rasizam nije ruzna rec vec ruzna realnost a u skrivenom obliku je ima svuda, nekad i ne tako skrivena - recimo u dizni crtacima, mnoge scene su zauvek obrisane zbog toga, sigurno si gledao crtani Fantasia, on je bio prepun, ustoalom to sigurno znas.
u chimi, pa otprilike u srzhi je isti rasizam kao i u gospodarima prstenova (narocito film) - beli/svetli sa plavim ocima su dobri, crni su zli... lavovi jako lice na ljude(jedino oni a pritom svi su svetli)i neke covekolike ptice sa belim krilima i duboko plavim ocima (andjeli??) i oni su jedna ekipa. dobra ekipa.
onda imas zle vrane/gavrane (bilo bi glupo i da guglam simboliku te ptice) majmune (koji lice na zlosutne simpanze i gorile a ne na \"dobrocudne\" lemure i orangutane). vukovi uglavnom crni. military zli krokodili iz \"grozne\" mochvare. imas neke kao \"izmedju\" - lisice koje me zbunjuju i naravno beli vuk, beli gorila. e sad ako se ispostavi da su beli gorila i beli vuk glavni u svojim plemenima ima da ih opletu za rasizam. ili ako nisu glavni onda su ubaceni da ih ne bi opleli za rasizam sto mi je logicnije ali ko sto rekoh videcemo pricu. ali vec savrsenost i uzvisenost prve dve grupe je po meni dovoljan da se neko javi.
ja nisam neko, ja to tako ne dozivljavam (tj odbijam da poverujem da je to namerno nasuprot ponekad ociglednim dokazima ) bas kao sto nisam ni gospodare tako doziveo (mozda minimalno) ali znam tu matricu i zanimljiva mi je (nekad i jako zabavna, link ->
www.youtube.com/watch?v=I0VZj-85E5o ).
u srbistanu to ne primecujes ali da dodjes kod mene na vikend pa da vidis ko nosi lopatu a ko pradu poceo bi da primecujes