Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Teme - zidane

Stranice: [1] 2
1
Lego modifikacije / Tutorijal: Kako napraviti preslikače za tkaninu
« poslato: Oktobar 01, 2018, 03:27:34:posle podne »
Ukoliko želite da dobijete više detalja na na vašim jedrima, zastavama itd. onda vam treba i pristup uređaju koji se zove Cutter (kater). To je specijalni uređaj koji podseća na štampač međutim umesto da vrši ispis na podlogu on ima nožić i pomoću njega vrši isecanje. Kater se najčešće koristi za sečenje vinila (samolepljive folije) za izradu različitih nalepnica. Medjutim kateri koji se prodaju za kućnu upotrebu mogu da seku i tkaninu, sunđer, karton papir ili foliju specifične namene HTV (Heat Transfer Vinyl) koja služi da se pomoću zagrejane pegle prenese na tkaninu. Ovo se inače koristi i za pravljenje preslikača za majce. Ovde će ukratko biti objašnjen postupak pravljenja ovakvog preslikača.

Kater izgleda poput štampača. Kada se radi sa katerom obavezno se koristi podloga na koju se materijal koji se seče postavlja i zajedno sa podlogom se uvlači u kater. Sa leve strane se nalazi alat u mom slučaju to je nožić na kome se može podesiti jačina sečenja u zavisnosti od materijala je to podašavanje drugačije.



Uz kater dolazi i poseban softver koji omogućava da motiv koji želite da izrežete učitate kao sliku ili vektor ili da sami nacrtate to što želite. Ja sam koristio poznat motiv sa Lego jedara iz čuvene piratske teme.

Nakon sečenja folija izgleda ovako:


Da bi se finalni motiv pripremio potrebno je višak folije ukloniti (naziv za ukljanjanje viška folije na engleskom je weeding).

Proces uklanjanja folije:


Potpuno očišćen i spreman motiv za prenos na tkaninu.


Spreman motiv potrebno je precizno pozicionirati na tkaninu i zatim prema upustvima proizvođača pritisnuti vrelom peglom na nekih 15-20 sekundi.


Kada se prenosna folija malo ohladi potrebno ju je ukloniti i evo finalnog rezultata:


I finalni izgled ugradjenih jedara:


Kada radite sa HTV folijom vodite računa da motiv na kateru morate seći kao odraz u ogledalu, ovo je važno ako pravite neki tekst. Za grafičke motive uglavnom nije važno.

Ako imate nekih pitanja slobodno pitajte u ovoj temi.

2
Lego modifikacije / Tutorijal: Ojačavanje tkanine za upotrebu na lego kreacijama
« poslato: Oktobar 01, 2018, 02:42:35:posle podne »
Sledi jedan kratak, ali koristan tutorijal, koji se tice ojačavanja tkanina za upotrebu na Lego kreacijama. Prilikom sečenja, baratanja i rada sa tkaninom, često se desava da tkanina krene da se cepa, i da se končići odvajaju i paraju.

Da se to ne bi dešavalo potrebno je tkaninu ojačati sa tečnim lepkom. Taj lepak može biti za papir i bitno je da može da se rastvara i meša sa vodom.

Potrebno je kupiti lepak koji je u stiku i razrediti ga na 50% ili 30% dodavanjem vode. Ostatak lepka iz pakovanja sačuvajte u nekoj zip kesici hermetički zatvoreno kako se ne bi osušio i taj lepak kasnije možete iskoristiti.

Primer lepkova koji se mogu koristiti:


Razređeni lepak je zatim potrebno naneti ravnomerno na tkaninu kojoj je ojačanje potrebno. Tkaninu obavezno pre nanošenja lepka dobro opeglati, jer ako to ne uradite lepak če neravnine učvrstiti i posle neće biti moguće lepo da se opegla.

Nanošenje lepka na tkaninu:


Nakon nanošenja lepka potrebno je ostaviti tkaninu da se dobro osuši i naokon toga je možete opeglati još jednom. Nakon ove procedure, videćete kako će se tkanina ukrutiti i biće mnogo jednostavnije precizno je seći i raditi bilo šta sa njom. Nakon tretmana lepkom biće teže bojiti tkaninu, ali i dalje moguće.


3
Lego modifikacije / Tutorijal: Bušenje rupica za ugradnju jedara
« poslato: Septembar 10, 2018, 08:53:37:pre podne »
Kada su jedra ofarbana, spremna su za sledeći korak, a to je bušenje rupica koja će poslužiti da se jedra učvrste na svojim pozicijama.

Ofarbana i spremna jedra:



Alat koji sam koristio za pripremu rupica jeste bušač za kožu, medjutim sasvim lepo se može koristiti i sa tkaninama. Takodje može poslužiti i neki jači bušač za papir. Ukoliko se bušač za papir koristi treba paziti da se ne napravi greskom neka rupa viška, a takođe malo je problematičnije pozicioniranje samih rupa.



Pre bušenja nije zgoreg obeležiti mesto za rupe, ali može i ovako šac metodom:



Rezultat je skoro savršena rupa na tkanini. Deo tkanine koji se buši nije loše malo jače obraditi sa lepkom (vidi  Tutorijal: Priprema tkanine za lego modifikacije - još uvek u pripremi) kako se konac tkanine na tom mestu ne bi odvajao:



Kompletno izbušeno jedro i spremno za ugradnju na vaš najnoviji MOC:


I za kraj kako to sve izgleda na jednom MOC brodu (brodu još fali neki delovi ali vidi se rezultat ovog i prethodnih tutorijala).

4
Lego modifikacije / Tutorijal: Farbanje zamenskih jedara za lego brodove
« poslato: Septembar 07, 2018, 01:58:11:posle podne »
Pozdrav svima, neko vreme me zanimaju tehnike kojima bi mogao da osvežim i ulepšam svoje lego kreacije, pa sam tako za novi brod koji pravim poželeo da napravim jedra kakva lego kompanija jos nije napravila.

U posebnoj temi biće objašnjeno kako se jedra seku i korake koji prethode samom farbanju.

Ideja mi je bila da napravim jedra slična lego jedrima, ali u malo drugačijim nijansama. Lego jedra imaju uzdužne šare i isto tako nešto sam želeo da postignem. Potrebno je da se uzdužno ofarbaju linije a da se pri tom osnovni materijal ne ofarba tamo gde nema šara. Materijal koji sam koristio je malo deblji lan, koji je prethodno tretiran lepkom kako bi bio krući i kako bi omogućio kasniju dalju manipulaciju.

1. Korak: uzeti komad debljeg papira i nacrtati mustru po kojoj će se raditi. U mom slučaju povukao sam dve linije jednu iznad i jednu ispod isečenog komada tekstila. I na obe linije sam obeležio crtice na 2cm, kako bi debljina šara bila jednaka.

2. Korak: Za papir je potrebno pričvrstiti jedro tako da se šare ravnomerno rasporede po čitavom jedru. Fiksiranje za papir radi se selotejpom ili nekom drugom sličnom trakom (ja sam radio sa selotejpom). Na slici se vidi rezultat prva dva koraka:



3. Korak: Pripremiti farbu za tekstil, npr. Marabu koja se prodaje u teglicama ja sam je razredjivao sa minimalno vode, a ako zelite intenzivniju i gušću boju, farbajte tkaninu skroz bez vode



4. Korak: Kada je tkanina lepo zaštićena na delovima gde ne želimo boju, možemo da krenemo sa nanošenjem farbe. Obzirom da ste lepo zaštitli delove koji ne treba da se oboje, mozete bojiti slobodno da mažete četkicom i preko slelotejpa.



5. Korak: Nakon što smo obojili sve nezaštićene delove tkanine, potrebno je ostaviti da se boja osuši, a zatim pažljivo skinuti selotejp traku.



Kao rezultat ćemo dobiti precizno obojeno jedro, skoro spremno za upotrebu na vašem novom Moc brodu.

5
Velika Lego izložba u Kragujevcu!



Za sve ljubitelje lega, buduće arhitekte, naučnike i građevinare, lego klub “Skockani” organizuje izložbu lego eksponata i lego radionice za decu!

6
Izložbe i događaji u organizaciji Skockanih / Sajam knjiga - saradnja sa Kreativnim centrom
« poslato: Oktobar 27, 2014, 05:10:25:posle podne »
Dragi posetioci foruma, u sklopu sajma knjiga, a u okviru štanda Kreativnog Centra možete pogledati neke od sopstvenih kreacija članova našeg kluba. U cilju promovisanja sjajne knjige LEGO Ideje u izdanju Kreativnog Centra, dobili smo jako lepu vitrinu koju smo nadamo se na najbolji način iskoristili.

Ukoliko se nađete na Sajmu Knjiga obavezno posetite i štand Kreativnog Centra. Uživajte i slažite LEGO!




7
LEGO reviews / 76000 - Arctic Batman vs Mr-Freeze-Aquaman-on-Ice
« poslato: Septembar 06, 2014, 07:05:26:posle podne »
Ovo je prvi u nizu Super hero setva koje cu na nasem forumu prikazati.

Ovaj set mi je bio zanimljiv zbog Artic Batman-a kao i zbog druge dve figurice Mr Freeze i Aquaman-a :)

Set nije previse veliki ali poseduje jako lepe delove. Posebno mi se svidjaju ovi veliki prozirni plavi elementi.

Gradnja je krajnje jednostavna i kao rezultat se dobija lep betmenov brodic kao i kocka leda u kojoj je Aquaman zaledjen. :)

Uzivajte....
















































8
Izložbe i događaji u organizaciji Skockanih / Kreativni vikend u Nišu - 23. - 24.08
« poslato: Avgust 20, 2014, 08:44:55:pre podne »

DKC Niš Klub ljubitelja Lego kocaka "Skockani" pozivaju Vas da nam se pridružite 23 i 24.8.2014 godine u DKC Niš na kreativnim radionicama i predavanjima koje ćemo držati oba dana od 9-19h. Dnevna karta sa kojom možete ući i vratiti se više puta u toku dana je 130 din. Porodična karta za 4 osobe je 400 din. Deca ispod 4 godine ne plaćaju kartu.

9
LEGO klub "Skockani" i šoping-mol Delta City pozivaju sve ljubitelje LEGO kockica, od najmlađih do najstarijih, da u subotu i nedelju, 16. i 17. avgusta 2014. godine dođu u atrijum Delta City-a i posete novu izložbu našeg kluba. Radno vreme šoping-mola je od 10-22 časova.

Posetioci će imati priliku da uživaju u Skockanim eksponatima - od Divljeg zapada preko "Friends" grada do "Zvezdanih ratova".

Uz LEGO diorame, čekaju vas i LEGO roboti - imaćete priliku da vidite robote napravljene isključivo od LEGO delova.



Najmlađi posetioci moći će da sami kreiraju svoje eksponate od LEGO kockica u igraonici, a najzanimljiviji radovi biće objavljeni na našoj Facebook stranici i sajtu.

Dođite i zabavite se! LEGO je više od igre!

10
LEGO reviews / 75003 A-wing Starfighter
« poslato: Jun 14, 2014, 09:23:42:pre podne »
Predstavljam vam set 75003 A-wing Starfighter iz 2013-te godine.

Broj delova: 177
Broj minifigura: 3
Cena u Nemackoj: 30 Eur

Ova set predstavlja treću reviziju ove letelice u Lego izvedbi. Prva verzija pojavila se davne 2000-te godine neposredno kada je i Lego počeo (1999) sa licenciranjem Star Wars teme.



Ova verzija patila je od brojnih nedostataka, model je samo izdaleka podsecao na A-winga. Imao sam jedan ovaj set, ali sam ga rasturio u delove, jer mi se nije svidjao.

Sledeća verzija pojavila se 2006-te i ta verzija dosta podseća na ovu poslednju. Svi bitni elementi A-winga na najnovijem setu su preuzeti iz ove verzije, jedino veće poboljšanje je uvodjenje dugačkih curved slopova na prednjem delu.



Kako A-wing zaista izgleda, pa sami prosudite u nastavku koliko su se dizajneri približili ogriginalu iz filma.



Pa da krenemo sa predstavljanjem seta. Otpakivanjem kutije nalazimo 3 kesice sa delovima označene brojevima 1,2,3 tu je uputstvo i na žalost nezaobilazne nalepnice.





Predviđeno je da se set sklapa iz tri faze, pa se tako redom otvaraju kesice sa pripremljenim sadržajem po fazama.

Sadržaj prve kesice:


Sadržaj druge kesice:



Sadržaj treće kesice:


Naravno odmah sam poželeo da sklopim figurice.



Kao i uvek fenomenalno su odrađene posebno izdvajam pilota A-wing letelice koji se pojavljuje samo u ovom setu.

Gradnja letelice je dosta jednostavna.











Nakon prve kesice, postavljena je osnova, nosači za protonska torpeda i motori.

Ovde se koristila jedna jako lepa i korisna tehnika, nakon čega je zadnji deo letelice dobio sajan detalj.






Idemo dalje....







Detalj prelepih curved slope-ova, koji mnogo doprinose eleganciji ove letelice.













I za kraj rezervni delovi:



I za kraj utisci:
Kao sto mozete primetiti izbegavao sam da zalepim nalepnice do samog kraja ovog rivjua. Na kraju sam ipak shvatio da ne moze bez nalepnica. Opsti utisak je 9/10, jer uvek moze bolje. Zanimljivo je da su ubacili figurice i Han Sola i Admirala Akbara koji sa ovim brodom nemaju nikakve veze, ali mogu biti jako korisne  kada klinci pozele da se igraju, ne samo sa letelicom.

Set je za svaku preporuku pogotovu ako ga mozete nabaviti po normalnoj ceni.

Komentari su dobrodosli.

P.S. Slika sa nalepnicama vrlo brzo.

11

LEGO klub "Skockani" i tržni centar Delta City pozivaju sve humane ljubitelje LEGO kockica, od najmlađih do najstarijih, da u nedelju, 1. juna 2014. godine dođu u atrijum Delta City-a i daju svoj doprinos ugroženima od poplava. Radno vreme tržnog centra je od 10-22 časova.

Sva prikupljena sredstva biće uplaćena na račun Crvenog krsta grada Beograda, a posetioci će imati priliku da uživaju u Skockanim eksponatima - od Srednje Zemlje iz Tolkinovog serijala Hobit/Gospodar Prstenova, uzbudljive pomorske bitke iz doba pirata, preko modernih gradskih scena i železnice, do futurističkih svemirskih vozila i istraživačkih stanica.

Uz LEGO diorame, čekaju vas i Transformersi koje će izložiti klub "TransFans Srbija" - imaćete priliku da vidite kako su neki od najpopularnijih robota evoluirali tokom svoje tridesetogodišnje istorije.

Najmlađi posetioci moći će da sami kreiraju svoje eksponate od LEGO kockica u igraonici, a najzanimljiviji radovi biće objavljeni na našoj Facebook stranici i sajtu.

Dođite, zabavite se, i pomozite! LEGO je više od igre!

12
LEGO generalna diskusija / Lego knjige
« poslato: Decembar 02, 2013, 11:25:01:pre podne »
Upravo stiglo na adresu u Berlinu :) Do mene nadam se za koji dan...



Inace na bricksetu ocenjena kao najbolja Lego knjiga ove godine. Cena na nemackom amazonu oko 16.5 eur sa isporukom.

13
LEGO generalna diskusija / Standardi modularnih gradjevina
« poslato: Avgust 02, 2013, 06:23:06:pre podne »
Mozda nekom bude interesantno.











Originalni link

14
LEGO generalna diskusija / Lego Tehnic - upustva za početnike
« poslato: Jun 06, 2013, 10:26:41:pre podne »
Otvorio sam ovu temu sa idejom da u njoj delimo neke tehnike i zanimljive ideje vezane za tehnic. Lično mislim da imam možda samo jedan Tehnic set i to sa pneumaticima, ali kako se ispostavilo nakon sredjivanja imam nekoliko kilograma raznih tehnic delova.

Ideja mi je da se malo edukujem u ovoj oblasti pa možda probam i nešto da napravim :).

Da ne smaram za početak preporuručujem knjigu od Sariel-a \"The Unofficial LEGO ® Technic Builder’s Guide\" poljaka Mocera koga je ovde Tehnicking već spominjao, ali mi se čini nije ništa od njegovih kreacija posebno kačio.

Video dole predstavlja kratak pregled različitih MOC-ova koje je Sariel pravio.

[video size=100 width=425 height=344 type=youtube]fGEsBmLN8zM[/video]

A naslovna stranica njegove knjige izgleda ovako:



Knjiga je podeljena u nekoliko celina i lepo objašnjava osnove mehanike koju bi trebali da znate ako se upuštate u ovu oblast.

Prva poglavlja objašnjavaju osnovne pojmove kao što su brzina, rotacije moment sile itd. U sledećim poglavljima predstavlja sve gradivne tehnic elemente od pinova preko zupčanika i osovina. Posebno mi se svidelo poglavlje koje na jednom mestu objašnjava sve PF elemente. Tu ćete naći i mehanizme koji koriste lance i gumice, ideje za uvčvršćivanje tehnic konstrukcija kao i neke napredne tehnike za povećanje snage motora njihovim serijskim povezivanjem itd.

Potrudiću se da knjigu pročitam do kraja, a vama je savetujem da je nabavite i osetite čari ove jedinstvene LEGO priče.

Linkovi:

Eurobricks review knjige

Sariel web page

15
Takmičenja / Igrom do škole
« poslato: Avgust 21, 2012, 06:47:16:pre podne »
U delta city-ju od 25.8 do 4.9 biće organizovana takmičenja u sklapanju Lego kockica. Takmičenje je za školarce, ne vidi se tačno ko je sponzor i koje su nagrade u pitanju ali vredi otići i viditi kako je sve organizovano.

Više na plakatu koji sam uslikao.


Stranice: [1] 2