Autor Tema: 10232 Palace Cinema  (Pročitano 2680 puta)

Sammael

  • Član kluba (počasni)
  • Hero Member
  • *
  • Poruke: 4.295
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
10232 Palace Cinema
« poslato: Oktobar 13, 2014, 11:12:59:posle podne »
LEGO 10232 Palace Cinema recenzija - PRVI DEO

Tema: Creator Expert / Modular Building
Godina izdavanja: 2013
Broj delova: 2196
Broj minifigura: 6
Preporučena maloprodajna cena: 119,99 GBP (Velika Britanija), 149,99 USD (SAD), 139,99 EUR (Nemačka)
Raspoloživost: Ekskluziv (raspoloživ samo u zvaničnim LEGO prodavnicama i ograničenom broju specijalizovanih prodavnica)

Zvanične slike







Bioskop Palas je osma po redu građevina u LEGO serijalu modularnih zgrada koji je namenjen odraslim ljubiteljima (AFOL - Adult Fan of LEGO). Ceo serijal je posledica eksperimenta koji je inicirao dizajner Džejmi Berard (Jamie Berard). U to vreme (2007. godine), kompanija još uvek nije bila sasvim sigurna koja vrsta setova bi bila zanimljiva sve brojnijim odraslim fanovima. Pokazalo se da je prva modularna zgrada 10182 Cafe Corner oduševila sve svojom detaljnom arhitekturom, naprednim tehnikama gradnje i korišćenjem običnih delova na nove i neuobičajene načine. Osim seta 10190 Market Street koji je izdat pod temom "Factory" (preteča današnjih LEGO Ideas setova), narednih nekoliko modulara bili su takođe Džejmijeve kreacije, sve do seta 10224 Town Hall kada je dirigentsku palicu (makar na kratko) preuzela Astrid Graabæk. 10232 Palace Cinema njena je druga modularna građevina. Dizajnerski video možete pogledati na adresi https://www.youtube.com/watch?v=CjG9nfY2nsk

Bioskop Palas interesantan je po dva aspekta: najpre, to je prva modularna zgrada objavljena u okviru nove teme "Creator Expert" u okviru koјe će ubuduće biti objavljivani svi napredniji modeli (nekada su bili poznati kao "advanced models" - ali nikada pre ovoga nisu bili zvanično klasifikovani u okviru neke teme). Creator Expert tema obuhvata i detaljne modele automobila, vozova i aviona, kao i replike poznatih građevina u većoj razmeri.

Druga zanimljivost je donekle kontroverzna odluka da se u Bioskop Palas uvrste nalepnice. Nalepnice nikada pre ovoga nisu korišćene u nekoj modularnoj građevini, i fanovi su bili revoltirani njihovom pojavom. Pretpostavka je da su nalepnice bile neophodne zbog nemogućnosti štampe na staklenim panelima i zbog složenog natpisa na ulazu u bioskop.

Bilo kako bilo, uspeh modularnih zgrada je takav da ih je kompanija LEGO uvrstila među "evergrin" teme i svake godine izlazi po jedan novi set. Narednih pet modulara već je poznato i radi se na njihovom dizajnu, a po glasinama koje kruže prvi sledeći koji će izaći u martu 2015. biće detektivska agencija.

Više informacija:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lego_Modular_Houses
http://brickset.com/sets/theme-Advanced-Models/subtheme-Modular-Buildings

Dodatni setovi

Promotivni set 5002891 LEGO Movie Poster Sticker, besplatno se delio uz kupovinu seta tokom septembra 2013. godine u Americi



Inspiracija

Inspiracija za set bio je očigledno Graumanov "Kineski bioskop" koji se nalazi na stazi slavnih u Holivudu. Donekle je neobično što je arhitektura bioskopa prilagođena uglu. Više informacija o ovoj znamenitosti možete naći ovde: http://en.wikipedia.org/wiki/TCL_Chinese_Theatre
 


Prethodni bioskopi

Začudo, ovo je tek drugi bioskop koji je kompanija LEGO proizvela u svojoj dugoj istoriji. Prethodni bioskop bio je u sklopu seta 10184 Town Plan i veoma je različit od ovoga (urađen u klasičnom američkom art deco stilu):



MOC bioskopi

Za razliku od kompanije LEGO, mnogi ljubitelji su se okušali u pravljenju bioskopa. Izdvojio bih dva:

Odeon: https://ideas.lego.com/projects/17675
Modular Town Plan Cinema: https://ideas.lego.com/projects/6621

Linkovi

http://www.kocka.rs/index.php?route=product/product&path=106&product_id=1066 (trenutna cena 17.000 RSD što je marginalno skuplje od zvanične evropske cene, a identično danskoj ceni seta; besplatno slanje)

http://shop.lego.com/en-DE/Palace-Cinema-10232 - zvanični LEGO Shop

http://brickset.com/sets/10232-1/Palace-Cinema
http://www.bricklink.com/catalogItemInv.asp?S=10232-1 - lista delova

Uputstva

http://cache.lego.com/bigdownloads/buildinginstructions/6036308.pdf
http://cache.lego.com/bigdownloads/buildinginstructions/6036317.pdf
http://cache.lego.com/bigdownloads/buildinginstructions/6053844.pdf

U drugom delu recenzije prikazaću svoje utiske i fotografije seta.

Sammael

  • Član kluba (počasni)
  • Hero Member
  • *
  • Poruke: 4.295
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: 10232 Palace Cinema
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 13, 2014, 11:13:32:posle podne »
Kutija je standardne veličine za modulare i napunjena je gotovo do vrha kesicama s delovima:



Sa zadnje strane kutije možemo videti neke detalje seta, kao i dokaz da se Bioskop Palas sjajno uklapa sa drugim modularnim građevinama:



U otvaranju kutije pomaže mi najpoznatiji LEGO građevinac:



Evo i sadržaja kutije. Zanimljivo je da je za osnovu korišćena crvena baza (baseplate) veličine 32x32 polja koja se pre ovoga pojavila samo u setu 231 iz davne 1978. godine. Uputstva i nalepnice su u odvojenom pakovanju, zaštićeni kartonom. Sve kesice su podeljene u tri grupe.




Tri uputstva korespondiraju kesicama. Kvalitet štampe je zadovoljavajući i kontrast između sivih, crnih i braon delova je zadovoljavajući.



Obzirom na količinu delova, uputno ih je sortirati pre gradnje. Naporan i dosadan posao, ali dosta olakšava samu gradnju. Evo svih delova iz kesica sa brojem 1:



Gledajući ovako delove na gomili ne mogu da se oduprem utisku da je Palace Cinema zapravo FANTASTIČAN parts pack za graditelje svih vrsta castle, adventurers, pirates, western i sličnih kreacija. Dominiraju delovi u bež i sivim nijansama, imamo gomilu kocaka, plejtova, tajlova i nekolicinu specijalizovanih ali vrlo upotrebljivih delova. Jedino čega upadljivo nedostaje je Technic - tu je svega nekoliko Technic kocaka, pinova i delovi koji se koriste za izgradnju spiralnih stepenica.

Od zanimljivijih delova, izdvojio bih:



Kosa kockica sa printom kase je novitet u mojoj kolekciji, kao i tajl sa odštampanom zvezdom (koji se dobija samo u ovom setu). Sir u zlatnoj boji je relativno redak, a robotska ruka iz klasičnih Space setova se ne pojavljuje često (u ovom setu dobija se 6 komada). Na kraju, tu je i harpun. Šta će dođavola harpun u bioskopu? Harpuni se koriste zbog zakošene drške da bi se dobio eekat reflektora koji pod uglom osvetljavaju zgradu...

A sad, svi na svoje radne zadatke...



U prvom setu kesica nalaze se 4 figure - foto reporter, radnik u bioskopu, šofer i mlada nada Holivuda. Emet je u dobrom društvu.



Prvo što se pravi je limuzina kojom mlada zvezda dolazi na premijeru. Iako ima par zanimljivih tehnika gradnje (naročito za haubu i hladnjak), generalno izgleda nezgrapno i nedovršeno. Tome najviše doprinose relativno mali točkovi upareni s ogromnim 1x6 crnim lukovima koji nikada (koliko znam) do sada nisu korišćeni za gradnju automobila. Mislim da ću morati ovo vozilo malo da revidiram u budućnosti.




Kao i kod ostalih modulara, gradnja kreće od pločnika. Srećom, nema previše filigranskog rada (kao kod nekih drugih modulara, pa je brzo gotovo).



Nekoliko strana upustva kasnije naziru se obrisi enterijera. Tu su biletarnice, spiralne stepenice koje vode na sprat, i deo gde se prodaju kokice i osveženja.





Ovde vidimo korišćenje simpatičnih nalepnica. Nisu providne već štampane u punoj boji, videćemo kako će se to odraziti na njihovu dugovečnost.



Evo i gotovog prizemlja:



Ima dosta rezervnih delova. Na žalost, došlo je do greške u primerku mog seta, pa je jedna kocka 1x2 u dark tan boji zamenjena light bluish gray kockom istog tipa. Srećom imao sam dark tan kocke u rezervi, ali mi se ne dopada to što se ovakvi propusti sve češće dešavaju.



Foto-reporter se sprema da dočeka novu veliku zvezdu Granda Holivuda...



Ali to nije devojčica sa prethodne slike, nego Emet!



Doduše, niko mu nije rekao da se otisci šaka ostavljaju u vlažnom cementu...



U sledećem delu recenzije (sutra ili prekosutra) prikazaću gradnju preostalih kesica i dati konačni sud o setu.
« Poslednja izmena: Oktobar 14, 2014, 12:13:15:pre podne Sammael »

Sammael

  • Član kluba (počasni)
  • Hero Member
  • *
  • Poruke: 4.295
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: 10232 Palace Cinema
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 13, 2014, 11:13:42:posle podne »
Stižemo i do trećeg dela recenzije, koji pokriva kesice sa brojem 2 odnosno izgradnju prvog sprata u kome je smeštena projekciona sala. U cilju verodostojnog prikaza boja i izgleda, neke od fotografija su slikane bez blica tako da će izgledati malo mutnije ali smatram da će bolje dočarati arhitekturu i atmosferu seta.

Za početak, evo svih delova koji se dobijaju u ovom koraku:



Kao što je vidljivo, ima dosta manje delova nego u prvom koraku, a dominiraju brikovi 1x6 i 1x8 u dark tan boji. Pored toga, tu je i veći broj plejtova koji između ostalog služe za izgradnju spratne osnove. Svetlo siva boja je mnogo manje prisutna nego kod prizemlja i jasno je da će fasada biti dominantno u bež tonovima. Ovoga puta nisam uočio neke posebno zanimljive delove.

U ovom koraku sklapaju se 2 figurice posetilaca bioskopa:



Dosta neobičan izbor torzoa - muški torzo je pre ovog seta korišćen za vampirskog grofa iz Monster Fighters teme, a ženski za kraljicu iz Castle Kingdoms serijala. Frizura muškarca je relativno retka, u nugat boji se pojavljuje u samo 6 drugih setova:



Sama gradnja počinje od spratne osnove koja je sačinjena od velikih plejtova ojačanih sa donje strane. Kao i kod drugih modulara, ova osnova je predviđena za laku montažu/demontažu i za prizemlje je vezana preko samo nekoliko stud-ova.




Nadalje se gradnja nastavlja postavljanjem auditorijuma, podloge za kino-operatera i dodavanjem platna.





Ovde možemo da vidimo kako izgleda projekcija filma iz ugla kino-operatera, ali takođe vidimo i naveću slabost (po meni) ovog sprata - širom otvorene prozore! Mislim da je u najmanju ruku trebalo napraviti zatamnjene prozore, a da bi daleko najbolji efekat bile teške zavese/draperije koje bi mogle da se pomere i tako prekriju prozore. Jasno je bi fasada izgledala previše čudno bez ikakvih prozora, ali smatram da je ovo propust i pokušaću u budućnosti da ga rešim na neki način.



Jedan od najlepših detalja gradnje ovog sprata je prozor koji se uglavljuje na ugaonu kosinu. Iako jednostavan za gradnju, vrlo je efektan (s tim što i njemu fale zavese!) i ono što je zanimljivo je da se drži na samo jednom jedinom stud-u (što možete videti na prethodnim slikama gradnje).



Po završetku gradnje ovog sprata ostaje veoma mali broj rezervnih delova (na žalost). Srećom, ovoga puta nije bilo omaški ili nedostajućih kockica.



Na kraju, ovako izgleda prvi sprat postavljen na prizemlje. Iako je arhitektura dosta jednostavna, veliki lukovi i uvučeni prozori daju zanimljiv efekat, a kombinacija boja je estetski prijatna i dobro odmerena (naročito mi se dopada horizontalna dark tan linija plejtova koja "seče" prozore).



U finalnom delu recenzije bavimo se gradnjom krova, bioskopskog znaka i reflektora. Evo za početak delova iz kesica sa oznakom 3:



Iako su kesice za treći deo gradnje daleko manje (zapreminski), delova ima daleko više količinski - s tim što je većina delova veoma sitna. Ponovo ništa specijalno, osim možda satelitskih tanjira u metalik srebrnoj i providnoj varijanti.

Krov počinje na sličan način kao i sprat, gradnjom osnove od ploča na koju se onda dodaju dekorativni elementi.




Zašiljeni deo krova ima relativno jednostavnu a efektnu konstrukciju koja se pomoću klipova i hingeva kači na podlogu, čime dobijamo vrlo blag ugao.




Ovaj SNOT luk me iznenadio, nisam nikada video ovako nešto u zvaničnom setu. Kači se na 2 šipke koje vire iz donjeg dela konstrukcije (vide se na prethodnim slikama):



Evo kako građevina izgleda s krovom, ostali su samo detalji:



Veliki bioskopski znak sastoji se iz dve celine, baze i gornjeg dela na kome je kockama ispisano "PALACE" na vrlo inventivan način. Na bazi se koriste poslednje 4 nalepnice koje služe za najavu filma i objavljivanje cene karte.







Evo i konačnog izgleda zgrade, s postavljenim znakom, ogradama i reflektorima:



Nešto više rezervnih delova nego iz seta kesica br. 2.



I na kraju, evo i figova koji stižu na premijeru pod svetlošću refl... ovaj, blica:




Moram da priznam da imam podeljeno mišljenje o ovom setu. S jedne strane, arhitektura koja je prikazana je dosta jednostavna, bez mnogo naprednih tehnika (osim za delove koji su na uglu). S druge strane, finalizovana zgrada izgleda vrlo lepo i skladno, ni prenabudženo ni suviše svedeno (za razliku od, recimo, Town Hall-a koji mi je bio previše "ravan").

Enterijer je dosta prazan i u poređenju s ovogodišnjim Parisian Restaurant-om ne zaslužuje prelaznu ocenu. No, iako je enterijer ovično bitan kod gradnje zbog ingenioznih detalja i tehnika, ovde su ti detalji i tehnike ostavljeni za neke spoljne elemente, recimo bioskopski znak i kosi krov u čijoj izradi sam uživao. 

Gradnja nije bila dosadna i repetitivna, ali ni preterano izazovna. Delovi su vrlo solidni ali ne i spektakularni.

Mislim da je trebalo uključiti više minifigova, jer je jedan jedini fig zadužen i za prodaju karata i za prodaju osveženja i da radi kao kino-operater. Više publike ne bi bilo na odmet.

Ne bih davao setu numeričku ocenu, ali bih zaključio da je vrlo solidan i da zaslužuje da se nađe u vašoj kolekciji modulara. Možda bih ga čak preporučio kao prvi modular za one koji tek ulaze u celu priču jer je relativno lak za gradnju, a na kraju po meni izgleda impresivnije od većeg Town Hall-a koji je takođe dizajnirala Astrid.
« Poslednja izmena: Oktobar 14, 2014, 10:52:35:posle podne Sammael »

dr.zli

  • Član kluba (počasni)
  • Hero Member
  • *
  • Poruke: 3.539
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: 10232 Palace Cinema
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 13, 2014, 11:21:02:posle podne »
odlican review! Uzivancija za citati, a sad da se vide video linkovi...
A Lion doesn't concern itself with the opinions of sheep

“In the beginning of a change, the Patriot is a scarce man, Brave, Hated, and Scorned. When his cause succeeds however,the timid join him, For then it costs nothing to be a Patriot.”

bnesty

  • Član kluba (redovni)
  • Hero Member
  • *
  • Poruke: 3.609
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: 10232 Palace Cinema
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 13, 2014, 11:32:03:posle podne »
Citao sam sa uzivanjem. Cekamo nastavak

Sammael

  • Član kluba (počasni)
  • Hero Member
  • *
  • Poruke: 4.295
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: 10232 Palace Cinema
« Odgovor #5 poslato: Oktobar 14, 2014, 12:17:06:pre podne »
Drago mi je da vam se dopada, objavio sam upravo i prvi deo same recenzije (kutija, kesice, uputstva, nalepnice, gradnja 1. seta kesica). Ostatak sledi, ne zamerite samo na fotkama, nemam neku sofisticiranu foto opremu pa moram da se služim mobilnim (a svetlo u stanu je katastrofa pa blic mora da radi).

Dzoni

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 2.003
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: 10232 Palace Cinema
« Odgovor #6 poslato: Oktobar 14, 2014, 12:39:18:pre podne »
Lep prikaz, čekam nastavak. Volim ove fore sa slikama sa dobrim delovima. Ali ovi zlatni sirevi nisu toliko retki, čim ih i ja imam sedam komada  :grin2:

Sektaash

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1.252
    • Pogledaj profil
Odg: 10232 Palace Cinema
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 14, 2014, 01:46:30:pre podne »
odlično si ti ovo započeo  :p

kaži nam kako izgleda plastika na toj "space ruci"? da li imaš utisak da će se lomiti lako kao što se danas lome one stare (pogotovo bele)?

zidane

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1.710
    • Pogledaj profil
Odg: 10232 Palace Cinema
« Odgovor #8 poslato: Oktobar 14, 2014, 02:29:55:pre podne »
Postavio si nove standarde za pisanje rivjuja. Bravo!

Belgrade`s finest

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1.349
    • Pogledaj profil
Odg: 10232 Palace Cinema
« Odgovor #9 poslato: Oktobar 14, 2014, 08:52:48:pre podne »
Ono što me posebno raduje, je da si izneo gomilu informacija, za koje nisam znao. Pošto takođe posedujem ovaj modular, možeš zamisliti koliko si mi otvorio oči. :) takođe me raduje da sledeće godine izlazi jedan modular, ali bilo bi lepše da godišnje izlaze barem dva, i da je jedan uglovni, radi lakše izgradnje velikog grada i njihovo kombinovanje s ulicama.

Takođe, tokom recenzije najviše mi se dopala spontanost :) Umesto Pinkovih čudovišta i zvezdi Granda, iskočio je Emmet, što je zaista sjajno :) Pozitivna promena! :)
Име познатог научника Волта? Џонтра Дизни!

Belgrade`s finest

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1.349
    • Pogledaj profil
Odg: 10232 Palace Cinema
« Odgovor #10 poslato: Oktobar 14, 2014, 08:59:15:pre podne »
Izvinjavam se ako je off, ali kad si već okačio linkove drugih bioskopa s Ideas, kačim ovog lepotana:
https://ideas.lego.com/projects/60632

Ovaj ima potrebnih 10.000 glasova. Kakva je tu konkretno procedura, jel se automatski usvaja, ili ide na komisiju. Ako ga komisija odobri, dali se pušta u produkciju isti ovakav kao na slici, ili kompanija eventualno malo dorađuje - menja dizajn?
Име познатог научника Волта? Џонтра Дизни!

Sammael

  • Član kluba (počasni)
  • Hero Member
  • *
  • Poruke: 4.295
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: 10232 Palace Cinema
« Odgovor #11 poslato: Oktobar 14, 2014, 09:19:22:pre podne »
Tri puta godišnje komisija razmatra radove koji su u međuvremenu došli do 10000 glasova. Nisam siguran da li je Ghostbusters HQ stigao na razmatranje u ovom periodu, ili će tek u sledećem. U svakom slučaju, samo jedan od radova biva odabran (jako puno faktora je u igri, između ostalog cena licence, koliko se procenjuje da bi primeraka moglo biti prodato, itd) i onda ga LEGO redizajnira u skladu sa standardima kompanije i delovima koji su u tom trenutku raspoloživi. Bio je jako zanimljiv seminar na LFW kad su pričali o Exo Suit-u i celom procesu izbora i odobravanja.

bnesty

  • Član kluba (redovni)
  • Hero Member
  • *
  • Poruke: 3.609
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: 10232 Palace Cinema
« Odgovor #12 poslato: Oktobar 14, 2014, 03:26:22:posle podne »
Lep nastavak Nidzo. Ovo je prvi review koji sam i pogledao za ovaj set.

Crveni base plate je bas raritet. Mislim da je bio jos jednom jako davno, negde krajem 70tih.

Ovo je sigurno moj najmanje omiljeni modular. Ali posle ovog review a mozda se to i promeni. Ako ga ikad nabavim , obavezno ga pretvaram u koneski restoran  :smilie:

Cekamo sledeci deo

P.S. Sto se tice ovih omaski u delovima koje su sve cesce (verovatno je jedan od  razloga sto je proizvodnja bar x100 veca nego 80tih a kontrola kvaliteta teska), sreca je da sada mi matorci imamo uglavnom u rezervi vecinu delova koje omanu  :wink:


Sammael

  • Član kluba (počasni)
  • Hero Member
  • *
  • Poruke: 4.295
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: 10232 Palace Cinema
« Odgovor #13 poslato: Oktobar 14, 2014, 08:06:11:posle podne »

Postovao sam i treći deo recenzije, biće večeras i četvrti ali radim jedan po jedan jer se forum dosta muči da objavi ove veće poruke...

kaži nam kako izgleda plastika na toj "space ruci"? da li imaš utisak da će se lomiti lako kao što se danas lome one stare (pogotovo bele)?
Mislim da je u pitanju novi kalup, koji je gotovo identičan starom ali je "klip" mnogo jači. I sedlo, i obični plejt sa klipom su promenjeni na isti način, pa bi me čudilo da i ovaj deo nisu ojačali. Doduše male su šanse da će i ovaj deo biti podvrgnut "stres testu" nalik na ono što sam radio space delovima iz 80ih.
« Poslednja izmena: Oktobar 14, 2014, 08:46:35:posle podne Sammael »

Sammael

  • Član kluba (počasni)
  • Hero Member
  • *
  • Poruke: 4.295
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: 10232 Palace Cinema
« Odgovor #14 poslato: Oktobar 14, 2014, 10:54:11:posle podne »
Cela recenzija je sada postavljena, nadam se da će biti korisna i zabavna za čitanje. Planiram u budućnosti da dodam još neke fotke poređenja s drugim modularima i još nekim setovima, ali o tom po tom...