za to upotrebljenih vazdušnih jastuka:


Dva sola (marsovska dana) kasnije, maleni Saputnik, šezdesetak centimetara dugačak i desetak kilograma težak robotić pogonjen na šest točkova se prvi put zakotrljao po drugoj planeti, maksimalnom brzinom od jednog centimetra u sekundi. Ispitivao je stenje i kamenje oko lendera, ukupno prelazeći oko 100 metara, nikad više od 12 metara od Pathfindera, i na Zemlju poslao obilje značajnih informacija i 550 slika. Iako je trajanje misije prvo bilo predviđeno na 7 do 30 marsovskih dana, hrabri maleni rover i bazna stanica su vredno radili 83 sola (skoro tri meseca!). Nažalost, zbog predviđenog trajanja misije baterija na lenderu je bila namenjena za samo 40 punjenja, i po isteku 40-og sola više nije mogla da ostvari pun kapacitet. Komunikacija sa lenderom je prestala kada više nije imao energije za grejanje vitalne elektronike tokom ledenih marsovskih noći, i još uvek funkcionalni Sojourner je bez mogućnosti samostalnog rada otišao u istoriju... Osvrnimo se još jednom na dva hrabra vredna robota:




U sledećoj epizodi ćemo se prisetiti fantastičnih rovera-blizanaca, pred samo predstavljanje junaka godine...

Posle fantastičnog uspeha misije Pathfinder i malenog Sojourner-a, došlo je vreme da igra postane daleko ozbiljnija. NASA je razvila, napravila, testirala i jednog za drugim lansirala dva autonomnija rovera blizanca, u sklopu nove misije Mars Exploration Rover, skraćeno MER (rover za istraživanje Marsa).


Fenomenalno komični amblem misije, i "umetnička predstava" rovera na Marsu.
...oba rovera su ista, ali mi je glupo da stavljam dva puta isu sliku...  :p

Stariji i problematičniji Spirit (Duh, označen i kao MER-A), na kom se tim uvežbavao i sa kojim je prolazio kroz praktično sve probleme, je lansiran 10. juna 2003, i sleteo je na Mars 4. januara 2004. godine u krater Gusev. Mlađi blizanac Opportunity (Prilika, označen i kao MER-B) je lansiran 7. jula 2003. godina (hehe, na dan pisanja ove dopune) i sleteo je 24. januara 2004. godine na Meridiani Planum. Oba rovera su lansirana pomoću Delta II Heavy raketa, oba su spuštena na Mars vrlo sličnim sistemom kao i prethodni Pathfinder, i oba su imala očekivanu misiju od 90 sola (ili solova? Marsovskih dana). Napajani su solarnim ćelijama, pogonjeni na šest točkova sa "rocker-bogie" sistemom vešanja (omogućava istovremeni kontakt svih 6 točkova sa tlom i horizontalni položaj rovera prilikom prelaska prepreka), opremljeni raznoraznim naučnim instrumentima među kojima se po prvi put našla bušilica za stene (RAT - Rock Abrasion Tool - Alat za abraziju/nagrizanje kamenja), i koji su imali panoramske kamere (komada dva) na "jarbolu" koji ih je držao u visini očiju prosečnog čoveka, što nam je dalo 3D slike marsove panorame iz ugla iz kog će ih gledati neki budući kosmonauti. I oba rovera su žestoko probila očekivano trajanje misije...
Spirit, pošto je odradio niz uspešnih stvari i poneo mnogo "prvi u nečemu" titula, postiže fantastično otkriće kada mu je tokom noći 9. marta 2005. skočila efikasnost solarnih panela sa 60% na 93%! Sutradan, 10. marta je i otkriveno zbog čega. Naime, na Marsu se pojavljuju "pijavice" (naš naziv za dust devil, vrsta malog maleckog tornada), i jedna od njih je preko noći prešla preko rovera očistivši mu panele, dok je sutradan drugu uspeo i da snimi. 16. marta 2006. godine Spiritov prednji točak je prestao da radi, ali je hrabri rover nastavio da vozi uprkos tome, i u martu 2007. godine je raskopao pesak otkrivši silikatne minerale koji su dali odgovore na mnoga pitanja vezana za misiju i prošlost Marsa. Ali 1. maja 2009. godine, na 1892 sol vozanja po crvenoj planeti, točkovi Spirita su upali u zamku. Ispod sloja normalnog peska se nalazila naslaga jarozita (mineral, gvožđe(III) sulfat, rastresit i klizav), i rover više nije mogao da se kreće. Posle nekoliko meseci pokušavanja da izbave rover (testirajući i modele vozila na Zemlji u identičnim uslovima), 26. januara 2010. godine Spirit je proglašen stacionarnom istraživačkom stanicom, pošto su mu ostala funkcionalna samo četiri točka. Nisu uspeli ni da podese ugao rovera tako da paneli uhvate malo Sunčeve svetlosti tokom surove Marsovske zime. Povređen, zaglavljen i oslabljen, poslednji put se javio 22. marta 2010. godine, na 2210. sol svoje Marsovske misije, posle 6 godina i 7730 pređenih metara. Posle brojnih pokušaja komunikacije sa Spiritom, misija je zvanično okončana 25. maja 2011. godine. XKCD mu je posvetio fantastičan strip. Nekoliko slika (i mapa pređenog puta) u čast fantastičnog rovera:




Drugi blizanac, Opportunity, se već preko 10 dugih godina voza po površini Marsa, i sa preko 3703 sola i 39 590 pređenih metara predstavlja drugo vozilo van Zemlje po dužini vožnje (još ga šije Sovjetski Lunokhod 2 sa 42 kilometara). Još uvek je aktivan, a preživeo je i peščane oluje, i vožnju po ivici kratera Viktorija (ooogromnog), i skoro otkazivanje zgloba na ruci sa instrumentima, i trenutno ide ka brdu Solander Point. Pronašao je i prvi otkriveni meteor na drugoj planeti. Svaka čast maleni, samo vozi i istražuj, a Vama evo nekolicine slika, počevši od prve panorame u boji, preko nekoliko zanimljivih lokacija, prvog meteora na stranoj planeti, i po jednog "selfija" na početku misije (19. decembar 2004.) i skoro 10 godina kasnije (6. januara 2014.):










U sledećoj epizodi konačno dolazimo do heroja ove teme, a do tada uživajte!

3
Sopstvene kreacije / Acidum - Lego sinteze
« poslato: Jul 12, 2013, 10:12:48:posle podne »
Први пост је само \"плејсхолдер\" (тм) у ком ће стајати преглед свих представљених радова, са евентуалним линковима ка њиховим темама...

MuTaNTi - Multifunkcionalni Takticki Nuklearni Tim
     - TEMA -          - BrickShelf -
- Svojevremeno kreacija koja mi je pojela skoro sve tada raspoložive kockice!



Smarter than Smart
     - TEMA -          - BrickShelf -
- Odgovor na Lego Smart koji je tada izašao u City temi.



VRUM! - Very Rapid Urban Movement - tim
     - TEMA -          - BrickShelf -
- Žestoko inspirisan anime/manga kulturom, antiutopijskim tehnofuturizmom, tek kupljenim ferarijevim setom i gužvama u prevozu. Preporuka - pročitati uvodnu priču.



Međugradski autobus
     - TEMA -          - BrickShelf -
- Danas je to smejurija, ali tada inspiracija iz kataloga preneta na raspoložive kockice.



Panorama
     - TEMA -          - BrickShelf -          - YouTube -
- Tada najveća konstrukcija koju sam napravio. Gumica koja je korišćena nije original Lego.



Projekat: Crni Kajman
     - TEMA -          - BrickShelf -
- Prvi avion sa točkovima na uvlačenje.



Ekspedicija i Plamičak
     - TEMA -          - BrickShelf -
- Alternativno korišćenje slučajno uzetog dela: jedro umesto donjeg dela trupa.



Spasilački brod
     - TEMA -          - BrickShelf -
- Kako iskoristiti gomilu crvenih kockica i trup velikog aviona... ...napraviti brod za pretragu i spasavanje na moru!



Keep Eyes on Ice
     - TEMA -          - BrickShelf -
- Sjajna mala scena koja mi je donela treću nagradicu sa Brickenburg-ovog takmičenja!

4
Games / Kerbal Space Program
« poslato: Februar 04, 2013, 11:01:44:posle podne »
Konačno igra/simulacija sa ovakvom tematikom!



KSP (Kerbal Space Program) je sandbox (za sada, planira se i Career mod) igra/simulacija koja Vas stavlja u ulogu sve-u-jednom inženjera/šefa misije/vođe kosmičkog programa izmišljenih stvorenja sa izmišljenog sveta. Glavni izvori inspiracije su očigledno NASA i Sovjetski kosmički program, uz veoma osetan i sve veći uticaj privatnih kosmičkih agencija (SpaceX, Virgin Galactic, Blue Origin, Bigelow Aerospace, Spaceport America, Siera Nevada Corporation,...).

KSP Vas provlači kroz sve aspekte jednog solidnog kosmičkog programa - od dizajniranja i sklapanja svemirskih brodova (rakete, sateliti, sonde, kapsule, lenderi, šatloliki svemirski avioni...), preko njihovog lansiranja (i kontrole svakog aspekta, sa sve aktiviranjem viših stepena), preko praćenja parametara leta i postizanja željenih orbita/putanja, pa sve do istraživanja drugih kosmičkih tela (planete i meseci, a od skoro i planetoidi)! Moguće je i pravljenje, pa i spajanje orbitalnih i deep-space stanica!



Na prethodnoj slici se može videti kompletan raspoloživi kompleks, kojeg čine (s leva):
- SPH - Space Plane Hangar - ovde pravite šatlove/avione, koje lansirate sa piste u pozadini
- VAB - Vehicle (poznatiji stari Nasin naziv Vertical) Assembly Building - ovde pravite rakete
- Launch Pad - Lansirna rampa za rakete
- Tracking Station - Stanica za praćenje i kontrolu trenutno aktivnih letova

Sve se pravi od predefinisanih sastavnih delova (Lego ide u svemir, jupi!), postoje tutoriali i scenariji koji Vas nauče ponešto o samoj igri i osnovama nebeske mehanike, ali za bilo šta naprednije sleduju konsultacije sa enciklopedijama i fizikom! Nimalo laka \"igra\"...

Solarni sistem se sastoji od zvezde Kerbol, i niza planeta sa svojim prirodnim satelitima. Matična planeta stvorenja pod nazivom Kerbal je treća planeta Kerbin (hehe, ova sprdnja sa imenima im je žestoka, astronauti su kerbonauti, apoapsis i periapsis su im apokerb i perikerb...čuveni stručnjaci za raketnu nauku su Wernher von Kerman i Gene Kerman, i svi Kerbali se prezivaju Kerman). Oko planete orbitiraju dva meseca - Mun (hehe) i Minmus, sve poznatije planete su tu samo sa Kerbalizovanim imenima: Merkur je Moho, Venera je Eve, Mars je Duna, Jupiter je Jool sa satelitima Laythe, Vall, Tylo, Bop, and Pol...), i već doći do najbližeg nebeskog tela bez katastrofalnih događaja je veoooma teško, a kamolo spustiti se na površinu...

Uspeh je i kontrolisano doći do neke visine i bezbolno se spustiti na površinu!

Igra je još u predfazi (trenutna verzija koju i ja koristim je tek 0.18.2), ali već ima obilje delova i lokacija. Čim budem imao uslova za plaćanje preko (bez skidanja kože sa leđa) kupujem original igru u pretplati! ...iako mi je kompjuter preeespor i za ovako ranu verziju...i da za sada koristim piratsku verziju...

Jako dobar izvor osnovnih informacija je KSP wiki.

5
LEGO generalna diskusija / Flickr - Google - Login - Problem
« poslato: Januar 03, 2012, 05:03:13:posle podne »
Vec duuugo imam problem sa logovanjem na Flickr. Sad sam se zainatio da to resim...

Imam nalog koji sam otvorio koristeci onu \"use google account to sign up\" opciju, i prvih recimo mesec-dva dana je sve radilo savrseno. A onda je jednog dana posle klasicnog logouta zbog isteka nekog vremena koje browser pamti kolacice doslo do problema. Odem na flickr, pa na sign in (njihova login varijanta, sign up je register), pa kliknem na \"use google account\", i onda se otvori prozorce koje se ucitava...i ucitava...i ucitava...i posle minut-dva izbaci da lokacija ne postoji. Ako pokusam da se ulogujem klasicnim kucanjem usera i sifre, izbaci mi da taj yahoo nalog ne postoji, i da li zelim da ga otvorim.

Moj nalog na flickr-u jos postoji, stizu mi poruke o postavljenim slikama sa naloga na koje sam se prijavio...sve je isto samo mene nema...

Help...anyone...?

PS. Nije valjda neki prikriveni rat Google-a i Yahoo/MicroSoft-a?!

PPS. Koristim Operu, koristio sam je i dok sam otvarao nalog, i dok je radilo...

6
Sopstvene kreacije / V.R.S.T.A
« poslato: Septembar 24, 2011, 05:31:01:posle podne »
Dakle, najnovija kreacija na kojoj sam radio...pa...podugo...je konacno zavrsena...
...sledi slikanje, izbor reprezentativnih fotki, kacenje na net i cekanje odobrenja, pa zatim kacenje na forum uz propratni tekst...

...i dok se sve to saceka, da stvari ucinimo zanimljivijim...

Sta je V.R.S.T.A ??? :ninja:

7
Sopstvene kreacije / Ekspedicija i Plamičak
« poslato: Maj 19, 2011, 12:51:04:posle podne »
I tako ja pođoh na ekspediciju malenim brodićem po imenu Plamičak...
...kapetan je jednako lud kao boje broda, a ni naziv mu nije daleko...
...ali avaj, on je jedini koji je pristao da me odvede do Ostrva...
...napunili smo brodić svim potrepštinama kojih smo se mogli domoći za kratko vreme...
...otisnuli smo se čim su najavili dovoljan broj dana mirnog vremena, a povoljan vetar nas je veoma obradovao...
...nadam se da ću se vratiti sa dokazima koji će podržati moje ismejane teorije...nadam se i da su legende o Ostrvu samo mera zastrašivanja lakovernih pijandura...


8
Sopstvene kreacije / Spasilački brod
« poslato: Maj 19, 2011, 12:29:42:posle podne »
Kako iskoristiti gomilu crvenih kockica i trup velikog aviona...
...napraviti brod za pretragu i spasavanje na moru!!!

Ovako je sve počelo...


A posle celog dana sklapanja, i posle manjih izmena nekoliko dana kasnije, konačni rezultat je dobio svoj finalni izgled:


Brod je čvrst, može se okretati i naopako, i ljuljati i prevrtati (igrale su se sestre od tetke sa njim par puta, 5 i 7 godina), a funkcionalnost kojoj uvek težim je posebno naznačena potpunom modularnošću radi lakog pristupa svim delovima plovila...

Prvo, komandni most ima vrata kojima minifigovi ulaze kroz ambulantu na palubi, ali se takođe skida ceo bočni stakleni panel čime je omogućena manipulacija članovima posade:


Zatim, u ambulantu se može ući sa dve strane (tri uključujući merdevine sa komandnog mosta), a skidanjem komandnog mosta je omogućen potpun pristup:


I tu nije kraj...najzanimljiviji deo (bar meni) je potpalublje! Minifigovi ulaze merdevinama sa pramčanog dela palube, a za malo veće korisnike je moguće laganim potezom skinuti celu palubu sa bokovima trupa! U potpalublju se nalazi nekoliko prostorija za razne namene, a u zadnjem delu moćni brodski motor:


Za pretragu za unesrećenima na većim površinama koristi se palubni spasilački helikopter, koji naravno ima svoju platformu, na koju može sleteti na dva načina - pri normalnoj plovidbi i pri donošenju unesrećenih:


Naravno, brod ne bi bio to što jeste bez svoje verne i dobro obučene posade!
...počevši od mehaničara...


...preko iskusnog starog kapetana, pomoćnika za upravljanje i radariste...


...i naravno spasilačko-medicinskog tima za direktnu pomoć unesrećenima: ludi pilot, još luđa spasiteljka, slatka sestra i naravno, uvek se nađe neki mučeni jadnik da ih zabavi...


Posle teške višednevne smene brod uplovljava u svoju matičnu luku, u kojoj se neretko mogu naći prijatelji i rodbina nestalih koji sede u čekaonici ispod lučke komande... Luka je delo moje devojke, posebno je napravljena kao podrška brodu za spasavanje, ima kiosk, čekaonicu, dovoljan broj klupa za sedenje, i kao delo ekološki svesne osobe ima i više nego dovoljan broj kanti za smeće (mali braon valjci 1x1)! Nenormalan broj reflektora i druge rasvete je takođe lični pečat...


Na kraju, cela ekipa spasilačkog broda na svojim radnim mestima...a u svojim redovnim obilascima sreću i veoma neobične \"prolaznike\"...


Brod sa posadom će još neko vreme krasiti izložbeni deo u sobi, posle čega će otići po sanduče Dejvija Džounsa...
:pirate:
...dakle ima vremena za slikanje još neko vreme ako nekog posebno interesuje neki detalj, imamo još par slika luke (koju je u međuvremenu, khm, odneo cunami), a na BrickShelf galeriji ima još par slika koje ovde nisu upale...
...inače, khm...khm, brod je bio napravljen, što se i po datumima na ranijim slikama vidi, još, khm, ovaj, pre izložbe u Šumicama... Ne, nemojte me tako gledati, grdite moju ženu što nije bila upornija da me natera da slikam i postavim ranije... :angel:

...otvoreni smo za komentare...

9
Sopstvene kreacije / Projekat: Crni Kajman
« poslato: April 08, 2011, 10:08:25:pre podne »
Dragi naši prijatelji, dogodila se strašna i nemila stvar!!!
:amazed: :amazed: :confuzed2: :amazed:
Jedan od naših najboljih novinara-istraživača je kidnapovan! Naš dragi i cenjeni saradnik koji nam je uvek donosio sveže, neviđene i neočekivane ekskluzivne snimke sa najopasnijih mesta je nestao prilikom nabavljanja snimaka koji su trebali da krunišu njegov dugogodišnji špij...ovaj... istraživački rad. Naime, kao što je širokoj javnosti dobro poznato, naš saradnik je već dugo na tragu supertajnog projekta pod nazivom \"Crni Kajman\"!!! Dugo osporavan, iako pod pretnjama smrću, došao je do informacije o supertajnoj lokaciji na kojoj će moći da nabavi direktne dokaze o postojanju ovog navodnog projekta, kao i o tome šta se uopšte krije iza tako mračnog naziva.
:ninja: :ninja: :ninja:
U nedelju rano ujutro je otišao na svoj životni zadatak, oko podneva nam je poslao dve slike koje su nas ostavile bez teksta, ali mu se onda gubi svaki trag...
Neimenovani inasajder iz vojnoobaveštajnih krugova nam je potvrdio da je našeg saradnika uhvatilo specijalno vojno obezbeđenje projekta \"Crni Kajman\", i da se sada nalazi u zarobljeništvu na ispitivanju na lokaciji koja čak ni njemu nije poznata!

Kako saznajemo, na slikama se nalazi rezultat dugogodišnjeg supertajnog projekta \"Crni Kajman\" - crna letelica karakterističnog oblika i apsolutno nepoznate namene! Na sva naša pitanja vojni zvaničnici odgovaraju da ne znaju ništa o tome, i da je možda bolje da se ne uplićemo!



Nastavićemo sa pokušajima za rasvetljavanje ovog projekta, i čim budemo imali neke detaljnije informacije podelićemo ih sa Vama. U medjuvremenu, pokrenuli smo sve raspoložive diplomatske načine za oslobađanje našeg dragog saradnika, dobrog porodičnog čoveka koji se nikada nikome nije zamerio, koji redovno plaća račune, iznosi smeće, ide u prodavnicu, trenira mali fudbal za učenike lokalne osnovne škole, član je više humanitarnih udruženja, i veliki prijatelj svih ljudi i životinja...šmrc...daćemo sve od sebe da ga izvučemo iz kandži zlih maskiranih ljudi...

PS. Svaka sličnost sa izveštavanjem realnih medijskih kuća je... :tongue2:

10
Predstavljanja / Kasno Acidum na predstavljanje stize
« poslato: Februar 16, 2011, 05:32:28:posle podne »
Primetih da sam zaboravio da se predstavim...hehe...

Ekipa sa starog foruma me već zna, ja sam Miloš Brusin, Legom se bavim od malenih nogu... Kao mali sam bio nekontrolisano agresivni sadista, i mnooogo igračaka sam uništio i pogubio, nažalost i mnoge Lego elemente...kasnije su mnogi postradali i od usisivača... Uprkos \"odrastanju\" nalazio sam vreme i razlog za igranje i sastavljanje, u srednjoj našao najboljeg druga koji voli Lego (i njegova neprevaziđena keva koja pošto smo proveli 8 sati u sobi nad hrpom Lega praveći srednjevekovne opsadne sprave ulazi i krajnje zabrinutim glasom kaže - momci, a kako vi mislite da nađete neke devojke). Opsesija se nastavlja kad mi je devojka za rođendan pre neku godinu kupila moj prvi Bionicle set (Rakshi), i malo po malo uplovila u Lego vode samnom...sada zajedno opsedamo Hipo, gradimo i stvaramo...

Obožavam naučnu fantastiku, pa zatim fantastiku i istoriju. I anime. I steampunk.

...a u preostalo vreme sam apsolvent hemije...ko je pregledao slike o sortiranju kockica primetio je moj drugi hobi i ljubav koja se meri sa Legom...

PS. sada u sobi imamo mali izložbeni prostor! Ovako je izgledao za Novu godinu...


11
Sopstvene kreacije / Medjugradski autobus
« poslato: Februar 16, 2011, 05:16:24:posle podne »
Evo jedne kracije inspirisane Lego katalogom!
Bez smejanja, to je veoma dobar izvor inspiracije za one koji ne kupuju puno setova, posebno zato što su slike prilično ograničene...

Jedna od retkih kreacija koje smo slikali i u trenucima izgradnje...



Gotova, slikana iz raznih uglova:



Zatim otvoreno sve što se može otvoriti - vrata, prtljažnik (bunker, je li) i poklopac motora



Još jedan pogled na \"bunker\", ovaj put pun stvari i (neverovatno teškom mukom) osvetljen



I na kraju, krov se lako diže pa je moguće poigrati se sa raznolikim putnicima. I jedan pogled kroz unutrašnjost autobusa.


12
Sopstvene kreacije / Panorama - Acidum Style
« poslato: Februar 15, 2011, 07:30:49:posle podne »
Pošto sam upravo uspešno aploudovao snimak na Tube, a juče su odobrene i slike na BrickShelfu, evo ješ jedne prednovogodišnje kreacije koja je čekala da se smilujem za prikaz...

Dakle, slatka mala panorama, mislim da predstavlja najveću (za sada) kreaciju koju sam ikad napravio. Sve su originalni Lego delovi osim gumica...



Nekoliko detalja



I za kraj - snimak rada panorame pogonjene nežnom rukom moje drage

[video]http://www.youtube.com/watch?v=0XTFif1VBCQ[/video]

13
Sopstvene kreacije / VRUM! tim
« poslato: Februar 14, 2011, 07:50:03:posle podne »
Godina je 2453...

Ujedinjeno čovečanstvo je pokorilo celu planetu, savladali smo tehnologije materijala o kojima su nekada samo sanjali, namnožili se i prenamnožili, uprkos naprednim masovnim kosmičkim kolonizacionim misijama progutali smo sav prostor koji nam je bio na raspolaganju, i nije nam bilo druge - počeli smo da prilagođavamo kompletnu planetu svojim novim potrebama...

Površina je postala premala, i okrenuli smo se trećoj dimenziji - počeli smo graditi tunele pod tlom i masivne megastrukture od iskopanog i obrađenog materijala prema nebu...megastrukture su došle do granica stratosfere...tlo je odavno izgubilo smisao...planeta je od čvrste kamene kugle postala nakazna struktura na pola puta između sunđera i košnice...naš novi dom...

Sve te megastrukture već duže vreme povezuju megamagistrale, najsavremenija vrsta auto-puteva, koji se protežu hiljadama kilometara u bukvalno svim pravcima. Nesreće, potresi, terorizam, krriminal, eksplozije, požari, ništa od toga nije nestalo sa razvojem nauke i tehnologije...samo su rastojanja koja hitne službe moraju preći postala veća. Zbog guste mreže i prenaseljenosti letelice apsolutno ne dolaze u obzir...naučili smo to na najgori mogući način...još čujemo krike miliona koji su se našli između mesta sudara, zapaljenog kompleksa i centra gravitacije...

Zbog svega toga smo razvili tim za brze intervencije čiji Vam maleni deo ovde sa ponosom predstavljamo:

VRUM! - Very Rapid Urban Movement - tim

   

Opremljeni su najsavremenijim terenskim vozilom posebno prilagodjenim traženim uslovima - samostalnost, velika nosivost, snaga, izdržljivost, izmenljivost i prilagodljivost, ograničenost veličine i naravno - ekstremna brzina!



Prostor za vozača omogućava izuzetnu preglednost i sjajnu zaštitu, dok je prostor za korisni teret (prenos materijala, ranjenika ili ljudstva) dizajniran kako za zaštitu tako i za maksimalnu pristupačnost:



Ovde je prikazano vozilo Sigurnosnog odseka sa mešovitom čovek+android borbenom postavom



Posebna pažnja je pružena sigurnosti i izdržljivosti vešanja na upravljačkom delu vozila



...

14
Sopstvene kreacije / Smarter than Smart
« poslato: Februar 14, 2011, 06:51:55:posle podne »
Posle podužeg vremena da Vas upoznam sa radovima prethodnih meseci...

Naš tim auto-inženjera je radio na razvoju malog urbanog automobila neophodnog svakom radnom i vrednom čoveku zarobljenom u saobraćaju današnjice, trudeći se da ne žrtvuje snagu zarad kojeg centimetra dimenzija...

...i došli smo do trenutka u kom Vam možemo sa ponosom predstaviti urbani poslovni automobil minijaturnih dimenzija i zapanjujuće snage koji je zaista \"Smarter than Smart\"!

Pregled


Nadasve pristupačan dizajn


Sajamska poslovna promoterka :laugh:


Komforna i pregledna unutrašnjost


I za kraj...šta bi iko više poželeo...
Smart? Smarter!

15
Sopstvene kreacije / Keep Eyes on Ice + Zimske Carolije
« poslato: Decembar 21, 2010, 08:09:28:posle podne »
Vratismo se kuci sa malog odmora, i evo konacno i nasih radova!

Kreiran specijalno za Brickenburg-ovo zimsko takmicenje, tema Winter Scene je mene asocirala na sledecu scenu...bradati cikica koji vec godinama radi kao dostavljac u severnim krajevima je prolazio istom stazom pored jezera nebrojeno puta, ali nemarnost u voznji je ovaj put odnela danak - malo pogresno skretanje, i uz jezivo krckanje led pod teskim vozilom je popustio! Preplaseni vozac stize samo da iskoci iz tonuceg vozila i hvata maglu dok se ledena pukotina zlobno siri ka njemu...



Kao prvo, scena je mnooogo lepsa uzivo, i trebalo mi je puno strpljenja i isprobavanja da ubodem samo dva reprezentativna kadra...
Kao drugo, komentar devojke i najboljih drugova je bio nedvosmislen - scena savrseno oslikava moju suptilnu destruktivnost...
Trece, kreacija je savrseno stabilna, moze se drzati i naopako, cikica je lepo postavljen, vozilo je fiksirano pri zeljenom uglu...i naravno funkcionalnost je ocuvana - gepek se moze otvarati/zatvarati po zelji...ovde mi je bio cilj da pokazem tu mogucnost tako sto cu ga ostaviti poluodskrinutog...i pukotine i voda su tako postavljeni da je voda ispod nivoa leda, i kako god zavirivali ne vidi se podloga koja sve drzi!
Cetvrto - mana je mozda preterana jednostavnost i nedostatak ukrasa...iako mi je cilj bio da predstavim jednolicnu snegom zavejanu pustos, detalji bi doneli znacajnu prednost na takmicenju...


I pred sam kraj, moram da predstavim i rad moje zivotne saputnice, koji je osvojio prilicno dobar broj poena, posebno ako se uzme u obzir konkurencija i cinjenica da ona nije odrastala okruzena LEGOm! Jedan od prvih radova, bez ijedne moje sugestije...



Prava zimska scena, u skladu sa njenom razigranom licnoscu...

PS. Oboma je favorit pas koji laje na decu koja se igraju na \"njegovom\" brdu!

Stranice: [1] 2