Знам да Ангели нема намеру да се расправља око ћирилице, а ни мене то не занима јер тиме се не би ништа посебно решило. Тамо где би то требало да се решава верујем да су полуписмени. :devil2:
Претпостављам да ти читање не представља проблем.
Мени распоред тастера не представља проблем - мој први компјутер је био из Немачке, целог живота програмирам па више волим QWERTY, а куцкао сам и на француској тастатури где су Q и A замењени. На послу имам латиничну тастатуру само треба да знам где су ми Љ, Њ и Џ. Никакав проблем да куцам енглески или немачки, све ми је \"ушло\" у руке.
Ако нешто треба да пребациш из латинице у ћирилицу или обрнуто, постоје макрои и
spelling checker-и за
Word.
Е, што се тиче претраживања, Гугл лако налази комбинације оба писма, а форум вероватно има проблем.
Право питање је не зашто пишемо ћирилицом него
зашто уопште пишемо латиницом! До пре 50-ак година српски се није писао латиницом, а компјутери нису разлог због кога се прешло на латиницу.
Да сви пишемо ћирилицом, појам на
српском би тражио на
ћирилици, а појам на другим
језицима би тражио на њиховим писмима. Свакако не би тражио
brick на српском форуму, а
brik не би нашао на енглеском. Додуше, Хрвати пишу све у оригиналу али то не бих коментарисао. Свакако у својој абецеди немају Q, W, X, Y, Ä, Ö, Ü, ß и разна друга лепа слова...
Постоји и коначно решење за ћирилицу: да сви почнемо, као цивилизован народ, да говоримо
енглески и да се манемо заосталог језика са много слова и гласова (у ствари, енглески има много више гласова). Овај мој предлог још увек нико није прихватио...
Да се разумемо: nemam nista protiv ASCIIja, i ja pisem njime, samo mi se cini malo skrbavo. Jeste, brzo je i uglavnom se razume. Nekada davno, kada smo zeleli ASCIIjem jednoznacno da predstavimo reci, pisali smo Cxacxak, Cyuprija, Nyegusxi, Lyubovija...
ali zašto pisati tako kada danas lepo može sa svim kukicama i kvačicama...
а онда је питање који ђаво уопште куцати куке и кваке када имамо писмо које их нема?
? :speechless: