Autor Tema: Naručivanje na bricklinku  (Pročitano 50872 puta)

Belgrade`s finest

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1.349
    • Pogledaj profil
Име познатог научника Волта? Џонтра Дизни!

vasa

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1.810
    • Pogledaj profil
Odg: Naručivanje na bricklinku
« Odgovor #106 poslato: Jun 21, 2011, 03:43:20:posle podne »
Koliko bi kostao siping iz kanade za 4 minifiga?Interesuje me to zbog ovoga: http://www.bricklink.com/store.asp?p=SniperKing&itemID=22756863

Sale

  • Član kluba (redovni)
  • Hero Member
  • *
  • Poruke: 2.288
    • Pogledaj profil
I only work in black.
And sometimes in very, very dark...black!

gruber

  • Gost
Odg: Naručivanje na bricklinku
« Odgovor #108 poslato: Jun 21, 2011, 08:37:49:posle podne »
eto i mene ponovo. nesto si zezno link finest

Belgrade`s finest

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1.349
    • Pogledaj profil
Odg: Naručivanje na bricklinku
« Odgovor #109 poslato: Jun 21, 2011, 09:51:49:posle podne »
Име познатог научника Волта? Џонтра Дизни!

gruber

  • Gost
Odg: Naručivanje na bricklinku
« Odgovor #110 poslato: Jun 21, 2011, 10:27:41:posle podne »
kad je rok?

Belgrade`s finest

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1.349
    • Pogledaj profil
Odg: Naručivanje na bricklinku
« Odgovor #111 poslato: Jun 21, 2011, 10:50:38:posle podne »
Do prekosutra.
Име познатог научника Волта? Џонтра Дизни!

aca

  • Gost
Odg: Naručivanje na bricklinku - питањa
« Odgovor #112 poslato: Jul 07, 2011, 11:06:42:pre podne »
Citat: \"Angeli\" post=1491

-- sobzirom da, ako sam sve ispratio kako treba, mart je blizu, i tada istice godina, i svi uslovi koji su propisani bice do tada ispunjeni, mozda bi bilo pametno strpiti se i sacekati lug bulk za one velike narudzbine (tj narudzbine obicnih kockica u vecem broju, kao sto su slope, bricks, plate, tile i slicno). Lug bulk se ne isplati jedino u slucaju da brick link prodavac da dobar popust, da postoji neko ko ce doneti preko grane (da otpadne carina) i dobar faktor je da su pritom kockice koriscene, jer im to ponekad i vise nego duplo smanji cenu.


Све сам разумео, али шта ово значи: mart je blizu, i tada istice godina, i svi uslovi koji su propisani bice do tada ispunjeni, mozda bi bilo pametno strpiti se i sacekati lug bulk ?????????????

Citat: \"Angeli\" post=1491


Prvi put kada sam narucio kockice putem poste ( i jedini:), doziveo sam totalni sok sa carinom koju sam morao da platim (narudzbina je bila 50 e, carina (sabrali su osiguranje i postarinu + lezarina ili taksa, ne znam kako zovu), platio sam 4000 i nesto.


А awesomenator добија без проблема.
Човек каже да није имао проблема (пу, пу, да га не урекнем!):shy:

Желео бих да наручим неку минифигурицу (веровали или не, немам ниједну и на моју велику жалост, нисам их никада ни имао, шмрц :cry:), plate за постоља, слоупови за кровове и нешто зеленила (дрвећа).
Где и како могу да погледам шта има и у којим бојама, који су кодни бројеви итд, да бих после могао да наручујем?

Acidum

  • Član kluba (redovni)
  • Hero Member
  • *
  • Poruke: 2.311
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: Naručivanje na bricklinku - питањa
« Odgovor #113 poslato: Jul 07, 2011, 12:19:52:posle podne »
ОК, звучиш ми као ја на почетку Лего-социјализације...ево мале помоћи:
Citat: \"aca\" post=3664
...али шта ово значи: mart je blizu, i tada istice godina...
...lug bulk
...
...Где и како могу да погледам шта има и у којим бојама, који су кодни бројеви итд, да бих после могао да наручујем?


Прво - У марту је истекло годину дана од оснивања Незваничне Лего Групе (енглески - Lego Unoficial Group - LUG) Скоцкани, што је други услов за следећи појам... (први је, јелте, само оснивање)
Друго - lug bulk - је скраћеница од - lug - објашњено горе, и - bulk - енглески гомила. Представља могућност да незваничне Лего групе (попут Скоцканих) директно од Лего групе (фирме, фабрике) наруче ооогромну гомилу коцкица понуђеног типа по повлашћеној цени. То наравно не значи да можемо баш да бирамо шта год пожелимо, већ да добијемо списак од неколико понуђених елемената и наручимо за цео клуб (после поделимо) на по хиљаде комада у жељеној боји. Услови су оснивање клуба, година постојања, и бар две изложбе у првој години.
Треће - Прати ову тему, и када људи крену да се договарају око конкретне продавнице биће постављени линкови за bricklink са ког се наручује. Изрази жељу, и онај који је задужен за наручивање ће ти послати у ком формату требаш да проследиш списак жеља. За почетак посети bricklink.com и разгледај мало, чисто да стекнеш осећај... Сјајан је и као референца за планирање локалне куповине...спискови делова по сетовима, укључујући и бонусе...и слично...
:nerd:
...и нестадох у измаглици...

gruber

  • Gost
Odg: Naručivanje na bricklinku
« Odgovor #114 poslato: Jul 07, 2011, 01:37:20:posle podne »
vau! ovo nisam znao! znoje mi se dlanovi... :)

aca

  • Gost
Odg: Naručivanje na bricklinku
« Odgovor #115 poslato: Jul 07, 2011, 04:35:58:posle podne »
Acidum, хвала ти! Чекам наруџбу. Једино што се, као Лего љубитељ који се буди из хибернације после четврт века, не знам шта бих пре.

Citat: \"gruber\" post=3669
vau! ovo nisam znao! znoje mi se dlanovi... :)


Баш тако! А и новчаник:beaten:

Balthamel

  • Gost
Odg: Naručivanje na bricklinku
« Odgovor #116 poslato: Jul 08, 2011, 12:19:35:posle podne »
Pogubim se stalno kad gledam ovu temu i vaša objašnjenja... :beaten:  A vidim da svi izbegavate plaćanje direktno na račun prodavca. Zašto? Meni izgleda kao najlakše posle PayPal-a kojeg nažalost nisam u mogućnosti da koristim.
I jeste naručili nekad neki baš veliki set sa BrickLinka, tipa ovog: http://www.bricklink.com/search.asp?itemID=91493 ?? Kako to ide? Koliko sam razumeo, prodavac može da raspakuje i sve stavi u kesu ili manju kutiju kako bi se izbeglo toliko plaćanje carine. Ali će se opet plaćati? A može da se desi i da prođe bez naplate carine?
Ja se izvinjavam zbog toliko pitanja, ali sam baš pogubljen što se tiče Bricka. :)

aca

  • Gost
Odg: Naručivanje na bricklinku - Шта каже закон
« Odgovor #117 poslato: Jul 09, 2011, 11:37:58:posle podne »
Citat: \"Balthamel\" post=3677
Koliko sam razumeo, prodavac može da raspakuje i sve stavi u kesu ili manju kutiju kako bi se izbeglo toliko plaćanje carine. Ali će se opet plaćati? A može da se desi i da prođe bez naplate carine?


То са царином је увек лутрија. Већ је било приче о томе на некој од тема. Ја сам мало прелистао законе, а овде ћу вам пренети линкове и то како сам схватио. Верујем да ће свима од овога припасти мука (а текста вала има), али водите рачуна да ни ја нисам правник и да знам колико и ви.
Дакле, удахните ваздух и резервишите десетак минута. Линкови су овде ради комплетности, слободно их прескочите у првом читању!:vampire:

корисни линкови:

Управа Царина или другу URL Управа Царина, pa Закони и прописи


Од свега за нас је значајан део који дефинише повластице (=неплаћање царине) под одређеним условима. Члан 216 (Царински закон) каже следеће:

Ослобођења од плаћања увозних дажбина за физичка лица

Ослобођени су од плаћања увозних дажбина:
2) домаћи путници, поред предмета личног пртљага - на предмете које уносе из иностранства, ако нису намењени препродаји;


У члану 218 има додатак:
Роба на коју се не плаћају увозне дажбине
Члан 218

Увозне дажбине не плаћају се на:
5) пошиљке мале вредности, некомерцијалне природе.


Ова тачка је болна, па је донета уредба којом се она детаљније објашњава (Царинске повластице)

Елем, Уредбом се дефинише да је роба из члана 216, тачка 2) следећа:
\"Лица из става 1. овог члана ослобођена су од плаћања увозних дажбина, поред предмета личног пртљага, на предмете које уносе из иностранства, до укупне вредности од 100 евра, у динарској противвредности.\"

Такође, Уредбом се дефинише да је роба из члана 218, тачка 5) следећа:
\"Пошиљке мале вредности послате од стране физичког лица другом физичком лицу
Члан 6
Домаћи и страни држављани ослобођени су од плаћања увозних дажбина на пошиљке мале вредности које бесплатно примају од физичких лица из иностранства, под условом да те пошиљке нису комерцијалне природе.
Лица из става 1. овог члана ослобођена су од плаћања увозних дажбина на пошиљке мале вредности које бесплатно примају од физичких лица из иностранства, које нису комерцијалне природе, у укупној вредности до 45 евра, у динарској противвредности.
Пошиљка је некомерцијалне природе, у смислу става 1. овог члана, ако:
1) се ради о повременим пошиљкама,
2) се пошиљка састоји од робе намењене искључиво за личну употребу корисника повластице или чланова његове породице, која по својој природи и количини не указује да се ради комерцијалној пошиљци,
3) не постоји било каква обавеза плаћања примаоца пошиљке.\"



Е, ко је издржао до овде добиће коментар :sweating: :tongue2:
Ако пакет који стиже се састоји од коцака које нису превише габаритне (читај: не близу 45 €), вероватно ће проћи без царине. Наравно, они увек могу то произвољно да процене и оцарине и коме се после жалити, ја не знам. Како уопште доказати да није намењено препродаји?!
С друге стране, ако се неко лично враћа у земљу, могуће је унети гомилу коцака за до 100 € и нико неће правити проблем. Мој другар је из иностранства унео пун гепек ствари за домаћинство (неколико стотина евра) и никакав проблем му нису правили иако су му га отварали.

Све у свему, могло би поштом да се покуша на овај начин:
претпоставимо да имамо (не)проверене продавце А, Б, В, Г, Д... и купце (нас) М, Н, Њ, О, П... и да можемо да их замолимо да нам ставе на пакет своју адресу, а не адресу фирме. У том случају повремене наруџбе (чак и по једна сваких месец дана) тип А-М, Б-Н, В-Њ, ... неће побудити никакву сумњу. Царина сигурно све бележи и проверава када су, М, Н, Њ... добили пакет из иностранства и од кога. Вреоватно би им било сумњиво када би све време био један пошиљалац (\"Аха, буразерски (особе у договору) примаоци!\") или један прималац (\"Аха, буразерски поњиљаоци!\"). Ако се после извесног време циклус понови или неко се укрсти, то неће свраћати њихову позорност.
Овај начин је искључиво због тога да неко операцију не прогласи комерцијалном и крене да лупа царину!
Можда је све ово непотребно, јер има чланова који регуларно добијају поштом чак и комплете (а не распарене коцкице).

Али постоји још једна, чак можда и најбоља могућност у члану 20 уредбе:
Лица, осим физичких, која се баве научном, образовном, културном, спортском, рекреативном, хуманитарном, верском делатношћу, техничком културом, уметношћу, делатностима заштите природе и културних добара и контролом квалитета животне средине ослобођена су од плаћања увозних дажбина на робу која се не производи у Републици Србији, а служи непосредно за обављање тих делатности, осим алкохола и алкохолних пића, дуванских производа и путничких моторних возила.
Ради коришћења повластице из става 1. овог корисник повластице царинском органу подноси:
1) извод из регистра надлежног органа да се корисник повластице бави научном, образовном, културном, спортском, рекреативном, хуманитарном, верском делатношћу, техничком културом, уметношћу, делатностима заштите природе и културних добара и контролом квалитета животне средине;
2) потврду Привредне коморе Србије да се роба која се увози не производи у земљи;
3) изјаву корисника повластице да роба служи непосредно за обављање делатности.
Царински орган може да захтева од корисника повластице да приложи потврду или мишљење надлежног органа којим се потврђује да роба која се увози служи непосредно за обављање делатности корисника повластице.

Шта ово значи? Удружење \"Скоцкани\" би могло да се региструје као правно лице које се бави образовном, културном, рекреативном делатношћу (мислим да то не кошта пуно, можда би нам требало само седиште клуба, не и просторије) и могло би потпуно легално и без царине да купује Лего у иностранству!:grin2:


Шта мислите о овоме?

dugme

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 4.699
  • Pol: Muškarac
  • Štedite struju, imaćete više novca za LEGO.
    • Pogledaj profil
Odg: Naručivanje na bricklinku
« Odgovor #118 poslato: Jul 10, 2011, 09:04:15:posle podne »
LEGO klub Skockani je već oko godinu registrovano udruženje građana koje je nastalo radi prbližavanja ovog hobija svim LEGO simpatizerima. Klub nije inicijalno nastao iz koristoljublja njegovih članova, već radi povezivanja ljudi koji se bave ovim hobijem. Ako kroz našu delatnost ostvarimo neke koristi, super, ako ne, nikom ništa.

Članovi kluba su ljudi koji plaćaju godišnju članarinu i koji AKTIVNO učestuju u njegovom radu i organizaciji, a ne svi posetioci foruma.

koliko sam upućen, kao udruženje građana, klub nema pravo da se bavi uvoznim poslovima, već bi moralo da se preregistruje u drugi vid pravnog subjekta.

aca

  • Gost
Odg: Naručivanje na bricklinku
« Odgovor #119 poslato: Jul 11, 2011, 02:02:01:posle podne »
Немам никакву жељу да компромитујем ни \"Скоцкане\" ни форум.

Осим тога, немам ништа против да клуб, са мном као чланом или без мене као посетиоцем форума, искористи ову идеју ако је она уопште могућа. Мене живо занима да ли је то тако или постоје неке кваке....

Можда то није добра идеја зато што би свакако било оних који би желели да се учлане искључиво да се мало огребу.


Елем, после 15-ак минута сам нашао да удружење може да региструје једну делатност. У ствари, удружење би могло за своје потребе да набавља Лего (као за играоницу), али не би могло да их дели са члановима (в. нпр. члан 41 Закон о удружењима).

Тако да се враћамо на бургијање царине...