Skockani

LEGO diskusija => LEGO generalna diskusija => Temu započeo: dugme Maj 08, 2012, 10:27:30:pre podne

Naslov: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: dugme Maj 08, 2012, 10:27:30:pre podne
na eurobricks-u (http://www.eurobricks.com/forum/index.php?showtopic=69410) je moguće videti recenziju seta 10225-R2-D2...

pri recenziji autor je skrenuo pažnju na problem sa belim brikovima...različitih su boja...kremasta bela i ekstremno svetlo plavkasta siva...mislim da je ovo veliki propust s obzirom na to da je ovaj set namenjen kolekcionarima, kao i ostali ekskluzivi...

(http://farm8.staticflickr.com/7231/7151541777_f8d02d2414_n.jpg)

takođe, skrenuo je pažnju na različite kalupe 1x2x5 brikova...

(http://farm8.staticflickr.com/7278/7005452948_36cb88064c_n.jpg)

ako TLG nastavi da pravi ovakve propuste, neće moći više da tvrdi da je mnogo kvalitetniji od konkurencije, koja ih realno kopira... :sad:

jeste li se vi susreli sa sličnim problemima?
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: bilewp Maj 08, 2012, 11:07:52:pre podne
Ja sam se susreo sa razlicitim nijansama plave u setu 6913, slikacu veceras da vidite. bezveze.
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: bnesty Maj 08, 2012, 04:23:08:posle podne
Ne znam da li si nekada naleteo na  moje komentare po forumu, ali sam jos odavno rekao, ako ovako nastavi TLC bice gori od BanBao kockica. Vec par godina unazad zestoko fuserisu: kocke iste boje razlicitih nijansi, kvalitet kocki sve gori (desavalo se da pocnu polako da pucaju  posle mesec dana stajanja), lose izlivene kocke (npr PetShop je imao jednu kocku koja nije do kraja izlivena), redovno se desava da fali 1-2 kocke u setu.

Kad se setim samo setova iz 80tih, pre je moglo da se desi III rat nego gore navedeno
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: dugme Maj 08, 2012, 04:35:05:posle podne
Citat: \"bnesty\" post=11393
Ne znam da li si nekada naleteo na  moje komentare po forumu, ali sam jos odavno rekao, ako ovako nastavi TLC bice gori od BanBao kockica.Vec par godina unazad zestoko fuserisu: kocke iste boje razlicitih nijansi, kvalitet kocki sve gori (desavalo se da pocnu polako da pucaju posle mesec dana stajanja), lose izlivene kocke (npr PetShop je imao jednu kocku koja nije do kraja izlivena), redovno se desava da fali 1-2 kocke u setu.


pošto čitam skoro sve teme, naravno da sam naišao na tvoje komentare... :wink2:
al možda nije loše imati temu sa komentarima i fotkama na jednom mestu...
imao sam i ja negativnih iskustava sa nedostajućim kockicama... :angry:
al opet mi je čudno da su ovakav propust sebi dozvolili u temi koja im donosi najveći profit...pošto sw ne kupuju samo ljubitelji lego kockica, već i obožavaoci sw-a, koji nisu zainteresovani za ostale lego proizvode...
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: TechnicKing Maj 08, 2012, 08:04:45:posle podne
Ja sam vec u jednoj temi ovo napomenuo mene razocarava evo bas set 8070 sa nekih pola metra se vidi da boje nisu iste sto je po meni sramota za lego kompaniju msm ljudi ako dizete cene dajte opravdajte ih kvalitetom a ne dobijam nijanse crvene boje.:angry:

I ARC-170 tj 8088 je s propustom bele boje a ostale boje su ok izgleda da se ove svetlije boje prave u kini a ovo je standardno ali opet nem pojma.Ako me nateraju da prestanem da kupujem lego ja sam se razocaro zesce.:cry: :cry: :cry:
Naslov: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: vasa Maj 08, 2012, 08:50:21:posle podne
Cudno kako do sada nisam imao problema sa bojama
Naslov: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Angeli Maj 08, 2012, 10:45:50:posle podne
lego je bila jedina kompanija u koju sam mogao da se zakunem (kao klinac) da kad nesto kupim, uvek uvek sve dobijem :)
kockice su trajale generacijama, a svoj prvi set sam nasledio od caleta koji se igrao kao klinac sa njima. (to i spido kupace gace koje su i dan danas u upotrebi:)

...a danas? Izbegavam kupovinu minifigurina jer se odmah razglave, i kada naslazem npr sto kockica jednu na drugu, u dva reda, na vrhu nisu iste visine (sto maltene onemogucava gradjenje neceg visheg) Trudim se da koristim & kupujem samo stare kockice. Zivo me interesuje koliko ce trajati ovi prelepi printovi koje sada prave, i ove gumene kockice (meka plastika)
Naslov: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Angeli Maj 09, 2012, 11:05:56:posle podne
upravo sam naleteo na zanimljiv link (http://www.eurobricks.com/forum/index.php?showtopic=69124)
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: lion knight Maj 16, 2012, 09:12:13:pre podne
Promasena stampa na kacigi i R2-D2
(http://thebrickblogger.com/wp-content/uploads/2012/05/LEGO-Misprints-by-JINZONINGEN-73.jpg)

(http://thebrickblogger.com/wp-content/uploads/2012/05/LEGO-Customer-Service-LEGO-Problem-1-500x268.jpg)

Pogresna boja lica
(http://thebrickblogger.com/wp-content/uploads/2012/05/LEGO-Customer-Service-LEGO-Problem-2.jpg)

No comment
(http://thebrickblogger.com/wp-content/uploads/2012/05/LEGO-Customer-Service-LEGO-Problem.jpg)

Greske u stampi na kacigi
(http://thebrickblogger.com/wp-content/uploads/2012/05/LEGO-Misprint-by-Blaster.jpg)

Princess Leia sa kosom koja je fabrickom greskom uradjena kao glatka (cena ovih pogresnih figurica je na Bricklinku oko 200 eur!)
(http://www.bricklink.com/ML/sw175.jpg) (http://www.bricklink.com/ML/sw175a.jpg)
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: aca Oktobar 03, 2012, 12:40:05:posle podne
Немојте да се секирате унапред, биће још горе. :devil2:

Како, на пример, коцкице у Америци могу да буду јефтиније него у Европи? Направиш у Кини, продаш испод цене у Америци и наплатиш то у Европи. Негде мора да се \"штрпне\" и да зашкрипи.
Ја сам прилично убеђен да контрола квалитета (више) не постоји, јер је она један од великих делова укупне цене. Јер да постоји, не би било шансе да нешто направљено у Кини буде другачије од оног у Данској. Осим тога, вероватно и машине раде преко сваке границе да би се произвело што више и онда се појави онај згужвани \"1х1\" (из lion knight-ове поруке).

Ми смо пре десетак дана купили жениној братаници један \"френдс\" комплетић, не знам тачно који (боже, како су ми одвратни :sick2: ). Упркос гађењу, прегледао сам коцкице :shy: (заиста је интересантан онај лап-топ) да видим новитете. Коса на минифигурици девојке је толико лабава да ми се чини да бих је могао одувати (слично као код колекционарских). А на кутији пише: \"Произведено у (па листа од неколико земаља)... и Кина. Све ми је било јасно.
А запазите у којим се то количинама ради када им се исплати да један тако мали сет састављају од делова произведених на свим крајевима света?!

Citat: \"Angeli\" post=11414
lego je bila jedina kompanija u koju sam mogao da se zakunem (kao klinac) da kad nesto kupim, uvek uvek sve dobijem :)
kockice su trajale generacijama, a svoj prvi set sam nasledio od caleta koji se igrao kao klinac sa njima. (to i spido kupace gace koje su i dan danas u upotrebi:)

За Спидо се слажем. Они су своју производњу селили од Британије до Далеког истока (тако бар пише на овим купаћим које имам), али су остали квалитетни.
Једино још можеш да се поуздаш у Made in Japan и углавном Germany, мада ни то није правило.

Да се разумемо, и такве ствари могу да се испеглају ако компанија Лего то и жели. Неисправан део би лако могао да се замени и дода нека коцкица гратис.
Али мени се чини да је проблем њихова ароганција: објаве конкурс да им се доради Техник шасија (вероватно их је дизајнер напустио) и ко победи, имаће част да му продају рад (без накнаде)! Без процента!? Па кад су тако дивни, што они не живе од славе (очигледно и живе, али од прошле)?

Хвала лепо, мало сам матор за те форе. :bored:
Naslov: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Angeli Oktobar 03, 2012, 12:56:23:posle podne
e vidis, napisao sam nesto slicno, i momentalno su me banovali sa eurobriksa:)

ali cinjenica je, posto imam SVOJE kockice, tj ja sam ih kupio (iliti, meni je neko kupio kad sam bio mali:)), tj prva ruka, i kockice koje kupujem na komad sada, drugacije su pod rukom, spojevi su labaviji, i KONSTANO imam problem, kada naslazem sto 2x2 levo i sto 2x2 desno - nisu iste visine. sto znaci da postoji neka tolerancija od npr 0.1 mm, sto je nista, ali ako se potrefi da svih sto odu na istu stranu, to je 10mm!!!! razlike u visini. ali sobzirom da je randomizovano, obrni okreni meni se za milimetar ne gadja, onda konstrukcija nije sigurna, itd itd itd

ono sto sam napisao je da na ustrp kvaliteta tlg povecava profit. Minifigurine maltene uopste ne kupujem, jer su BUKVALNO u raspadu, traju 2 meseca igre, kao npr kolektibl serija - ne do ti bog da izvucas shaku iz ruke ili ruku sa torzoa, to je rasklimano do kraja zivota:)

Shvatam da se menja tehnologija, pa su zato kockice drugacije na dodir, ali - zar ne bi trebale biti bolje sto vise napredujemo, umesto gore?

Ali i dalje su 99% prema 1% koliko je konkurencija - sobzirom da kupujem kockice na komad, ponekad mi uvale i neku kockicu drugog proizvodjaca, pa provalim tek dok gradim - momentalno se vidi, ne drze uopste, potpuno drugacije na dodir, i \"lego\" print na studovima se razlikuje. Ipak, lego kupujem zbog kvaliteta. bukvalno, da kockice ne mogu da se slazu, ne bi ih kupovao, kao ni banbao i sl.

da, i ne volim TLG jer upropastava brend koji volim od detinjstva.
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Sammael Oktobar 03, 2012, 01:05:45:posle podne
Raša će moći da da preciznije informacije pošto je bio na seminaru o kontroli kvaliteta, ali ukratko:

1. Ne znam kako si toliko omašio za Technic konkurs. LEGO izbacuje KOMPLETAN set (dakle nije ih nikakav dizajner napustio, naprotiv maltene svakog meseca angažuju nove dizajnere, trenutno ih radi 160-170) čija šasija onda služi kao osnova za takmičenje čiji će pobednički rad biti proizveden kao EKSKLUZIVAN i OGRANIČEN set. Razlog zašto nema nikakve monetarne nagrade je to što je konkurs otvoren u celom svetu i učesnicima svih godišta i kada bi bilo plaćanja bilo kakve vrste podlegao bi PRAVNO-BIROKRATSKOM LUDILU jer ga pravnici nikada ne bi odobrili.

2. Fabrika u Kini nije pod kontrolom LEGA ni na koji način. Imam sijaset detalja vezanih za ovo koji nisu za javnost, ali za par godina kineske kockice više ne bi trebalo da budu problem. Do tada moramo da istrpimo...

3. Problem s bojama je zbog toga što zbog enormnog povećanja proizvodnje LEGO mora da nabavlja pigmente od 5 različitih dobavljača koji ne uspevaju da svaku porudžbinu odrade jednako. Neke boje su uspeli da reše, neke nisu - Raša će znati šta i kako.
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Sammael Oktobar 03, 2012, 01:08:37:posle podne
I uzdržavajte se od blanko neutemeljenih izjava o LEGO kompaniji, da ne bismo i ovde morali da primenjujemo praksu sa Eurobricksa.
Naslov: Re: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Hexx Oktobar 03, 2012, 01:40:04:posle podne
Da li ja dobro razumem da će se i ovde primenjivati cenzura?

Prvo, ako je kvalitet drugačiji - drugačiji je, svi smo to iskusili.
Drugo, kakva je to priča \"nije fabrika pod kontrolom lega\" pa pod čijom je kontrolom onda? Ko ih plaća ako ne lego?


... pored toga, što je više prisutno nezadovoljstvo javnosti, to će brže oni rešavati te probleme, ako se ljudi ne žale, kompanija će da misli da je sve ok :)
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Sammael Oktobar 03, 2012, 02:07:17:posle podne
Cenzura se već primenjuje u skladu sa diskrecijom administratora (i od početka je tako). Ne kažem da ćemo cenzurisati to što se ljudi žale, žalili smo se i mi tamo LEGU direktno, samo treba biti mudar u izboru reči.

LEGO iznajmljuje kapacitete fabrike preko partnera u Kini. Kvalitet se kontroliše na nivou serije koju isporuče, LEGO nema mogućnost da u te fabrike stavi svoje ljude koji će raditi kontrolu kvaliteta. Primarni razlog zašto je deo proizvodnje uopšte prebačen u Kinu nije cena (kao što mislite) već to što su Kinezi ovladali novom tehnikom štampe na neravnim površinama plastike i bili u mogućnosti da to ponude LEGU pre nego što je LEGO imao tu tehnologiju (ili barem pre nego što je mogao da je stavi u funkciju).
Naslov: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Yanakin Oktobar 03, 2012, 03:05:07:posle podne
Vasa daltonista :))

Citat: \"Angeli\" post=15120

KONSTANO imam problem, kada naslazem sto 2x2 levo i sto 2x2 desno - nisu iste visine. sto znaci da postoji neka tolerancija od npr 0.1 mm, sto je nista, ali ako se potrefi da svih sto odu na istu stranu, to je 10mm!!!! razlike u visini. ali sobzirom da je randomizovano, obrni okreni meni se za milimetar ne gadja, onda konstrukcija nije sigurna, itd itd itd


da, i ne volim TLG jer upropastava brend koji volim od detinjstva.


kada bi se kockice pravile sa manjom tolerancijom (aj da pretpostavimo da bi to materijal uopste podneo tako da se pritom odrzi mogucim \"musko/zenski a.k.a stud-and-tube sistem spajanja kockica\") ti ne bi mogao da izvedes mnoge od onih krivina koje izvodis na svojim modelima. ili recimo gomilom doublebrickova ne bi mogle da se izvedu one fine velike zakrivljene povrsine za brick build brodove i sl primere blagog \"silovanja kockica\" koje iako na granici varanja ipak daju sjajan rezultat. tj ne verujem da moldu moze da se zada parcijalno koja ce biti toleraancija, tipa da visina bude +/- 0.01 mm a stud recimo 0.1... (ili gresim?) you win some you lose some...

a ovo drugo, pa to je stvarno besmisleno, zamisli da vise ne volis zene samo zato sto vise ne lice na one koje pamtis iz duplerica caletovog plejboja iz 1980e godine, (hm, da ne objasnjavam vizuelne ideale tih godina, svi imate sliku u glavi :).  mislim da si ovo pisao dok si bio ljut jer ti je roletna napala zamak :))
Naslov: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Angeli Oktobar 03, 2012, 09:58:19:posle podne
:))
ahahah loodaku :)
pritom, stvarno me nerviraju i devojke jer ne vode racuna o sebi kao pre desetak godina, a vrse marketing o sebi kao da vrede pedeset puta vishe ;)

i lazem ja, volim sta je tlg napravio od tema, 1000 puta mi je zanimljivije sada nego pre 10 godina ;) narocito u dizajnu, inventivnosti i temama. Racunam da je taj \"uzlet\" (za mene) nastao negde pred kraj 2007-me kada su krenuli patuljci i trolovi :)

samo volim da teram kontru :)

Sa druge strane, jedino (bukvalno) sto im zameram je kvalitet. Bukvalno odvojim od usta da kupim set, i minifigurina mi se raspadne posle pola sata igranja - nije ok.
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: aca Oktobar 05, 2012, 10:17:41:pre podne
Самаеле, да не бих цитирао цео твој пост (http://www.skockani.com/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=4&id=11374&limit=10&limitstart=10&Itemid=137&lang=sr#15122), одговорићу директно:

1. У реду,   погрешио сам за некомлетан сет, извињавам се. Што се тиче дизајнера, и не мислим да имају једног.
Али што се тиче конкурса, и даље мислим исто! Не морају да дају паре, могу да дају комлете у некој вредности, или чак нека победник изабере - то је за мене награда. Није битна вредност. Што се тиче правно-бирократског лудила, то бих волео да ми разјасниш?

2. У такав изговор не верујем. Лако се утврди да ли неко може или не може да испоручи робу захтеваног квалитета. Осим тога, Кинези по свему судећи не праве неке делове (које други не могу да направе), него многе! Одакле сад нико не уме да направи косу за фигурицу и њену главу да се тесно уклопе, а умели су пре 20 година?!

3. Проблем са фабриком која не може нешто да испоручи се врло једноставно решава: ако она нема пара да инвестира, нека Лего инвестира у њихово проширење под повољним условима набавке (\"enormnog povećanja proizvodnje\", дакле нису без пара).
Питање пред којим је Лего је врло једноставно: да ли да задовољимо тражњу на мање квалитетан начин или да одржимо квалитет са могућношћу да можда изгубимо део тржишта? Искрено, мислим да би им  полупразни рафови донели још већу јагму. То бар зна свако ко је ових дана тражио зејтин и шећер: ако их негде и нађе, купиће више него што му треба. :bored:

Чињенице о тренутном (константном?) паду квалитета су непобитне. Ја сам покушао да нађем одговор зашто је то тако. Постоје само два одговора: или не знају да реше проблем или су злонамерни и проблем није проблем него лоше решење (Кина, пигменти, наградни конкурс итд.).
Твоје мишљење је оптимистичко (или је то можда и званичан став Лега), а моје је песимистичко. И ти и ја се слажемо да је у питању повећана производња и она је вуче све остало.
Ја своје мишљење заснивам између осталог и на томе што сам годинама радио у завршној контроли и што знам колико је било каква масовна технологија компликована (чак и када се ради у Србији) и што се грешке дешавају и реномираним компанијама, без обзира да ли су у питању делови или готови производи.
Сада сарађујем са једном великом компанијом која је много старија и већа од Лега и тачно знам како резонују. Ту нема милости, шта год ко причао.
Нажалост, ове моје тврдње су без инсајдера у Легу клевета (правно гледано), па их зато и нисам објавио у новинама, него овде.

Тако да што се тиче дискреционог права администратора да цензурише (које апсолутно поштујем), можда ми и помогнете -  да ме Лего не тужи. :laugh: Мада не видим разлог, осим ако вас неко не откуца Легу да сте Лег(л)о сумње. :ninja:


Citat: \"Sammael\" post=15126
Ne kažem da ćemo cenzurisati to što se ljudi žale, žalili smo se i mi tamo LEGU direktno, samo treba biti mudar u izboru reči.
Слажем се, можда сам био преоштар. Ипак,   поново сам полако прегледао своју поруку и иза свега стојим (осим, наравно онога за шасију).

Узгред, ова порука је у суштини само прежвакана моја претходна, немам шта да додам. Ја ћу се и даље играти Легом, али ћу куповати са мало више резерве.
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: aca Oktobar 05, 2012, 10:23:17:pre podne
И за крај један стари виц на који ме је ова дискусија подсетила:

Склопила наша компанија уговор са Јапанцима да им испоруче сијалице са 1% шкарта.
После извесно времена стиже испорука и Јапанац каже: \"Овде је 99 контејнера са исправним сијалицама и 1 са неисправним, мада не разумемо шта ће вам?!\"
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: aca Oktobar 05, 2012, 10:27:17:pre podne
@yanakin, Angeli

Што се тиче Плејбоја из 80-тих, хмммм... волео бих да је и данас тако. Мада, увек може да се нађе. :wink2:
Неке ствари су данас боље, а неке нажалост нису.
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Sammael Oktobar 05, 2012, 11:31:28:pre podne
Drago mi je da smo se (donekle) razumeli. Kinezi trenutno isporučuju uglavnom figurice i životinje na kojima postoji print, jer im je to (trenutno) komparativna prednost u odnosu na fabrike koje LEGO sam drži. Dakle, kosa ne stoji kako treba zato je što je kompletna figurica proizvedena u kini zbog potrebe za šarenim bojama i komplikovanim printom. To nije izgovor (niti ja pokušavam da nalazim izgovore za LEGO), to je razlog.

Što se tiče rešavanja kontrole kvaliteta i različitih pigmenata, ne bih se složio da je to nešto što je lako rešiti, jer da jeste, oni bi to odavno rešili (i tako skinuli bedu mnoštva prigovora s vrata). Iskreno, ne bih se pravio pametnijim od armije LEGOvih tehnologa i inženjera, oni ljudi imaju svoja ograničenja pod kojima rade, naravno da je sve podređeno profitu, ali stalno pokušavaju da iznađu rešenja (od kojih su neka uspešna a neka nisu).

Malo sve gledamo i kroz roze naočare jer su kockice 80ih imale TONU problema: bele i sive su žutele, plave su dobijale zelenkastu patinu, klipovi su se lomili, antene su se lomile, 2 spojena  plejta je bilo nemoguće razdvojiti bez noža ili zuba, i tako dalje. Kockice 2000ih imaju svoje probleme, od kojih su neki tragični (ruke minifigova iz kojih ispadaju oružja, kose i kape koje ne prijanjaju) a neki samo iritantni (različite nijanse iste boje).

Imao sam prilike da razgovaram sa mnogim ljudima u kompaniji koji su takođe vrlo iziritirani problemima koji postoje, ali su i oni interno dobili uveravanja da se na otklanjanju istih radi. Opet, ne mogu da navodim izvore, detalje i slično, ali čisto da znate na čemu je bazirana moja pozicija.

Srećom, za one koji ne mogu da pređu preko trenutnih problema, Bricklink radi odlično, postoje hiljade i hiljade vintage setova i megatone polovnih kockica, svako može sebi da nabavi ono što mu odgovara.
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Mladizmaj Oktobar 05, 2012, 02:18:30:posle podne
Citat: \"aca\" post=15195
Самаеле, да не бих цитирао цео твој пост (http://www.skockani.com/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=4&id=11374&limit=10&limitstart=10&Itemid=137&lang=sr#15122), одговорићу директно:


2. У такав изговор не верујем. Лако се утврди да ли неко може или не може да испоручи робу захтеваног квалитета. Осим тога, Кинези по свему судећи не праве неке делове (које други не могу да направе), него многе! Одакле сад нико не уме да направи косу за фигурицу и њену главу да се тесно уклопе, а умели су пре 20 година?!

3. Проблем са фабриком која не може нешто да испоручи се врло једноставно решава: ако она нема пара да инвестира, нека Лего инвестира у њихово проширење под повољним условима набавке (\"enormnog povećanja proizvodnje\", дакле нису без пара).
Питање пред којим је Лего је врло једноставно: да ли да задовољимо тражњу на мање квалитетан начин или да одржимо квалитет са могућношћу да можда изгубимо део тржишта? Искрено, мислим да би им  полупразни рафови донели још већу јагму. То бар зна свако ко је ових дана тражио зејтин и шећер: ако их негде и нађе, купиће више него што му треба. :bored:


Trenutno radim u fabrici sa hiljadu i nesto ljudi kao masinski inzenjer u odeljku razvoja. Zbog svog radnog mesta i kontakta sa raznoraznim direktorima dnevno imam malo uvid u celu pricu oko kontrole i sklapanja ugovora.
Vrlo se tesko utvrdjuje kog je kvaliteta roba koju odredjena fabrika proizvodi pogotovo ako je ugovor o milionima i milionima komada. Takodje fabrika koja proizvodi neku robu za neku drugu firmu nikad nece pristati da kontrolori te firme kontrolisu u unutrasnjoj kontroli robu koja se proizvodi, nego po realizovanoj kolicini mogu da kontrolisu kvalitet, nikako tokom proizvodnje. Ako doticnu fabriku Lego ne kupi sigurno nece investirati u bilo kakve pogone ili njihovo prosirenje, nego ce oni pod strahom da ce izgubiti ugovor sa lego kompanijom morati sami da ulazu ili da rizikuju gubitak ugovora.
Takodje kompanije kao Lego imaju rokove koje moraju da ispostuju i svaka promena fabrike u kojoj se narucuje roba ne moze da se desi preko noci. Vec je to proces koji traje mesecima, pa cak i samo odlucivanje od tome u vrhu kompanije ce trajati dugo. U velikim kompanijama se sve desava veoma veoma sporo i propraceno je tonom birokratije koja jos dodatno oduzima vreme (da ne spominjem pravne savete i konsultacije koje jos dodatno uzimaju mesece a ne dane). Tako da vrlo lako Lego moze da se nadje u polozaju koji je opisao Sammael i iz koga da bi izasao njegovi fanovi moraju da pretrpe mesece cekanja da se kvalitet u ovom slucaju kockica vrati na originalni.
Cudi me jako da si radio u kontroli proizvodnje a da ti sve ovo sto sam opisao nije jasno :confuzed2:
Naslov: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Yanakin Oktobar 05, 2012, 04:03:03:posle podne
ovakva i mnoga druga svedocenja ce se naci u knjigama istorije koje ce pisati o svemu sto se desavalo vezano za \"MADE IN CHINA\" sindrom masovne proizvodnje koji je poceo da kulminira pocetkom 21.veka i jos ne znamo gde sve to odvseti - ja misim u treci svetski ali ja sam defetista :).

Svi znate sta je S.Jobs odgovorio kad su ga kritikovali zasto je preneo proizvodnju iPhone-a u Kinu. ali ovde ima jos jedna specificna situacija a to je sudska odluka da lego nema ekskluzivno \"pravo na dimenzije\" kockica koje je sam uveo a analogni slucaj u pogledu vlasnistva nad intelektualnom svojinom u sporu apple/samsung trenutno ide u korist apple-a a ne samsunga. dakle dat je signal da svi mogu da ih kopiraju i sad Lego mora da izbacuje sve vise proizvoda sve lepsih i inventivnijih (nove fransize, igrice, 3d filmovi, majice, gace, cetkice za zube, pa recimo napad na \"barbie\" trziste...)da bi pobegao od potencijalne konkurencije.
i verovatno misle nesto tipa: \"bolje da damo kinezu da nam stampa frizure nego da nam pravi tehnics jel sutra kad osvoji tehnologiju moze da je upotrebi protiv nas\" - vuk sit ovce na broju. i tu mora da ode kvalitet, kleli se oni u bilo koga da se trude da srede ili ne.

jedino mi nije jasno zasto se svi toliko uzbudjujete, ja to jedva primecujem, napr. sarenilo volim u okviru nijanse, stvari tako izgledaju realnije (bar ono sto ja volim da pravim) a i drzim do onog sto sam rekao pre neki dan - svi se ubijamo da nabavimo i sastavimo sve novitete pa se znacajno smanjuje vreme za MOCs i sansa da ti mnogo zasmeta slabiji kvalitet.
sve nekako povezano :)
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Sektaash Oktobar 05, 2012, 04:37:24:posle podne
kakva izuzetno intelektualna polemika se povela na našem forumu!:nerd:
ja sam ponosan.:grin2:
dajte još neke analize, mole vas svi forumaši (al, nemo da imau manje od iljadu reči svaka).
Naslov: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Yanakin Oktobar 05, 2012, 06:30:30:posle podne
Citat: \"Sektaash\" post=15210
kakva izuzetno intelektualna polemika se povela na našem forumu!:nerd:
ja sam ponosan.:grin2:
dajte još neke analize, mole vas svi forumaši (al, nemo da imau manje od iljadu reči svaka).


:laugh:
Naslov: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Angeli Oktobar 05, 2012, 11:58:08:posle podne
Citat: \"Sammael\" post=15198
spojena  plejta je bilo nemoguće razdvojiti bez noža ili zuba


ahahah a koliko dece znas da imaju noz pri ruci?:)
Secam se ovoga,meni su kockice bile (za te pojmove) ultra ciste, nisam ih nosio napolje i sl, pa sam cesto rzdvajao zubima ;) Sad ponekad krenem rukom, ali se zaustavim, sobzirom da padaju po podu, i na izlozbama i sl ;)

mada mi se i dan danas desi da nesto jednostavno NECE da se odvoji (najgori su mi chesee plate i round 1x1 kad se spoje:) I njih ili da izlomis nokte, ili zubima :) posne kao pljucnem, kao ocistio sam se tako :))))
Naslov: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: lion knight Oktobar 06, 2012, 04:36:39:posle podne
Evo jednog skorašnjeg primera iz prakse - krenem da sastavljam ovaj set iz 1990.

(http://www.bricklink.com/IL/6592-1.gif)

Stignem do faze br. 5

(http://www.brickfactory.info/scans/06000/6592/002.jpg)

Pošto je ova kocka
(http://rebrickable.com/img/pieces/4/3009.png)
vrlo izguljena, umesto nje ubacim na levu stranu kuće istu takvu samo potpuno novu, iz nekog prošlogodišnjeg seta.

Dodam na nju ovu
(http://rebrickable.com/img/pieces/14/4445.png)
međutim naredne kocke koje idu istovremeno i na nju i na beli prozor više neče da se uklope kako treba.
Ispostavi se da je ta nova kocka
(http://rebrickable.com/img/pieces/4/3009.png)
viša za bar pola milimetra od one stare iz 1990! Nije ni čudo da kocke iznad nje nisu mogle da se uklapaju sa onima pored kako treba...

Ništa drugo mi nije preostalo nego da odbacim tu novu, i da na njeno mesto vratim onu izguljenu iz 1990. dok ne nađem neku takođe staru ali u boljem stanju... :bored:
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Sammael Oktobar 06, 2012, 04:45:00:posle podne
Negde sa donje strane te nove kockice bi trebalo da se nalaze neki brojevi. Npr ovako:

(https://lh3.googleusercontent.com/-CrbVyhoYUUc/UG8_DzmwJfI/AAAAAAAAX18/zmkpwmzkjKU/s640/DSCF7031.JPG)

Ako ti nije teško, napiši ovde brojeve da prosledimo kome treba.

Ako imaš još kutiju, dobro bi došlo i ovo:

(https://lh6.googleusercontent.com/-dYS5jhKwWQk/UG8_DPl2lsI/AAAAAAAAX14/74xu6s2Aatg/s640/DSCF7030.JPG)
Naslov: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Angeli Oktobar 06, 2012, 06:17:18:posle podne
...ponekad provalim da kockica nije dobra tek kad izgradim gomilu oko nje, pa mi se ne rushi;
Ali opet, istini za volju, ponekad se pojavi taj zazor zato sto je kockica ostecena, po mojoj proceni u 99% zbog zuba, tako da nije uvek ni TLG kriv, kada su moja neslaganja u visini u pitanju :) Od zagriza se odigne mali deo koji se inace ne provali ovako, sem ako se bas ne zagledas :)
Naslov: Odg: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Darth Vader Oktobar 06, 2012, 07:41:53:posle podne
Danas sam spojio dve kocke i jedva sam ih odvojio.Koristio sam zube,turpiju i nokte!!!
Naslov: Re: Odg: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: vasa Oktobar 06, 2012, 08:02:31:posle podne
@ Darth Vader los ti je nacin odvajanja kocaka.Uzmes 2 kockice ,stavis na obe sto su se ,,zalepile,, i pod malo nakrivljenim uglom vuces na gore ali na delimicno suprotnu stranu i odvojene su
Naslov: Odg: Re: Odg: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Darth Vader Oktobar 06, 2012, 08:29:14:posle podne
@ vaso ovim sam hteo da kažem da se do sad nikada nisu tako \"zalepile\"
Elem,hvala za savet.
Naslov: Re: Odg: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Angeli Oktobar 06, 2012, 09:38:24:posle podne
koristi polugu:
najgoti su plejtovi, zar ne? npr dva 2x1 plejta sklopljena jedan preko drugog, tako da ne vire; uzmes dve obicne 2x1 kockice, stavis sa svake strane i onda probas da ih razdvojis
\"dajte mi dovoljno dugacku polugu i pomericu svet\" :)

jedini spoj za koji i dan danas moram da koristim zube ili nokte je chesee slope i round 1x2, jer nema studa za koji bih mogao da \"nakacim\" nesto i napravim polugu :)
Naslov: Re: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: duke Oktobar 06, 2012, 09:42:23:posle podne
Koristi skalpel i to sa tupe strane :wink2:
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Sammael Oktobar 06, 2012, 09:44:21:posle podne
Da, to je def jedna od najnemogućijih kombinacija za razdvajanje. Tajlovi 1x1 na baseplate-u isto znaju da budu gadni kad su jedan do drugoga, ali srećom novi separator dobro radi u tom slučaju.
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: bnesty Oktobar 06, 2012, 10:52:16:posle podne
Ja nemam jos novi separator ali list manjeg papira (koji je malo plastificiran, kvalitetniji papir za stampu) uvek je odlicno odvajao tilove bilo koje dimenzije. Lucno savijen list, podvuces pod tile i jako podignes, odvaja momentalno, pa onda sledeci tile i oljustis za tili cas npr \"plocnik\" ispred bioskopa iz town plan, i sto je najvaznije ne ostetis kockice.
Naslov: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Angeli Oktobar 07, 2012, 02:49:58:pre podne
ja imam dva, greskom porucio:) a u principu mogu da koristim samo jedan odjednom :) ,pa me podseti da ti ponesem na sledecu izlozbu ;)
Naslov: Re: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: TechnicKing Oktobar 07, 2012, 09:59:47:pre podne
Stari separator resava skoro sve probleme pa i te sa 2 plate koji su mi poznati a ja sam sebi napravio separator za technic pinove pa ako ocete uslikacu i oba su extra.
Naslov: Re: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: vasa Oktobar 07, 2012, 10:18:13:pre podne
za odvajanje tajlova ,najkorisnije i najdostgupnije resenje je onaj crveni xrowbar iz lego city police setova iz 2012.
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Sammael Oktobar 07, 2012, 10:25:27:pre podne
I stari francuski ključ ima istu funkciju, ali meni je malo previše sitan za tu operaciju.
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Acidum Oktobar 07, 2012, 09:41:13:posle podne
Stari francuski ako je tajl na velikom plejtu, ali ako je ne baseplateu onda je dovoljno maaalkicu saviti bazu i kad cosak tajla izviri dokaciti ga noktom!

Lego osmisli separatore a vi i dalje glodjete kockice, i kidate ih skalperima i motornim testerama...c c c...

A kombinacija tackice i 1x1 kose (odnosno round plejta i cheese slopea) se resava najbolje starim separatorom, tako sto se okrene sloup \"nizom\" stranom prema separatoru, tako da \"visu\" mozete zahvatiti prstima i po principu poluge lako odvojiti. Samo laaagano, i voditi racuna da separatoru uvek kaci onaj najsiri deo tackice (round plate-a), inace ce puci...

PS
Novi separator mi je nekako premali...koristim samo dva prsica za baratanje njime...
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: aca Decembar 24, 2012, 01:24:26:posle podne
Citat: \"Acidum\" post=15286

Lego osmisli separatore a vi i dalje glodjete kockice, i kidate ih skalperima i motornim testerama...c c c...

PS
Novi separator mi je nekako premali...koristim samo dva prsica za baratanje njime...


Ја сам скоро набавио нови сепаратор и јесте мали, али је ефикасан - зачас сам растурио један Техник сет. И она израслина за осовине је добра, мада мени изгледа помало нежно. Природније ми је да користим другу осовину.

Узгред, стварно нема смисла да немате сепаратор. Ја сам га набавио за мање од евра, када будем следећи пут наручивао, подсетите ме да набавимо већу количину коме треба.
Naslov: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Angeli Decembar 24, 2012, 05:41:35:posle podne
hmpf, ja ga imam, ali ga nikad ne koristim.... stara skola, ono sto mi je najproblematicnije ne moze - a to su dva 1x2 plejta spojena zajedno, ili round plate 1x1 + chiz plejt :) Uzas :) i tile sa bejzplejta (sta je bolje, bejzplejta ili baseplate-a?:) Znam sta je pravilno (ono prvo, u srpskom se reci pisu kako se citaju, dok npr u hrvatskom se po pravopisu pisu kako su u originalu, zato u stripovima kad neko preti 007, kod nas pishe \"Dzejms, najzad te imam\" a kod njih \"James, najzad te imam\" :)) nego sta bolje zvuchi :); znam da novi separator ima tu funkciju, ali u zeznutim nacickanim mocovima, ne radi :)
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: dugme Decembar 24, 2012, 05:45:33:posle podne
ako imaš 2 primerka novog separatora, razdvaja 1x2 plejtove k\'o od šale...stotine sam razdvojio...
i funkcija za skidanje tajlova je dosta uspešna, samo treba početi od mesta gde nema tajlova...to nekad može biti problematično...
Naslov: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Angeli Decembar 24, 2012, 06:40:41:posle podne
ah, imao sam dva, prekljuce poklonih jedan :)

mada, rekoh, stara skola, 1x2 se odvajaju kao od sale kada im se nakace sa po svake strane 1x4 ;)
poluga ;)

nazalost, za 1x1 i chizplejt i dalje koristim zube :)
tj, jednom sam se zeznuo da napravim tonu ornamenata tog tipa, i nikad vishe :)
Naslov: Odg: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: aca Decembar 25, 2012, 12:22:26:posle podne
Citat: \"Angeli\" post=18099

 ... (sta je bolje, bejzplejta ili baseplate-a?:) ...


Тешко питање. Требало би отворити дискусију на ту тему, али ја тренутно немам времена.
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Dzoni Decembar 25, 2012, 12:25:53:posle podne
Citat: \"aca\" post=18087

 Ја сам га набавио за мање од евра, када будем следећи пут наручивао, подсетите ме да набавимо већу количину коме треба.


Meni treba jedan.
Naslov: Odg: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Sammael Decembar 25, 2012, 01:07:16:posle podne
Citat: \"aca\" post=18139
Citat: \"Angeli\" post=18099

 ... (sta je bolje, bejzplejta ili baseplate-a?:) ...


Тешко питање. Требало би отворити дискусију на ту тему, али ја тренутно немам времена.

Najbolje je \"osnovne ploče\" ili \"osnove\" ali to niko sigurno neće da piše ;)

Po fonetskoj transkripciji bi bilo bejzplejta (bez navodnika) a može da se piše i \"baseplate-a\" sa navodnicima (kako je uobičajeno kada se strani nazivi navode u originalu, doduše obično se odnosi na strana lična imena koja nije poželjno transkribovati na srpski.

Aco, možda bismo mogli da pokrenemo neki projekat standardizovanja prevoda LEGO termina na srpski?
Naslov: Re: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Belgrade`s finest Decembar 25, 2012, 01:18:02:posle podne
Podloga bi bila najbolji prevod.. jer je to osnova svih gradjevina i setova. Mozda treba naci neki \"zidarski\" termin i pitati za misljenje nekog drmr-a sa Gradjevinskog fakulteta.. :)
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Sammael Decembar 25, 2012, 01:20:31:posle podne
Može i podloga, odličan termin :smile2:
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: stanislaw Decembar 25, 2012, 01:23:27:posle podne
Neki predlozi za prevode:
brick = cigla
baseplate = osnova
plate = ploča
tile = pločica
slope = kosina
inverted slope = podupirač
cheesetile = kriška
stud = polje
hinge = šarka
Naslov: Re: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Belgrade`s finest Decembar 25, 2012, 01:27:55:posle podne
Ne bih se slozio za plocu i plocicu.. razlika je u deminutivu?!
Ko npr, orao, orlic..
Sta bi onda dosla Oruslina? Plocetina? Bezveze..

A i ogromna je razlika sto su tile-ovi izravnani.. neki drugi termin obavezno.
Naslov: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: stanislaw Decembar 25, 2012, 01:35:18:posle podne
Deminutiv jeste problematično rešenje, ali u kolokvijalnom jeziku \"pločica\" označava upravo glatku ravnu površinu, bez obzira koliko je velika ili mala (npr. keramička pločica).
Pločica kao reč odomaćila se sredinom prošlog veka kada su sve keramičke pločice bile oko 10x10cm, a lego pločice isključivo 1x1 i 2x2, ali se održala do danas kada keramičke pločice idu i do 50x50cm a Lego pločice i do 8x8...
Naslov: Re: Odg: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: aca Decembar 25, 2012, 01:42:11:posle podne
Citat: \"Sammael\" post=18145
Citat: \"aca\" post=18139

Aco, možda bismo mogli da pokrenemo neki projekat standardizovanja prevoda LEGO termina na srpski?


Одличан предлог, ја га већ дуже времена држим у глави али не стижем. Међутим, пошто се дискусија распламсала, покренућу сада нову тему да не затрпавамо ову.
Молим све који би одговарали овде на offtopic за мало стрпљења...
Naslov: Re: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: aca Decembar 25, 2012, 02:24:44:posle podne
Покренута је нова тема о превођењу ЛЕГО термина на српски! (http://www.skockani.com/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=4&id=18156&Itemid=137&lang=en#18156)
Naslov: Re: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Sale Decembar 25, 2012, 02:51:42:posle podne
Očigledno je da ovde ima sjajnih poznavalaca  
koji mogu potvrditi da je upravo sprki jezik pun stranih reči.
Naravno, toliko odomaćenih da ih svojatamo bez problema.
Lično mislim da se i naš jezik, baš kao i ogromna većina drugih, pod uticajem
te ~strašne~ globalizacije, toliko brzo menja da je poptuno sigurno da će za
10 godina biti, da ne preteram, potpuno nerazumljiv za naše roditelje, na primer.
Potpuno podržavam želju za očuvanjem književnog jezika kao i
napore da se nadolazeća bujica novih reči, pogotovo onih vezanih za veštačku realnost ili
virtuelni svet-makar malo zaustavi.
I prilagodi, prevede na izraze koji su nam više bliski, razumljiviji.
Na izraze koji ne deluju potpuno izmišljeno, nestvarno i vrlo često-besmisleno.

I iz tog razloga predlažem jedan naziv za poznate (i meni omiljene) HINGE delove - POMERALICE
To je smislio jedan od mojih klinaca sa svojih (tada) 7 godina.

Imaju oni još par bisera ali ćemo ih za sada ostaviti po strani :laugh:
Naslov: Re: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: vasa Decembar 25, 2012, 10:03:08:posle podne
Ja sam patriota i volim nas jezik ,al sa 60% drugara samo pricam engleski.nekako je laksi za izrazavanje.Ako te neko nesto piat ,umesto da mu objasnjavas samo kazes ,, be cause i f###ing feel like it ,, xD
Naslov: Odg: Re: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Acidum Decembar 25, 2012, 10:22:49:posle podne
Citat: \"vasa\" post=18181
...umesto da mu objasnjavas samo kazes ,, be cause i f###ing feel like it ,, xD


А шта фали изразу \"Зато што ми се је***о може\"? Јадније је користити половично и свој и страни језик, а не знати ни један ни други...

Ангели, за одвајање мале округле плочице (тачкице, раунд плејта 1*1) од \"сирка\" сам већ дао објашњење за коришћење једног сепаратора (одвајача?) Закачиш тачкицу за сепаратор тако да ти нижи део косине на сирку буде окренут према сепаратору. Ухватиш сирка за виши део косине, и лааагааааано правећи полугу између проширења на тачкици и сепаратору раздвајаш коцкице. Пребрз и прегруб наступ или једноставно откачи коцкице од сепаратоа, или ломи доњи део тачкице.
Naslov: Re: Odg: Kontrola kvaliteta opada
Poruka od: Angeli Decembar 25, 2012, 11:38:07:posle podne
Citat: \"stanislaw\" post=18150
Neki predlozi za prevode:
brick = cigla
baseplate = osnova
plate = ploča
tile = pločica
slope = kosina
inverted slope = podupirač
cheesetile = kriška
stud = polje
hinge = šarka


znam da si se potrudio, ali slusaj ovo:
\"kupio sam neke crvene cigle, uzeo sam i veliku osnovu koju sam malo modifikovao sa kosinama, i sa par krishki, da malo zacinim, mada sam negde na kosine stavljao podupirache, na primer dok sam radio krov, koji moze da se pomera sarkama; krov je od kosina, a pod od par redova ploca, pa jedan red plocica\"

mislim da bih se pogubio :))

jedva sam se prebacio na engleski, jer kockice imam od malena, a za \"strucne\" nazive sam saznao tek 2008-me :) npr primetio dam da brick modified...itd zovete masinama za vech (stvarno, a nisam provaljivao do sada:), ja sam ih zvao farovima ;) Sve kockice sam sam krstio, i mozes misliti posle haotike koja je nastala kada sam krenuo da ih prevodim na engleski :)

Ja bih se drzao engleskih naziva, samo da bi bilo lakse, samo me zanimalo da li da ih pisem po vuku, ili u originalu, sta manje bode usi :)

Citat: \"Acidum\" post=18182
Ангели, за одвајање мале округле плочице...itd

a-joj, nesto nisam shvatio ni prvi put, ali pokazaces mi na izlozbi :)
btw, pogledaj privatne poruke :)