Skockani

LEGO berza => Ostalo => Temu započeo: stanislaw April 01, 2013, 09:07:26:pre podne

Naslov: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stanislaw April 01, 2013, 09:07:26:pre podne
Pitali su me članovi kluba, a i šire, da napišem detaljnije informacije o rešenju ovog problema. Kao što je poznato, PayPal još ne odstupa od zvanične politike da ne posluje u Srbiji i tako smo već godinama uskraćeni za mogućnost kupovine raznih sitnica preko interneta. Uzalud svaka kreditna kartica izdata u Srbiji, Paypal je na osnovu serijskog broja neće prihvatiti zato što pripada tržištu gde Paypal ne posluje.
Na svu sreću, rešenje postoji i daleko je jednostavnije od prekograničnih trikova kao što je otvaranje gift kartice u bosanskoj banci... Naša Banca Intesa izdaje American Express karticu koja se uslužno izrađuje u Hrvatskoj sa korišćenjem serijskih brojeva za hrvatsko tržište!

Što je još lepše, svaki korisnik Intesa Hit računa može besplatno zatražiti otvaranje American Express Blue kartice. Svi ostali, bez obzira da li platu primaju u Intesi ili van nje, mogu zatražiti American Express Green karticu. Članarina za nju košta 2400din godišnje i uplaćuje se u mesečnim tranšama. To je još uvek jeftinije nego naknada za korišćenje samog Intesa Hit računa! Razlika između AmEx Blue i Green je u tome što Green uključuje i Generalijevo internacionalno putno i zdravstveno osiguranje, što se opet samo po sebi isplati svima koji odlaze u inostranstvo na letovanje/zimovanje.

Za vađenje AmEx kartice važi standardna bankarska procedura Intese. Ukoliko istovremeno ne otvarate i Intesa Hit račun, trebaće vam potvrda iz firme o tromesečnim primanjima, 250din će vas koštati provera iz kreditnog biroa i još 100din za dve blanko menice koje ćete ispisati i deponovati kod Bance Intese. U zavisnosti od kreditne sposobnosti biće vam ponuđen određeni kreditni limit (ja sam svoj iz sigurnosnih razloga ograničio na 500EUR). Zatim se čeka nekoliko nedelja da se kartica izradi u Zagrebu i dopremi u Intesinu ekspozituru gde je podižete. Ukoliko ste bez mesečnih prihoda, pretpostavljam da i tada postoji mogućnost da vam se otvori kartica, ali pod dosta nepovoljnijim uslovima (u najgorem slučaju da položite devizni depozit u visini svog limita na kartici...)

Jednom kada je AmEx kartica u vašim rukama, odlazite na sajt PayPal.com da otvorite svoj nalog. Unosite svoju (postojeću) email adresu preko koje ćete raditi platni promet. Kako Srbija nije na listi mogućih zemalja, jednostavno birate Hrvatsku. Zatim ispunjavate svoje realne podatke, uključujući i svoju adresu i State=Srbija (ispod toga sistem će prikazivati Country=Hrvatska). Potom unosite broj kartice i verifikacioni kod (pažnja, kod AmExa za razliku od drugih kreditnih kartica CVV kod nisu zadnje tri cifre sa poleđine kartice, već četiri cifre na desnoj ivici sa prednje strane!)

Na ovaj način svoju karticu ste prijavili kao sredstvo plaćanja za PayPal. Na PayPal sajtu plaćate tako što doznaku upućujete na email adresu onoga ko vam je ispostavio fakturu/predračun za PayPal, zatim PayPal naplati taj iznos sa vaše kartice, a AmEx kartica naplati iznos od banke Intese. Intesa vam mesečno ispostavlja račun za sva obavljena plaćanja (sve strane valute biće preračunate u EUR) i vi ste dužni da račun izmirite do 15. u mesecu. Kao i kod kreditnih kartica, minimum je da mesečno izmirite 5% svog tekućeg duga (Intesa će gledati da vam formira trajni nalog koji to završava), ali se nikako ne preporučuje da za ostatak ostajete dužni makar i za dan, jer generalno za dugovanja po kreditnim karticama važe lihvarske kamate.

Eto toliko od mene, i neka vam je sa srećom internet shopping sa osećajem da niste ograničeni ovom nesrećnom zemljom u kojoj živimo. Gde god da kupujete, dobro pazite na tarifiranje slanja paketa za Srbiju i vodite računa da li će vas prodavac teretiti za dodatne provizije za korišćenje PayPala! Takođe, da paket ne bi zalutao, uvek naglašavajte da isporuka ide na vašu adresu koju ste registrovali u internet prodavnici, a ne na adresu sa PayPal naloga (da ne bi došlo do konfuzije oko toga šta je to npr. Beograd/Hrvatska).
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Sammael April 10, 2013, 05:15:30:pre podne
Od danas je PayPal konačno i zvanično dostupan u Srbiji.
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stanislaw April 10, 2013, 05:38:48:pre podne
Fantastična vest.
To znači da svako od nas sada može da otvori PayPal nalog tako što sa liste izabere zemlju Srbija i poveže nalog sa bilo kojom kreditnom ili drugom karticom za plaćanje preko interneta, koja je izdata u Srbiji!
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: milosh23 April 10, 2013, 06:13:25:pre podne
Za korisnike kojih tj. cijih platnih kartica je dostupan? Moze li neko da baci neki link :party:
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stanislaw April 10, 2013, 07:05:27:pre podne
Nisam probao, ali teoretski SVAKU karticu sa 16-cifrenim brojem, za koju PayPal po serijskom broju prepoznaje da je izdata u Srbiji, trebao bi da prihvati kao sredstvo plaćanja PayPal računa.
Ostaje ograničenje da se PayPal nalozi vezani za srpsku karticu još uvek ne mogu koristiti za primanje uplata, zato što bi to bilo zaobilaženje naših zakonskih propisa o prilivima u deviznom poslovanju. Čak je pitanje da li bi funkcionisala mogućnost da PayPal prodavac na osnovu reklamacije odobri delimičnu refundaciju na srpski PayPal nalog (ni to nisam probao).
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Sammael April 10, 2013, 07:15:38:pre podne
Refundacije bi trebalo da rade, jer su radile i na bosanskim nalozima pre nego što im je omogućeno primanje uplata.

Ja sam registrovao moju Visa Classic karticu, ali čitam po netu od jutros da rade i debitne kartice, kao što je Visa Electron. Video sam da se neko sa MasterCard-om žali, ali nisam probao moj MasterCard jer nemam trenutno love na njemu.
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stonecoldcrazy April 10, 2013, 07:58:26:pre podne
Pare ne mogu da se primaju - sad sam probao...

\"Currently PayPal accounts in Serbia are only able to send payments. This recipient is not eligible to receive funds.\"
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: duke April 10, 2013, 07:59:21:pre podne
PayPal napokon medju Srbima :laugh:
Naslov: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stanislaw April 10, 2013, 09:06:03:pre podne
Citat: \"stonecoldcrazy\" post=22795
Pare ne mogu da se primaju - sad sam probao...

\"Currently PayPal accounts in Serbia are only able to send payments. This recipient is not eligible to receive funds.\"


E sad bi dobro pitanje bilo da li može da pređe sledeći trik: otvori se PayPal account na drugu zemlju sa karticom čiji serijski broj pripada toj drugoj zemlji, a zatim se nalogu pridoda kartica sa srpskim serijskim brojem. Da li bi u toj varijanti mogla da se primi uplata i nabaci na srpsku karticu?
Naslov: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty April 10, 2013, 10:44:59:pre podne
Eto jos jedna pobeda nase mudre politike. Mozda sam sklon teorijama al mi odjednom pade sledeca analogija: Pobeda na Evroviziji - jednostrana nezavisnot Kosmeta (mnogo puta isticano) . Paypal u Srbiji - nasa formalno priznanje cinjenicnog stanja na Kosmetu.
 Pomislicu da jos znamo i da trgujemo

Elem. posto nameravam da otvorim Pay Pal nalog molim za par saveta.

Nekad sam koristio (2005-2006) debitnu (koliko para na njoj toliko muzike) karticu Vojvodjanske banke (namenski za internet su izdavali). Placao sam preko sajta Bidpay (pokusaj WU da parira tada narastajucem Paypalu ali su brzo zatvorili sajt).

Moji troskovi za placanje su bili sledeci: Bidpay je imao smesne provizije, naplacivao od prodavaca. Retko koji je prodavac prevaljivao te troskove na kupca (sto kod Paypala prodavci rade). Vojvodjanska banka je naplacivala nesto smesno samo za odrzavanje kartice, mislim tada oko 100 dinara godisnje. I to su bili svi troskovi za placanje.

Posto ne bih kacio VISA na koju primama platu (sta to bese plata :( )
otovrio bih neku debitnu Visu samo za paypal.

Jel ima neko informaciju koje troskove bi imao  prema Paypalu za obaljene kupovine?
Kolege koje koriste bosanke kartice, sta je banka naplacivala i naplacuje (samo odrzavanje kartica ili i odredjeni procenat po transakciji sa kartice) ?

Karticu cu otvoriti na svoje ime. zvanicna adresa mi je na Vracaru. Na Bricklinku je Mirina adresa, na Dorcolu  na koju naracujemo sve sto kupujem inace bilo gde po netu . Sta da unesem ukoliko Paypal trazi adresu, vase iskustvo posto cu sigurno ponovo kupovati i na Ebay-u?
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: duke April 10, 2013, 11:34:21:pre podne
PayPal naplacuje proviziju samo od prodavca, a banke ne uzimaju nista od transakcije, bar sto se tice Bosne.

Sto se tice adrese, bolje stavi za sva tri naloga istu. PayPal i eBay je takoreci ista firma, a i dosta prodavaca na BL-u salje na PayPal adresu.

Nemoj vezati dinarsku karticu na PayPal posto ce te banke odradi na kurs evra.

Ja imam VISA internet karticu kod Komercijalnie i sa njom cu pokusati da otvorim nalog.
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Sammael April 10, 2013, 11:44:55:pre podne
Ako je vezana dinarska kartica a plaćanje je u USD (na primer), radi se dvostruka konverzija (hvala Mlađi): RSD u EUR, pa onda EUR u USD.
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Bubi89 April 10, 2013, 12:07:51:posle podne
Ako postarine budu skupe, po**kim im se na paypal :wacky:
Sad sam gledala neke stvari, i jeftinije me izadje sa procentom ljudi kod kojih uzimam, nego sa dostavom do nas + briga da li ce citavo stici i da li ce ocariniti...:doubtful:
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stanislaw April 10, 2013, 12:20:18:posle podne
Citat: \"Sammael\" post=22805
Ako je vezana dinarska kartica a plaćanje je u USD (na primer), radi se dvostruka konverzija (hvala Mlađi): RSD u EUR, pa onda EUR u USD.


Pitam se da li bi nešto pomoglo ako bi čovek koristio svoj odvojen dolarski račun u banci, za koji bi vezao karticu kojom plaća na Paypalu. Ili više ne postoje odvojeni devizni računi vođeni u raznim valutama??
Naslov: Re: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stonecoldcrazy April 10, 2013, 12:23:26:posle podne
Ili npr ako neko registruje onu rajfazen viruton karticu? Ja sam to imao u SRB i koristio je svuda po netu kao najnormalniju kreditnu karticu.
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Sammael April 10, 2013, 12:28:07:posle podne
Citat: \"stanislaw\" post=22809
Citat: \"Sammael\" post=22805
Ako je vezana dinarska kartica a plaćanje je u USD (na primer), radi se dvostruka konverzija (hvala Mlađi): RSD u EUR, pa onda EUR u USD.


Pitam se da li bi nešto pomoglo ako bi čovek koristio svoj odvojen dolarski račun u banci, za koji bi vezao karticu kojom plaća na Paypalu. Ili više ne postoje odvojeni devizni računi vođeni u raznim valutama??

Poslednji put kad sam pitao u Hypo banci (pre par godina), rečeno mi je bilo da postoji samo mogućnost deviznog računa u EUR. Ne znam da li neke banke nude i u drugim valutama.
Naslov: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: aca April 10, 2013, 01:12:34:posle podne
Citat: \"duke\" post=22804
PayPal naplacuje proviziju samo od prodavca, a banke ne uzimaju nista od transakcije, bar sto se tice Bosne.


Ово је тачно, па да би продавци то надокнадили, експлицитно наведу колико узимају или не узму ништа (него зарачунају кроз цене, количину итд.).

Иначе, свака картица којом може да се плаћа преко Интернета је добра и за ПП (требало би).

Моје питање је сада: да ли је могуће на босанском (или неком другом) налогу регистровати картицу издату у Србији?
Naslov: Re: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stonecoldcrazy April 10, 2013, 01:20:32:posle podne
Citat: \"aca\" post=22813
Citat: \"duke\" post=22804
PayPal naplacuje proviziju samo od prodavca, a banke ne uzimaju nista od transakcije, bar sto se tice Bosne.


Ово је тачно, па да би продавци то надокнадили, експлицитно наведу колико узимају или не узму ништа (него зарачунају кроз цене, количину итд.).

Иначе, свака картица којом може да се плаћа преко Интернета је добра и за ПП (требало би).

Моје питање је сада: да ли је могуће на босанском (или неком другом) налогу регистровати картицу издату у Србији?


Moguće je registrovati se sa npr Visa Virtuon iz RF banke (a birdy told me) :). To je čak i dosta dobro, jer tamo stoje evri pa nema konverzije
Naslov: Re: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: milosh23 April 10, 2013, 02:02:03:posle podne
Citat: \"Sammael\" post=22805
Ako je vezana dinarska kartica a plaćanje je u USD (na primer), radi se dvostruka konverzija (hvala Mlađi): RSD u EUR, pa onda EUR u USD.


Tako je nikako ne vezujte dinarsku platnu karticu...pogledajte u vasim bankama neku varijantu visa internet ili koje vec kao sto duke ima...dvostruka konverzija po bankovnom kursu je blago receno dranje...s tim sto je izmedju USA i RSD obracunska valuta Svajcarac a ne EUR, ali mu u svakom slucaju dodje isto - dupla konverzija...
Naslov: Re: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stanislaw April 10, 2013, 02:32:52:posle podne
Citat: \"aca\" post=22813
Моје питање је сада: да ли је могуће на босанском (или неком другом) налогу регистровати картицу издату у Србији?


Ranije je to bilo moguće samo ukoliko je kartica bila izrađena sa serijskim brojem koji ne pripada Srbiji. Sada bi trebalo da je moguće registrovati apsolutno bilo koju karticu izdatu u Srbiji, jer je Paypal skinuo brojeve srpskih kartica sa blacklisti (zapravo se \"dolazak\" Paypala u Srbiju i sastoji upravo iz toga!)
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dugme April 10, 2013, 03:05:12:posle podne
Visa internet kartica banke Intesa uspesno povezana
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty April 10, 2013, 04:35:48:posle podne
Malo pre bio do Komercijalne banke. Reko ostavio sam im silne pare za doznake pa da vidim sta nude.
Imaju \"internet\" Visa karticu debitnu sa 16 brojeva. Naravno moze i da se placa po radnjama.
Godisnji troskovi su nesto oko 240 din

e sad dolazi njihova zajebancija.

Uplate mogu samo u dinarima !!! Tako da u proseku na svaki EUR gubite 2 dinara koliko je jaci prodajni kod njih od menjacnica:(

Jbt ja sam kod Vojvodjanske banke imao karticu kad su zakoni o deviznom bili mnogo gori vezanu za EUR, uplacivao sam direktno devize. Ovo otpada.

Dugme, kakvi su uslovi kod Visa internet kartica banke Intesa (troskovi, uplata i u kojim sredstvima)?
Naslov: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dugme April 10, 2013, 04:43:08:posle podne
Citat: \"bnesty\" post=22825

Dugme, kakvi su uslovi kod Visa internet kartica banke Intesa (troskovi, uplata i u kojim sredstvima)?


Odeš tamo i tražiš da ti otvore tu karticu. Godišnji troškovi su 0 dinara. Uplatu radim u evrima u banci. Verovatno može i da se uradi online transfer sredstava sa nekog drugog računa, al to nisam pokušavao...

u pitanju je ova kartica (http://www.bancaintesa.rs/code/navigate.aspx?Id=451)
Naslov: Re: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: milosh23 April 10, 2013, 05:27:09:posle podne
Citat: \"dugme\" post=22826
Citat: \"bnesty\" post=22825

Dugme, kakvi su uslovi kod Visa internet kartica banke Intesa (troskovi, uplata i u kojim sredstvima)?


Odeš tamo i tražiš da ti otvore tu karticu. Godišnji troškovi su 0 dinara. Uplatu radim u evrima u banci. Verovatno može i da se uradi online transfer sredstava sa nekog drugog računa, al to nisam pokušavao...

u pitanju je ova kartica (http://www.bancaintesa.rs/code/navigate.aspx?Id=451)


Odlicno hvala dugme mislim da cu se odluciti za ovu varijntu tj. za ovu karticu s obzirom da vec imam otvoren racun u Intesi...taman ne moram u pet banaka da zavrsavam pet razlicitih stvari :smile2:
Naslov: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: aca April 10, 2013, 05:56:39:posle podne
Citat: \"dugme\" post=22826
Citat: \"bnesty\" post=22825

Dugme, kakvi su uslovi kod Visa internet kartica banke Intesa (troskovi, uplata i u kojim sredstvima)?


Odeš tamo i tražiš da ti otvore tu karticu. Godišnji troškovi su 0 dinara. Uplatu radim u evrima u banci. Verovatno može i da se uradi online transfer sredstava sa nekog drugog računa, al to nisam pokušavao...

u pitanju je ova kartica (http://www.bancaintesa.rs/code/navigate.aspx?Id=451)

Потврђујем Дугметов навод. Плус сам отворио девизни рачун на коме држим новац (одржавање 0 дин, каматица ситна, али је већа него на рачуну картице која је 0, а осим тога могу да држим рачун картице празан све до пред плаћање и то је додатна заштита, поготову када експериментишем са сајтовима који би могли да ми мазну паре у неком међукораку који не очекујем :wacky: . Електронске трансакције између ова два рачуна: одржавање 0 дин, провизија 0 дин). Ја код њих немам текући рачун, већ само ова два.
Дакле, Интеза!

Водите рачуна да не можете да се пријавите са празним рачуном, ПП резервише 1 евроцент за проверу налога. :ninja: На неферификованом налогу имате лимит од укупно 500€, а за верификацију вам је потребан 1.5€, који ПП враћа после провере.
 

И да: отворио сам (https://www.paypalobjects.com/en_US/i/icon/icon_RS_22x14.gif) српски налог! Ураааааааааааа  :laugh: :laugh: :laugh: за потрошачко друштво!
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: aca April 10, 2013, 06:14:03:posle podne
Верификација на Интезиној картици је завршена дословце за минут: наплатили су ми малу провизију и одмах ми се показао код у извештају резервисаних средстава. Сад ћу да сачекам да ми врате паре... :nerd:
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli April 10, 2013, 06:50:58:posle podne
ovo otvara novo poglavlje u bricklink istoriji jer vise niko ne mora da cima nikog drugog za placanja, ziveo paypal!
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: milosh23 April 10, 2013, 06:54:35:posle podne
Citat: \"dr.zli\" post=22831
ovo otvara novo poglavlje u bricklink istoriji jer vise niko ne mora da cima nikog drugog za placanja, ziveo paypal!


Ma sve je to ok...nego hoce da porucuje neko nesto ovih dana da se uvalim :laugh: :laugh: :laugh:
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: aca April 11, 2013, 12:04:31:posle podne
Још неколико савета:

1. избегавајте (=НЕ!) не-евро платне картице
2. може свака картица (кредитна, интернет, виртуелна...) која има троцифрени или четвороцифрени сигурносни код
3. Рајфајзенова Visa Virtuon је пре много година имала разне \"ситне\" трошкове. Обавезно темељно проверити трошкове!
4. ВоБан је био добар, али се много чекало јер је централа у Новом Саду

Да ли постоји још нека банка која издаје Интернет картице?
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: IvanV April 11, 2013, 12:12:28:posle podne
Интеза - Виза Интернет. :smile2: Бесплатно издавање, нема одржавања, нема провизије нити било каквих додатних трошкова. Неопходно је да у тренутку плаћања на рачуну буде 6% више новца од суме која се плаћа (тих 6% буду привремено замрзнути, али не и скинути са рачуна).
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli April 11, 2013, 06:39:14:posle podne
meni su firma i plata na piraeus-u, njihova visa elektron debitna se prihvata svugde na netu samo je fazon sto je vezana za dinarski racun sto mi recimo dodje super kad placam u funtama ali za ostalo se radi konverzija koja zavisi od kursa. Troskovi odrzavanja su minimalni.
Naslov: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty April 12, 2013, 08:26:00:pre podne
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=04&dd=12&nav_id=704310

drugim recima, Carina je spremna da kupovinu preko neta maksimalno suzbije svojim vise nego revnosnim carinjenjem.

Sticem utisak da nasa Carina (citaj ispostava u  posti 6 Bgd) bolje poznaje Lego proizvode nego ne daj boze da naidju na neke sumnjive bele supstance.
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stanislaw April 12, 2013, 08:31:27:pre podne
Na koliko različitih pošti u Beogradu se vrši carinjenje?
Počinjem da stičem utisak da neki naši članovi (recimo bgfinest) duže od proseka čekaju na isporuku, sad da li je to što neka područna pošta ima strožiju/sporiju proceduru, ili je zaista pod strožijom kontrolom svaki onaj ko je već primio gomiletinu paketa?
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Sammael April 12, 2013, 08:47:39:pre podne
Postoji samo jedna jedina carinska pošta u Beogradu, koja se nalazi u okviru pošte 6 u Savskoj br. 2 kod Železničke stanice. Međutim, carinska služba vodi evidenciju ljudi koji često primaju pakete i samim tim se procedura razlikuje.
Naslov: Re: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty April 12, 2013, 05:55:58:posle podne
Moja Mira je, ni kriva ni duzna, na tom spisku sigurno:( doduse stize 5-6 paketa godisnje

eh da su revnosno carinili od 2004-2008 mogli su da naprave novu postu  samo od mojih \"donacija\"
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: aca Maj 10, 2013, 12:27:58:posle podne
Људи, да ли је неко \"скинуо мрак\" са свог српског ПП налога?
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: lesa0208 Maj 10, 2013, 03:09:32:posle podne
Probao sam ja al ne sa BL nego sa ebay-om i nije proslo najbolje ono sto sam kupio jos uvek nije poslato meni su novci skinuti kontaktirao sam prodavca on nema pojma sta se dogadja on je to poslao i tako.
Naslov: Re: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: djile Maj 14, 2013, 08:31:59:posle podne
jel zna neko zasto kada na racunu (intesa visa internet kartica) imas 32eur nece da odradi placanje 28eur?
Naslov: Odg: Re: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: lesa0208 Maj 14, 2013, 08:39:06:posle podne
Verovatno zbog kursa plus minus kurs jer moze da se promeni, bar sam ja takvo obavestenje dobio kada sam kupovao prvi put preko intesa internet kartice treba ti ja mislim najmanje 5 dolara vise nego sto to nesto kosta.
Naslov: Re: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Bullitt Maj 15, 2013, 09:57:13:pre podne
Citat: \"djile\" post=23609
jel zna neko zasto kada na racunu (intesa visa internet kartica) imas 32eur nece da odradi placanje 28eur?


Da li si nešto kupio u zadnjih dan-dva? Ako jesi, pare su ti rezervisane.
Naslov: Re: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Belgrade`s finest Maj 15, 2013, 10:11:55:pre podne
@djile
zato sto moras da imas tacno 5% vise zbog rezervacije sredstava, i mozda jos neki procenat koji ti drze, pa ti vrate posle 10-tak dana
Naslov: Re: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: djile Maj 15, 2013, 10:21:34:pre podne
pa 32 bi trebalo da ima a treba bi 28 sto je vise od 10% a ne od 5
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Belgrade`s finest Maj 15, 2013, 10:27:54:pre podne
Ako placas u eurima, onda me cudi sto te zajebava.
AKo je u dolarima, onda paypal ima neki gori kurs nego na xe.com recimo... trudi se da placas preko bancinog kursa, a ne paypalovog

jer cesto se desava da ako je kod banke ili xe.com odnos euro-dolar 1.30 kod paypala bude 1.23 il tako nesto
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: djile Maj 15, 2013, 10:32:16:pre podne
kes na racunu je u eurima i placanje je svabi u evrima...moracu da doplatim na racun nesto
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: aca Maj 16, 2013, 12:55:44:posle podne
Баш чудно. Можда треба више од 5%? Јел ти то плаћаш помоћу Пејпала или нешто друго?
Они заиста резервишу средства чак иако је трансфер евро-евро! То су ми рекли у Интези и нису умели да ми објасне тако очигледну будалаштину, са којом се и они не слажу(!).
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: lesa0208 Maj 22, 2013, 07:29:30:pre podne
E ovako stigao mi je paket koji sam naruci preko ebay-a i koji sam platio preko paypal-a u iznosu od 58 dolara, na paket sam cekao skoro dva meseca da stigne iako sam platio fast shiping da bi mi paket stigao za 4 dana, kada su mi doneli paket dobio sam da platim 20% pdv-a za carinu jer neko imao jos problema sa time?
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Sektaash Maj 22, 2013, 07:35:32:pre podne
naplata tih 20% je sad uobičajena procedura na SVE pošiljke bez obzira na vrednost.

takvo su uputstvo dobili pre mesec dana (otprilike tačno kad smo uključeni u PP).

zbog ovoga očekujte oogromna kašnjenja paketa. mada predlažem da svaki građanin naruči nešto u vrednosti od 1 USD pa da vidimo kako će se srušiti pošta u Savkoj! još bolji predlog (elaborirao sam noćas ovu temu) da naručujemo sveže svinjsko meso! :devil2:

p.s: pozdravite Mlađu kad ga sretnete
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stanislaw Maj 22, 2013, 08:28:28:pre podne
Ma nek se sruši pošta u Savskoj, gledaće oni da se usele u novi poštanski centar na Novosadskom drumu gde će u višestruko većem prostoru moći da gomilaju pakete i polagano nas deru...
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Maj 22, 2013, 09:50:46:pre podne
to objasnjava zasto mi briksi kasni vec nedeljama :bored: Ukratko, stoka. Ali snaci cemo se vec i za to, ne mogu oni smisliti nesto sto narod ne moze prejebati
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: lesa0208 Maj 22, 2013, 10:01:31:pre podne
Ma glupost nevidjena ja se taman obradovao kao jea stiglo je to sto sam vec otpisao kad ono eto ti i jos da platis...
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Maj 22, 2013, 10:09:17:pre podne
treba da se digne ogromna buka pa ce da povuku i tu uredbu, samo ne treba ostati miran nego urlati, to je jedini nacin u Srbiji.
Naslov: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Nicklord Maj 22, 2013, 10:22:35:pre podne
Meni je stiglo da platim carinu za knjigu naručenu na bookdepository.com iako na koverti pise da roba nije za carinu...
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Maj 22, 2013, 10:29:57:pre podne
mozemo li mi da uradimo jednu grupnu tuzbu protiv drzave sudu u Strazburu? Mislim da je ovo vec krsenje nekih prava...
Naslov: Re: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: daulex Maj 22, 2013, 11:05:34:pre podne
Verovatno treba da platis PDV, a ne carinu ...
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Maj 22, 2013, 11:21:21:pre podne
zasto da platim PDV na robu koja nije kupljena na teritoriji Srbije? :grin2: Ko tu koga Z...
Naslov: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Angeli Maj 22, 2013, 11:33:17:pre podne
i doi sada si Placao PDV, carina je svega oko 10%, ono sto je dralo je jos plus 20% PDV

I ja sam platio carinu na paket koji je uredno bio doguran do 49e. Uzas :) Moram da reviziram sve svoje bricklink narudzbine do sada :) Tj, sta sam kupio - kupio :)n Vece kolicine kockica od sada samo trange-frange putevima. Hvala bogu pa nije davno bilo kako smo svercovali stvari, pa i dalje postoje.

Po meni, PDV ne bi trebao da se placa na odredjene proizvode, narocito igracke, i narocito ako nisu za dalju prodaju, kao sto je kod nas u pitanju.

Ali, mislim da je bespredmetno da planiramo kako da srushimo sistem, treba da isplaniramo kako najtishe da se provuchemo ispod radara ;)

Npr: skrenite sve vashe velike narudzbine na Severa, doci ce u roku od dve nedelje ako su iz Evrope; kontaktirajte prodavca, pitajte da pozuri sa slanjem, objasnite situaciju. A ako ipak niko od skockanih ne ode, pokupicu ja sve pakete koje mi bude dao i doneti, ali bilo bi super da jos neko ide :)
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stanislaw Maj 22, 2013, 11:33:44:pre podne
Realno država ima puno pravo da naplati 20% PDV-a na novu robu koju fizičko lice kupi van Srbije, pa uveze u Srbiju, tim pre ako je prilikom kupovine automatski bilo oslobođeno PDV-a u zemlji odakle je kupljeno (što je upravo pretežno naš slučaj prilikom online kupovine). Drugo je ako na ulasku u zemlju imaš račun na kojem ti je obračunat strani PDV, u tom slučaju ne plaćaš kod nas PDV.
Dakle tu što se zakonske strane tiče nema ništa sporno - ako nam se ne sviđa, alternativa je donošenje šverc-komercom. Jedino što bi moglo da bude sporno je naplaćivanje 20% PDV-a na polovne stvari, jer to baš i nije u skladu sa zakonom, a čujemo svedočenja ljudi da na carini uopšte ne ulaze u ta sofisticirana pitanja tipa da li radnja prodaje novu ili polovnu robu...
Naslov: Re: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: daulex Maj 22, 2013, 11:41:55:pre podne
I jos je jedna stvar sporna, a to je koliko smeju robu da zadrze na carinskom pregledu.
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Maj 22, 2013, 11:43:09:pre podne
realno nam paypal ne treba jer se vise nista ne isplati kupovati preko neta. A da odgovorim g-dinu A., ne, nikada do sada nisam platio pdv ni na jednu narudzbu koju sam ostvario, a od istog sam oslobodjen jer nisam rezident EU iz koje narucujem. :)
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stanislaw Maj 22, 2013, 12:06:15:posle podne
@daulex - Bilo bi dobro da se zna koliko dugo sme da traje carinski pregled, ukoliko takav propis uopšte postoji (a ne znam da li postoji).

@zli - Princip je da se PDV plaća u mestu prometa. Dakle, ako ti se roba kupljena u inostranstvu dostavlja u našu zemlju, plaćaš PDV na novu robu kod nas. Ukoliko odeš preko granice i fizički pazariš u radnji, imaćeš strani PDV iskazan na računu pa ti samim tim niko neće tražiti da platiš PDV kod nas.
Dakle sve je zakonito, to što nisi rezident EU oslobađa te njihovog PDV-a samo u slučaju da dokažeš da kupljenu robu iznosiš iz EU, a naši carinski organi po službenoj dužnosti imaju da ti razrežu naš PDV ukoliko nemaš dokaz da si PDV platio tamo preko u EU.
Dakle, građane treba da štiti princip da nema dvostrukog oporezivanja, ali to ne znači pravo na to da nema oporezivanja uopšte!

Sad ja vidim još dve moguće varijante:
* Raditi sa radnjama koje su registrovane za promet polovne robe, kao što je Bricksy, koje bi valjda mogle da u paketu pruže dokumentaciju da je u cenu uključen porez po posebnoj stopi za polovnu robu. Mada, čak i u tom slučaju naši organi mogu lepo da se sete da u našoj zemlji zakonom nije predviđen promet polovnih igračaka, pa da nas i tu saseku.
* Druga varijanta bi bila da se na Bricklink radnjama nekako plaća sa uračunatim nemačkim PDV-om, pa još da radnja odradi full eksportnu dokumentaciju (kao što recimo radi onaj BrickTakeover, koji taj handling naplaćuju 6 evra). Na osnovu te dokumntacije postoji dokaz da je roba otišla kod nas, pa se na osnovu toga u nemačkoj može raditi naknadni povraćaj PDV-a, doduše ne u punom iznosu jer se posrednički servisi za refundaciju tipa GlobalBlue naravno masno ugrađuju. Ova varijanta je ipak samo u domenu teorije jer zahteva angažovanje nekoga ko bi nam bio \"veza\" za taj naknadni povraćaj PDV-a.
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Maj 22, 2013, 12:50:56:posle podne
mislim da je gubljenje vremena raspravljati o tome sme li drzava nesto ili ne sme jer je drzava sposobna da ukrade novac od obicnog gradjanina na sve nacine. Mislim da je vaznije pitanje kako da zaobidjemo sistem ali bih tu diskusiju prebacio na zatvoreni deo foruma, a gospoda iz carine ako hoce da citaju nek se uclane u skockane ┌∩┐(◣_◢)┌∩┐
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Yanakin Maj 22, 2013, 05:14:43:posle podne
sto bi rekli bad copy hvala vam na zakonu i...
Naslov: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Nicklord Maj 22, 2013, 08:14:23:posle podne
Ja vam kažem, kad su meni poslali racun za knjigu na kojoj pise da nije za carinu sta da vam pricam za ostalo.
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dugme Maj 22, 2013, 08:17:52:posle podne
čovek je sve lepo javno rekao na javnom medijskom servisu srbije pre otrpilike mesec dana

http://www.carina.rs/cyr/Stranice/Video.aspx

da bi video krenuo da radi, mora ceo da se učita
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Maj 23, 2013, 09:56:55:pre podne
Danas sam krenuo da pravim nalog

na paypalu. sve je lepo islo

ukucao 16 cifreni broj kartice (probao i sa i bez razmaka) i onaj trocifreni broj pozadi, do kad vazi i dobijem odgovor da banka odbija da egistruje moju karticu, molim vas proverite sa bankom.

Cisto misljenje, verovatno je problem sto na kartici imam 0 EUR :( ?

Hvala unapred na odgovoru
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dugme Maj 23, 2013, 10:19:32:pre podne
moraš da imaš bar jedan cent na kartici, da bi paypal mogao da izvrši povezivanje sa paypal nalogom
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stanislaw Maj 23, 2013, 10:29:06:pre podne
I ja kapiram da je do toga. Logično je da ti treba ili pozitivno stanje na debitnoj kartici, ili kartica sa kreditnim karakteristikama.
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Batke Maj 23, 2013, 11:35:08:pre podne
mislim da treba da skinu 1,5 evra, koji ce ti biti vraceni na racun posle nekoliko dana.
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stanislaw Maj 23, 2013, 11:41:32:pre podne
Da li je to u stvari iznos koji skidaju prilikom verifikacije kartice? Ovaj korak verifikacije zapravo nije obavezan, ja ga uopšte nisam odradio - doduše kartica koju sam registrovao se ponaša kao kreditna i možda zbog toga nije bilo nikakvih zahteva pri registraciji.
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dugme Maj 23, 2013, 01:12:09:posle podne
za povezivanje kartice je potreban 1 cent
a za verifikaciju 1,95usd
verifikacija nije obavezna
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stanislaw Maj 23, 2013, 01:38:14:posle podne
Bravo, mislim da smo sad razjasnili. Evo da budemo još precizniji:
* Za povezivanje kartice sa PayPal nalogom potreban je cent na debitnoj kartici ili kreditna kartica,
* Za verifikaciju, koja inače nije obavezna, potrebno je 1,95USD ili 1,5EUR
Oba iznosa bivaju refundirana po obavljenoj proceduri.
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Angeli Maj 23, 2013, 03:32:21:posle podne
kakva su iskustva sa paketima (kovertama) koji su dosli u poslednjih mesec dana, a da su oko 20e? Da li su naplacivali carinu i na to, i da li se cekalo?

Carina ne zna da li je neko platio preko novootvorenog paypala ili je to neka kombinacija kao od ranije, tako da verovatno sve pakete sada salju na carinu; Zanima me da li se bas abs sve sada carini, ili koverte prolaze neocarinjene, kao do sada, iako na njima pishe iznos od npr 22e?

Jer, po nekom mom proracunu koji nije oficijelni, koverat od 22e, carina je 10%, pdv 20%, lezarina 310 din = 6.6e sto je oko 700 din + lezarina ili kako je vec zovu, naknada za njihov trud od 310 din je 1000 dinara... postoji sansa da se placa samo pdv, bez carine, ali to je samo 100 din manje... Kakva su vasha iskustva?
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stanislaw Maj 23, 2013, 04:18:59:posle podne
Kapaciteti carine nisu neograničeni i verujem da će se neki manji koverat uvek moći provući, ali ako na njemu eksplicitno piše iznos 22 eura, e to je vrlo loše, jer onda teoretski mogu da ti razrežu PDV od 20% na tu cifru čak i bez otvaranja pisma!?
Znači kapiram da je poželjno da pošiljka uopšte nema naznačenu vrednost da bismo mogli da gajimo neku nadu...
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Angeli Maj 23, 2013, 05:38:27:posle podne
...to je onda problem, jer postoje prodavci koji hoce da ne napisu cenu, i oni koji nece, ali maltene niko nece da je smanjuje. Briksy je ok, sa njima moze da se napravi dogovor, ako ste vec imali ranije sa njima posla; ne znam kako ce reagovati na takav zahtev od novog kupca, ili od kupca koji ima mali broj feedbackova, ali verujem da nije problem da se ide preko nekog od nas, njima znanim. MT bricks ne stavlja vrednost; sad mi je zao sto nisam zapisao ili pamtio kko koji prodavac to radi...

Ovo bukvalno znaci da su sve cene na bricklinku skocile za 20% + 3e.
Naslov: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: aca Maj 24, 2013, 08:55:54:pre podne
Ајмо редом:

Citat: \"Nicklord\" post=23797
Meni je stiglo da platim carinu za knjigu naručenu na bookdepository.com iako na koverti pise da roba nije za carinu...
По конвенцији УН из 195х. све књиге су ослобођене царине. СФРЈ је то ратификовала 198х. Ја нисам нашао то у царинском закону, али међународни споразум је изнад локалног прописа. То што лењивци нису донели посебан закон значи само да мораш да се жалиш.
Ево, погледајте линк:
ZAKON O RATIFIKACIJI PROTOKOLA UZ SPORAZUM O UVOZU PREDMETA PROSVETNOG, NAUČNOG I KULTURNOG KARAKTERA (http://www.kultura.gov.rs/sites/default/files/documents/ZakonORatifikacijiSporazuma.pdf)
 Увек када сматрате да су вам повређена права или да неко очигледно крши закон, имате две могућности:
1. да то игноришете
2. да уложите жалбу (прво усмену), односно да покренете управни поступак.
Ја на срећу ово никада нисам морао да радим и нисам правник, па немам рецепт за вас.
Савет: потражите пријатеља правника, па ако га немате (као већина), онда вам остаје 1.


Citat: \"stanislaw\" post=23804
Realno država ima puno pravo da naplati 20% PDV-a na novu robu koju fizičko lice kupi van Srbije, pa uveze u Srbiju
Да, ако платиш царину и ако је роба за препродају и ако је скупља од 50€. Иначе, НЕ! Осим ако није донет неки нови закон о ПДВу, јер колико знам, до сада га нико на овом форуму није платио ако није платио царину!
Погледао сам онај видео са управе царина и само могу да се крстим шта човек прича.
Узгред, на сајту царине су још увек документа са прописима који су престали да важе (нпр. ограничење од 25€ mesto 50).
Ако ја грешим у овоме што причам, нека ме неко аргументовано демантује (значи, да нађе пропис, закон). До тада ћемо да се шамарамо порукама на форуму без правог сазнања.

Citat: \"daulex\" post=23805
I jos je jedna stvar sporna, a to je koliko smeju robu da zadrze na carinskom pregledu.
Ту не постоји никакво ограничење.


Citat: \"dr.zli\" post=23812
mislim da je gubljenje vremena raspravljati o tome sme li drzava nesto ili ne sme jer je drzava sposobna da ukrade novac od obicnog gradjanina na sve nacine. Mislim da je vaznije pitanje kako da zaobidjemo sistem ali bih tu diskusiju prebacio na zatvoreni deo foruma, a gospoda iz carine ako hoce da citaju nek se uclane u skockane ┌∩┐(◣_◢)┌∩┐
Држава се увек труди да легализује узимање пара, јер и у најјаднијој држави постоји суд и чак и најгорем диктатору није свеједно да ли се закон крши. Зато је у послератној Југославији донет Закон о национализацији (читај: отимачини) да би то могло легално да се уради.
То што неко на царини ради посао преко оне ствари, њега и његовог шефа не занима док год се неко не пожали (као и свуда у животу: ако имаш гомилу кечева и заосталих испита боли те ћоше док се твоји инвеститори и стипендисти - читај родитељи - не распитају). Треба се лечити од те самоубилачке догме \"од мене ништа не зависи, могу да ми раде шта хоће\". Питање је само колико труда желиш да уложиш у заштиту својих права и колико ће те то на крају коштати. Ето, неко је помињао и Стразбур...

Citat: \"Angeli\" post=23866
Carina ne zna da li je neko platio preko novootvorenog paypala ili je to neka kombinacija kao od ranije, tako da verovatno sve pakete sada salju na carinu; Zanima me da li se bas abs sve sada carini, ili koverte prolaze neocarinjene, kao do sada, iako na njima pishe iznos od npr 22e?
Претпостављам да разумете да УВЕК СВА пошта завршава на царини, а да они даље проберу шта очигледно није за царињење (танка писма и сл.), затим шта сигурно јесте (на пошиљкама које су декларисане за царињење), а остало гледају да процене да ли јесте или није.
Мој утисак је да немачким и америчким декларацијама у великој мери верују.

И сада ће неко закључити да ја радим на Царини, мада је то у директној супротности са горенаведеним видеом. :devil2:
Уморио сам се од овога... :sweating:
Naslov: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Angeli Maj 24, 2013, 11:32:39:pre podne
Citat: \"aca\" post=23897
Да, ако платиш царину и ако је роба за препродају и ако је скупља од 50€. Иначе, НЕ! Осим ако није донет неки нови закон о ПДВу, јер колико знам, до сада га нико на овом форуму није платио ако није платио царину!
/quote]

nazalost, ja sam taj. i to pre nedelju dana.
paket je bio 40 i nesto eura,platio sam samo pdv, bez carine. pritom, paket je bio mesec dana (mozd ai vishe) na carini. u pitanju je briksy, gde je pisalo da roba nije nova, a i videlo se, bile su kockice u zip kesama. Bila je tona 8x16 brick kockica, pa je paket bio velik, i tezak.

naplacen mi je samo pdv, 20%, ne carina.

---

pritom, posto sam letos vec bio u carini zbog briksy paketa, rekli su mi, citira: \"ima sest kila! mora da se carini, bez obzira sot je vrednost ispod 50e. Da li si ti tu robu platio? Jesi ili nisi?\" posto sam rekao da jesam, carinica mi je kopirala zakon i pokazala (mada, iskreno, nisam procitao sve te clanove kako treba, samo sam preleteo pogledom: \"nema veze kolika je vrednost robe, ako SI JE PLATIO, placas pdv. A ako ti je platio neko u inostranstvu ni salje ti, do 50e ako je firma, do 79e ako je fizicko lice, ne placas pdv i carinu. preko toga, opet placas.\" I onda smo se BUKVALNO cenkali koliko cu platiti carinu, izvadio sam sve pare iz dzepa koje sam imao, prebrojao, i nasli smo se (!?!?!) na nekom procentu koji nam je oboma odgovarao. Kao na pijaci. Dobio sam legalan racun, legalno platio, i to je to.

Carinu treba izbeci, ako je moguce. Ako nije, nema mnogo priche.

mozda je zanimljivo primetiti da sam dobijao pakete od vrednosti od skoro hiljadu eura, ali preko... boze stao mi je mozak, kako se zove firma, ne fedex vec... nije bitno, i iz te firme su me zvali, rekao sam da su kockice za humanitarne svrhe, i nisam platio carinu. Takvi paketi su stigli tri puta, i nijednom nije placena carina. Isto mi je rekla i zaposlena na carini, kada sam bio licno, zbog briksyja - zasto ne napises da je za humanitarne svrhe, i ne platis nista?

Izlozba za malu Andjelu je zaista humanitarnog karaktera. Izlozba za malog Kostu je takodje bila. Vi ZAISTA pravite izlozbe koje pomazu deci i humanitarnog su karaktera, tako da bi mozda bilo pametno organizovati takvu izlozbu malo posle nego sto ocekujete da stigne lugbulk, na primer. I pritom, niti krsite zakon, niti obmanjujete, jer zaista te kockice koristite za humanitarne izlozbe, i sigurno ih ne prodajete dalje.

U principu, nisam za to da prenosimo benzin i cigarete preko granice i prodajemo na ulici :) Ali kada vec ulazemo napor, rveme, novac i kreativnost u tako lepe stvari, mislim da drzava treba da nam pomogne, ne da nam odmogne.

U pregovorima smo sa gradom da preuzme na sebe preuzimanje takvih paketa, jer je stres na meni prevelik. Ako uspemo da nadjemo zajednicki jezik, carina vishe nikad nece biti problem za ljubitelje lego kockica u Beogradu (ustvari, u Srbiji)

PaB kutije su nam sledeci ciljevi (ne chashe, kutije), uzasno jeftine, sa ogromnim kolicinama kockica. Zelim da ti teski paketi prodju kako treba preko carine, i da se ne ceka na njih 30+ dana.
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Maj 24, 2013, 12:05:13:posle podne
znaci ti si lagao da pravis humantiranu izlozbu i spominjao dvoje jadne dece koje imaju ozbiljnih problema da bi dobio kocke za dzabe?
Ovo je novi nivo fenomenalnosti. Ja ti se divim. Ti si moj idol.

Inace, mislim da je i meni stigao briksi od 13 evra posle 60 dana cekanja. Ne pise da treba da platim ista.
Naslov: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: aca Maj 24, 2013, 02:10:25:posle podne
Citat: \"Angeli\" post=23915

nazalost, ja sam taj. i to pre nedelju dana.
paket je bio 40 i nesto eura,platio sam samo pdv, bez carine. pritom, paket je bio mesec dana (mozd ai vishe) na carini. u pitanju je briksy, gde je pisalo da roba nije nova, a i videlo se, bile su kockice u zip kesama. Bila je tona 8x16 brick kockica, pa je paket bio velik, i tezak.

naplacen mi je samo pdv, 20%, ne carina.

---

pritom, posto sam letos vec bio u carini zbog briksy paketa, rekli su mi, citira: \"ima sest kila! mora da se carini, bez obzira sot je vrednost ispod 50e. Da li si ti tu robu platio? Jesi ili nisi?\" posto sam rekao da jesam, carinica mi je kopirala zakon i pokazala (mada, iskreno, nisam procitao sve te clanove kako treba, samo sam preleteo pogledom: \"nema veze kolika je vrednost robe, ako SI JE PLATIO, placas pdv. A ako ti je platio neko u inostranstvu ni salje ti, do 50e ako je firma, do 79e ako je fizicko lice, ne placas pdv i carinu. preko toga, opet placas.\" I onda smo se BUKVALNO cenkali koliko cu platiti carinu, izvadio sam sve pare iz dzepa koje sam imao, prebrojao, i nasli smo se (!?!?!) na nekom procentu koji nam je oboma odgovarao. Kao na pijaci. Dobio sam legalan racun, legalno platio, i to je to.

Carinu treba izbeci, ako je moguce. Ako nije, nema mnogo priche.


Прво бих замолио још некога ко је куповао преко Бриксија (нпр. БФ) да каже да ли му је нешто до сада наплаћивано.

Е, сада, не бих да се правим накнадно паметан нити бих волео да се нађем у твојој кожи, али разговор је могао да тече на овај начин:
\"У закону не пише ништа о тежини пакета који је ослобођен царине. Дајте ми написмено решење у коме ми образлажете зашто плаћам царину, а ја ћу вама да напишем жалбу!\". Из мог искуства, кад год некоме поменеш нешто написмено, одмах пева другу песму.
Свака роба која се царини мора да поседује царински лист, што је једини доказ да је царина (на)плаћена. То је једини начин да држава контролише да ли паре од царине иду у буџет или у џепове цариника.
Што се тиче плаћања, ту је закон (намерно) непрецизан, јер када се помиње плаћање, мисли се на плаћање поузећем, где држава (нормално) мора да узме порез. Међутим, то тако не пише. Дакле, убудуће: платили су ти пријатељи из иностранства!
Али битно је да се ПДВ и царина плаћају заједно (ако се плаћа царина, плаћа се и ПДВ, ако не, не могу да ти наплаћују ПДВ посебно!):

POVLASTICE NA PREDMETE KOJI SE PRIMAJU IZ INOSTRANSTAVA U POŠILJKAMA (http://www.carinskatarifa.com/trazili_ste/povlastptt.htm)
Цитат:
\"Odredbama člana 26. tačka 7) Zakona o porezu na dodatu vrednost, propisano je da se PDV ne plaća na robu koja je oslobođenja od plaćanja carine prema navedenim povlasticama. Ako postoji obaveza plaćanja, PDV se plaća po stopi od 18% ili 8% što zavisi od vrste robe i dugih odredaba Zakona o PDV-u.\"

Да ли ти је жена дала фискални или обичан рачун? Ако је парагон-рачун, онда изведите закључак.

Дакле, уложите мали напор, одрекните се МРДања и форумисања и прелистајте прописе, помоћи ћете и себи и мени. Врло је могуће да ја негде грешим, али то сâм не знам.
Naslov: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stanislaw Maj 24, 2013, 02:18:41:posle podne
Citat: \"aca\" post=23927

POVLASTICE NA PREDMETE KOJI SE PRIMAJU IZ INOSTRANSTAVA U POŠILJKAMA (http://www.carinskatarifa.com/trazili_ste/povlastptt.htm)
Цитат:
\"Odredbama člana 26. tačka 7) Zakona o porezu na dodatu vrednost, propisano je da se PDV ne plaća na robu koja je oslobođenja od plaćanja carine prema navedenim povlasticama. Ako postoji obaveza plaćanja, PDV se plaća po stopi od 18% ili 8% što zavisi od vrste robe i dugih odredaba Zakona o PDV-u.\"


Aco, ovo što gore piše je samo tumačenje člana 26 tačke 7 Zakona o PDV-u, da se PDV ne plaća ako je u pitanju pošiljka iz inostranstva koja potpada pod povlastice (privatne pošiljke iz inostranstva). Ako neko ima vremena, nek postuje originalni član 26 Zakona o PDV-u, pa da vidimo da li je moguće da je država u međuvremenu izmenila svoje tumačenje.
Nagađam da se povlastice na PTT pošiljke možda odnose samo na privatne pošiljke, a ako je pošiljka očigledno komercijalnog karaktera, možda je moguće tumačiti da povlastice onda ne važe. Pretpostavljam da su ipak našli neko utemljenje za drastičnu meru koju su doneli.
Naslov: Re: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Maj 24, 2013, 03:58:39:posle podne
Jupi, povezao karticu sa Paypalom, cak i verifikovao u roku od 5 min (hvala k..u da mogu online da pratim stanje racuna u banci). Sad samo sitnica da nadjem pare i da napokon zaboravim na doznake i masne provizije koje sam ostavio u Komercijalnoj.

I sad, prema zakonu o odrzanju energije, posto je pojeftinilo slanje para iz Srbije (pomocu paypal-a), verovatno ce carina poceti da radi sve revnosnije.

ps kao sto cujete, drzava je skapirala da je porez na dobit, pdv i sl podbacio ove godine i hvata ih panika
Naslov: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Angeli Maj 26, 2013, 11:42:29:posle podne
Citat: \"dr.zli\" post=23918
..svasta isprichano

ne, nikad nisam lagao :) zao mi je ako se nisam izrazio kako treba, ali advokat mi je rekao da nije ni bitno, kada si ti u pitanju ;) sta god da kazem, shvatices lose, i da je to ljubomora zbog devojaka ;) Upoznacu te sa nekom, ako prestanes da me pratis po forumu i ostavljas maliciozne komentare ;) Ustvari, upoznacu te i ako neces, svako ko voli lego je i moj prijatelj :)
sta god mogu da uradim, da atmosfera na forumu bude prijatnija ;)


Citat: \"aca\" post=23927
tekst


mesec (dva) pre toga dosao mi je veci paket iz briksija, sa vecom vrednoscu, i nije naplacena carina. Verovatno je to ovaj novi mod funkcionisanja carine.

Vidi, sigurno si u pravu, ali je i zena imala argumente, i mislim da su svi moji pali u vodu kada me je pitala \"da li si ti platio ovo\"

U pravu si, moracu da napishem da mi briksi sledeci paket posalje kao poklon. ALI, mislim da oni imaju u sistemu firme koje salju cesto, tako da je i briksi sigurno tamo. Jedino resenje je da kockice neko posalje kao privatno lice, tj da stavi samo svoje ime, prezime i adresu sa druge strane.

To bi bilo prihvatljivo resenje, ako prodavac prihvati.

Inace, potpuno se slazem da treba opaliti iz svih topova kada je pricha sa carinicima licem u lice u pitanju, ali samo ako vladas propisima. Nazalost, ja ne vladam, i nisam hteo da od lose situacije napravim goru, sobzirom da sam trebao platiti tri puta manje nego sto sam stvarno trebao platiti, narocito ako bi krenuli da kopaju, da potvrdjuju invoice listu, da traze kako sam poslao pare, itd itd itd. I da me onda stave pod lupu, kada su svi ostali paketi u pitanju.

U principu, kada je jedna stvar u pitanju, zasto ne isterati do kraja, ako si u pravu. Ali sobzirom da planiram da mi dobijanje paketa sa lego kockicama bude praksa, ne zelim ni da ih cackam. Narocito sto da sam zaista platio carinu svaki put kada sam zakonski trebao, imao bih pet puta manje kockica, bukvalno.

Sve sto hocu da kazem je da je ponekad isterivanje pravde dobro i potrebno, ali ponekad je destruktivno po tu osobu, na duze staze gledano.

A carinica je imala samo jedan argument: \"ako si TI platio robu koju si dobio, moras platiti i pdv na nju\"
A moj argumenti \"do 50e i sl\" vaze samo ako je neko u inostranstvu platio tu robu (jer se pretpostavlja da je onda morao platiti i pdv)

edit:
Slanje paketa po busu mi je i dalje najomiljenije resenje :) u vishe navrata smo tako preneli po 40+ kg novih kockica, bez problema. Postarina: 10-15e vozacu. Carina: 0. Pdv: 0.
Naslov: Re: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Maj 27, 2013, 11:20:17:pre podne
Citat: \"Angeli\" post=23979
Citat: \"dr.zli\" post=23918
..svasta isprichano

ne, nikad nisam lagao :) zao mi je ako se nisam izrazio kako treba, ali advokat mi je rekao da nije ni bitno, kada si ti u pitanju ;) sta god da kazem, shvatices lose, i da je to ljubomora zbog devojaka ;) Upoznacu te sa nekom, ako prestanes da me pratis po forumu i ostavljas maliciozne komentare ;) Ustvari, upoznacu te i ako neces, svako ko voli lego je i moj prijatelj :)
sta god mogu da uradim, da atmosfera na forumu bude prijatnija ;)


ja mislim da moras da promenis advokata jer te nije savetovao da je podvodjenje krivicno delo :)
Naslov: Re: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: djile Maj 27, 2013, 11:25:44:pre podne
stigao paket od magusa (koverta sa satorima vredna 22eur bez naznacene vrednosti) i samo mi je dao postar, bez ikakvog placanja
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: duke Maj 27, 2013, 11:39:15:pre podne
Djile, ti si u drugoj \"drzavi\". Od sad ima da narucujem na tvoju adresu :laugh:
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Belgrade`s finest Maj 27, 2013, 11:54:00:pre podne
Nije to u pitanju. Carinarnica je locirana u novosadskoj luci (ili blizu Limanske pijace), ako me secanje dobro sluzi. Ne zapada djiletu Radic Evica iz Savske... vec jedna Vesna. NS carina je mnogo bolja od BG, to znaju i vrapci na grani.
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Dzoni Maj 27, 2013, 07:11:32:posle podne
Cekaj, vi imate advokate koji vam savetuju kako da se svadjate/pisete na forumu Lego kocki  :confuzed2:

To mi lici na prepucavanje folk diva preko advokata i njihovih tuzbi za uvredu casti.
Naslov: Re: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Maj 27, 2013, 08:27:42:posle podne
Citat: \"Dzoni\" post=23994
Cekaj, vi imate advokate koji vam savetuju kako da se svadjate/pisete na forumu Lego kocki  :confuzed2:

To mi lici na prepucavanje folk diva preko advokata i njihovih tuzbi za uvredu casti.


Jok, on ima advokata iz maste, a ja firminog sa licencom :D
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Belgrade`s finest Maj 27, 2013, 09:11:27:posle podne
I to ne ona cetvrta klasa advokata-boranija, vec ona prva u rangu sa Tomom Filom, Zdenkom Tomanovicem i Krstanom Simicem ;)
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: duke Maj 28, 2013, 09:36:36:pre podne
Jel moguce imati dva PayPal naloga?
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Emerald Night Maj 28, 2013, 09:54:07:pre podne
Moguce je, ja imam dva naloga sa istom karticom samo razlicitim mail adresama. Na jednom mi je bosanska a na drugom srpska adresa.
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Emerald Night Maj 29, 2013, 01:27:22:posle podne
PeyPal usporio carinu.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/385109/Jagma-za-PejPalom-usporila-rad-carine
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Sektaash Maj 29, 2013, 06:32:12:posle podne
Citat: \"Emerald Night\" post=24029
PeyPal usporio carinu.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/385109/Jagma-za-PejPalom-usporila-rad-carine

ovde je vrlo oštra konkurencija šta je debilnije:
- članak
- savetnica
- carina
- država
- ...
:bored:
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dugme Maj 29, 2013, 07:11:09:posle podne
evo još jednog članka o paypal-u, tj video klipa

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QEbwEfu0AmQ
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Emerald Night Maj 29, 2013, 07:22:58:posle podne
Za mene je bilo bolje dok PayPal nije zvanicno poslovao kod nas :cry:
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: duke Maj 29, 2013, 07:30:06:posle podne
Ne mozemo na zeleni grana nikako. Umjesto da drzava progleda malo kroz prste, oni sve vise stezu. Sa druge strane me i ne cudi, posto tu istu drzavu, tj. propise kreiraju nasi \"posteni\" biznismeni!
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Sektaash Maj 30, 2013, 10:27:30:pre podne
(http://www.njuz.net/wp-content/uploads/2013/05/paypal.jpg)
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Emerald Night Maj 30, 2013, 11:09:28:pre podne
3 i 8 opcija su skroz realne :grin2:
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: pile7 Maj 30, 2013, 12:44:06:posle podne
sa tim što bih dodala uz carinike i poštare jelte? :wacky:
Naslov: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: aca Maj 30, 2013, 01:46:00:posle podne
Citat: \"stanislaw\" post=23929
Aco, ovo što gore piše je samo tumačenje člana 26 tačke 7 Zakona o PDV-u, da se PDV ne plaća ako je u pitanju pošiljka iz inostranstva koja potpada pod povlastice (privatne pošiljke iz inostranstva)


Станиславе, могуће је, али ево Zakona o porezu na dodatu vrednost (Zakon o PDV) (http://paragraf.rs/propisi/zakon_o_porezu_na_dodatu_vrednost.html) (врло лако се нађе на Гуглу, а сви закони постоје и на сајту Народне скупштине) у коме пише:

PDV se ne plaća na uvoz dobara:
.........
7) za koja je u skladu sa članom 216. i članom 217. stav 1. tačka 6) Carinskog zakona (\"Službeni glasnik RS\", broj 18/10) propisano oslobođenje od carine, osim na uvoz motornih vozila.

Е, сад би било фер да ти погледаш закон из претходног става и да видиш да ли има места слободним тумачењима прописа.

@Angeli:
Не разумем зашто се жалиш на царину ако су ти, у ствари, својим паушалним проценама омогућили да не платиш царину тамо где је требало. Сасвим је разумно и да се онда не свађаш са њима, а и ја бих то урадио да ми је пакет тежак шест кила. :speechless:

И уопште, чини ми се да нико не покушава да сазна шта су му права (по закону) и како би се борио за та права, него сви кукају на неправду. Нема смисла да ја даље гулим законе који ми ионако нису ни професија ни хоби. :beaten:
Са разлогом је неко рекао да имамо управу (власт) какву заслужујемо. :devil2:
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: pile7 Maj 30, 2013, 02:05:18:posle podne
Da li neko ima iskustva sa virtuelnom karticom raiffeisen banke?
Naslov: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: aca Maj 30, 2013, 02:06:22:posle podne
Citat: \"pile7\" post=24052
Da li neko ima iskustva sa virtuelnom karticom raiffeisen banke?


Користио сам је пре много година. Узимају провизију и на проценат и на трансакцију, а колико ми каже колега, ништа се није променило.
Naslov: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Jun 04, 2013, 07:35:51:pre podne
Danas sam prvi put platio preko Paypala i to dve transakcije pa nek ide zivot.

Za sad je sve proteklo ok, dobio sam izvestaje od Paypal-a da su transakcije odobrene.

Ulogovao sam se i na sajt Bance Intese na moj racun i video da su sredstva rezervisana za dve transakcije.

Jedino sto me je malo zbunilo je sto su iznosi za obe transakcije uvecane za par EUR-a ?

Jel ima neko iskustvo, o cemu se radi?

ps Paypal navodno ne naplacuje proviziju na transakciju placanja a Banca Intesa navodno ne naplacuje proviziju za placanja (tako su bar rekli ako se bankarima moze verovati)
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stanislaw Jun 04, 2013, 07:45:13:pre podne
Kad god sam ja preko Paypala plaćao Intesinim American Expressom, uvek mi je skidano tačno onoliko koliko je bilo iskazano na Bricklink fakturi i ni para više.
Proveri sledeće stvari:
* Da li si prilikom plaćanja birao opciju \"I am paying for the goods and services\", gde se eksplicitno kaže da provizije idu na teret prodavca, ili si možda iz nekog razloga išao na onu drugu opciju, po kojoj ti doniraš drugu stranu, možda u tom slučaju Paypal nešto tebe rebne?
* Da li si siguran da si na Paypalu plaćao iznos u Eurima, a ne protivvrednost u dolarima ili nekoj drugoj valuti (u kom slučaju te banka rebne za valutnu konverziju)
* Da li si u Intesi na stanju imao odgovarajuću količinu eura koja pokriva iznos Bricklink faktura? Ako nisi, možda te je Intesa masno rebnula za konverziju tvojih dinarskih raspoloživih sredstava u eure.
Ako nije ništa od ova tri, onda je najbolje da razjasniš direktno sa Intesom.
Naslov: Re: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Belgrade`s finest Jun 04, 2013, 07:57:29:pre podne
Citat: \"bnesty\" post=24174

Jedino sto me je malo zbunilo je sto su iznosi za obe transakcije uvecane za par EUR-a ?

Jel ima neko iskustvo, o cemu se radi?


Ako placas u evrima, a na racunu imas evre, racunaj da ti banka vrsi rezervaciju sredstava u iznosu mislim od 5%. To znaci da, ako si nesto platio 50 evra, na izvodu ce ti pisati 52,50 eura. Posle 10-15 dana ako sve prodje u redu, tih 2,5 evra ti se vracaju na konto. Nemas brige, niko te ne potkrada..
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stanislaw Jun 04, 2013, 08:00:37:pre podne
Da, mislim da je ovo logično objašnjenje, nije mi palo na pamet.
Koga iritira ovakvo rezervisanje sredstava, može da koristi drugi tip kartice, recimo American Express, gde ne postoji rezervisanje nego prosto mesečni račun koji ti dodje na naplatu sa rokom uplate, i onda ne moraš da misliš o tome da li imaš dovoljno pokriće na računu u momentu kad ti obračunaju transakciju.
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Belgrade`s finest Jun 04, 2013, 08:06:15:pre podne
Imao sam ja tu karticu jos 2007. Milina je sto mogu da potrosim do 500 eur koje nemam, a posle vracam u ratama...

Nemam je vise. Sad imam bosansku karticu gde nema te famozne rezervacije. Ako nekog zanimaju uplate preko paypala, ne uzimam nikakvu proviziju.
Naslov: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Jun 04, 2013, 08:19:57:pre podne
Hvala momci na pomoci, bice da je to da Banca Intesa rezervise malo para zlu netrebalo.

Inace sam placao u EUR i pare na racunu su EUR.
Naslov: Odg: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: aca Jun 04, 2013, 11:01:11:pre podne
Citat: \"bnesty\" post=24179
Hvala momci na pomoci, bice da je to da Banca Intesa rezervise malo para zlu netrebalo.

Inace sam placao u EUR i pare na racunu su EUR.


Већ сам писао о томе, а и Belgrade Finest је објаснио такође. Вратиће ти вишак... :tongue2:
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: aca Jun 06, 2013, 11:15:29:pre podne
Ево да се и ја похвалим: пре неког времена стигла ми је пошиљка вредности од нешто преко 30€, плаћена српским ПП-ом.
Стигла је за невероватних шест дана из Швабије, од тренутка уплате (апсолутни рекорд)!
Нема царине, нема дрндања. :smile2:
Naslov: Re: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Angeli Jul 05, 2013, 05:48:28:posle podne
upravo sam platio carinu na vrednosno pismo (ok, bilo je podebelo i sigurno 30cm u duzini :)
posto nije postojao invoice, ne znam kako su procenili robu na 10e, preracunali u dinare (11 hiljada i nesto), i naplatili mi 220 din (i nesto). Ne znam sta sam jos platio, nisam se preterano unosio, sve skupa 340 dinara (zaokruzivao sam)

nije bio poslat invoice, ne znam zasto; kostalo je oko 40e. Unutra je ubacio OGROMNE vizit karte svoje firme reklame za istu, tako da je mozda i to uticalo
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: aca Avgust 07, 2013, 08:47:04:posle podne
После неколико испорука
ево коначног искуства са царином, ПДВ-ом и прописима за иностране пошиљке (http://www.skockani.com/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=46&id=7750&limit=10&limitstart=640&Itemid=137&lang=sr#26045).

Извињавам се за унакрсно објављивање, али о овоме се прича на обе теме. :shy:
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Angeli Avgust 08, 2013, 10:03:47:posle podne
nema sta, citiracu ih \"PDV se sada placa i na 1 $\"

sa druge strane, ne ulaze mnogo u filozofiju \"kako je moguce da ovih 12kg kockica kosta 14e\" ako im doneses invoice koji to kaze. Uzmes, platis, to je to. pdv 20% +110 din za pregledanje paketa.

Ovaj sistem mi se najvishe svidja, jedino sto za velike pakete moram do savske, dva, istampam invoice, ponesem sa sobom, platim pdv na 0,0001 e po komadi (sto je 20% od 0,0001 e :) i svaku carinu zavrshim sa 320 din + 40 kao proviziju poste + 110 za pregledanje, i kraj.

Iz nekog razloga, umesto da bude teze, sada je mnogo lakse. mozda zato sto ima puno paketa i pod okom su javnosti? Ranije je bilo mnogo vise filozofije \"ih, to sve samo sedam eura?\"
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dugme Oktobar 17, 2013, 09:08:52:pre podne
Izvor: b92.net (http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=10&dd=16&nav_id=766322)

Zbog Pejpala skočio broj pošiljaka
IZVOR: DANAS
Beograd -- Dolazak Pejpala na tržište Srbije povećao je broj pošiljaka koje prolaze kroz naš carinski i poštanski sistem, piše Danas.

 
\"Stalno se povećava broj paketa, a samo u poslednjih par meseci zabeležen je rast pošiljaka od 50 odsto\", izjavio je juče Veselin Milošević iz Uprave carine, govoreći na panelu o carinskoj politici i elektronskoj trgovini u Srbiji, u organizaciji Danas konferens centra.

Prema njegovim rečima, u carinarnici Niš u proteklih šest meseci, odnosno od aprila do kraja septembra, ocarinjeno je 5.726 pošiljaka koje su plaćene preko Pejpala, što predstavlja rast od 60 procenata u odnosu na isti period prošle godine. Ukupna vrednost ovih pošiljaka je bila veća od 20 miliona dinara.

\"To je oko 3.500 dinara po pošiljci ili tridesetak evra, što je i uobičajena vrednost za celu Srbiju\", rekao je Milošević.

On je izneo i podatke za novosadsku carinarnicu u kojoj su u istom periodu ocarinjena 15.533 paketa kupljena preko Pejpala, za koje su primaoci platili dažbine u iznosu od 10,5 miliona dinara. Od toga se 10 miliona odnosi samo na PDV, a samo pola miliona na carinu. To znači da ogromna većina, oko 95 odsto pošiljaka, ne prelazi vrednost od 50 evra. Svi paketi do te vrednosti oslobođeni su plaćanja carine, ali ne i PDV-a, dok se na skuplje pošiljke plaća i carina i porez.

\"U istom periodu prošle godine plaćeno je samo 3,5 miliona dinara dažbina na pošiljke ocarinjene u Novom Sadu, što znači da je ove godine promet tri puta veći. Zaključak je da su građani veoma zainteresovani za kupovinu preko interneta i plaćanje Pejpalom i da naplata zakonskih dažbina ne predstavlja prepreku za razvoj elektronske trgovine\", rekao je Milošević.

Prema njegovim rečima, Uprava carina je potpuno spremno dočekala dolazak Pejpala u Srbiju, pa je u dogovoru sa Poštom Srbije promenjena organizacija posla i uveden smenski rad kako ne bi došlo do kašnjenja u isporuci zbog povećanog broja pošiljaka.

Bojana Nikolić iz PTT-a je navela da će u Evropskoj uniji tržište elektronske trgovine dostići obim od 6,8 milijardi evra, što predstavlja rast od 75 odsto u odnosu na trenutnu situaciju. Do tada će udeo paketskog saobraćaja koji potiče od trgovine obavljene preko interneta u ukupnom broju.
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: IvanV Decembar 10, 2013, 03:29:42:posle podne
Dugme, hvala na korisnom postu. Manje više je sve jasno, ali čisto da proverim da li sam dobro razumeo:

 - Ako sam ono što mi stiže platio, PDV mi ne gine, bez obzira na vrednost i da li je pošiljalac fizičko ili pravno lice?

Na primer, ako bih preko eBaya kupio od fizičkog lica predmet za 60€, uz pretpostavku da me transport košta oko 20€, moji ukupni troškovi bi bili (60€ + 20€)*1,2?
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: duke Decembar 10, 2013, 04:45:22:posle podne
Ako te ne bi zakinili za carinu (neko uracuna i postarinu u vrijednost), placas i PDV koji je 20 procenata.

Zavisno od carinika ili nekog ko to odredjuje, desi se da neke pakete \"puste\" bez PDV-a. Drugim rijecima, mozeti se desiti da platis PDV i isto tako da ne platis. Sve zavisi kako ti se zalomi.
Naslov: Re: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Januar 13, 2014, 10:19:39:pre podne
Danas stigao nov set 6153, narucen iz Danske preko Bricklink (retko da je nesto povoljno iz Danske).

Kostao me je 17 eur (sa postarinom). Za divno cudo stiglo bez PDV i carine (posljalac inace nije napisao vrednost na posiljci) . Bio siguran da ce nesto razrezati jer kutija nije bas mala.

Carina casti za Novogodisnje i Bozicne praznike :wink2:
Naslov: Re: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Januar 20, 2014, 08:40:26:pre podne
E danas su mi stigli neki delovi, 18 eur napisano na kutiji. i Naravno naplatise mi oko 400 din PDV i oko 100 dinara carinski pregled. Preselo im da bog da :devil2:
Naslov: Odg: Re: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Januar 20, 2014, 12:58:40:posle podne
Citat: \"bnesty\" post=31099
E danas su mi stigli neki delovi, 18 eur napisano na kutiji. i Naravno naplatise mi oko 400 din PDV i oko 100 dinara carinski pregled. Preselo im da bog da :devil2:


udavice se na bureku koji budu jeli od tvojih para :wacky:
Naslov: Odg: Re: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Acidum Januar 20, 2014, 06:37:36:posle podne
Citat: \"dr.zli\" post=31109
Citat: \"bnesty\" post=31099
E danas su mi stigli neki delovi, 18 eur napisano na kutiji. i Naravno naplatise mi oko 400 din PDV i oko 100 dinara carinski pregled. Preselo im da bog da :devil2:


udavice se na bureku koji budu jeli od tvojih para :wacky:


Kapnuće im mast od bureka na farmerke koje kupuju od naših para! :laugh:
Naslov: Odg: Re: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: duke Januar 20, 2014, 08:39:06:posle podne
Citat: \"Acidum\" post=31118
Citat: \"dr.zli\" post=31109
Citat: \"bnesty\" post=31099
E danas su mi stigli neki delovi, 18 eur napisano na kutiji. i Naravno naplatise mi oko 400 din PDV i oko 100 dinara carinski pregled. Preselo im da bog da :devil2:


udavice se na bureku koji budu jeli od tvojih para :wacky:


Kapnuće im mast od bureka na farmerke koje kupuju od naših para! :laugh:


I onda kad budu prali farmerke, ubiti ce ih struja :laugh:
Naslov: Re: Odg: Re: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Mart 19, 2014, 05:53:22:posle podne
Danas mi se desila vrlo cudna stvar sa paypalom:

Zapoceo sam proceduru za slanje para, i na stranici gde je dugme send money, rikne mi explorer pre nego sam stigao da posljem. Posle par sati pokusam ponovo da posaljem pare ali nakon pritiska send money, javi mi paypal da mi je transakcija denied :(  ps inace danas sam uplatio sredstva na racun tako da to ne bi trebao da je problem.

Jel imao neko slican problem? vec vidim bela lica u Banca Intesi kad pokusam da vidim sta mi je sa racunom :wink2:
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: IvanV Mart 19, 2014, 07:01:05:posle podne
Ne bih znao šta ti je s karticom, ali nećeš naići na bela lica. Imaju tačan log svih pokušaja transakcija i razloga zašto nisu uspele. Možeš ih dobiti i telefonom. :smile2:
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Sale Mart 19, 2014, 07:08:47:posle podne
hm, desilo se nedavno meni nešto slično
naime, kad mi je riknuo net, ponovo sam probao da pošaljem lovu
međutim, nisam video da je otvoreno polje sa prvim (ranije naručivano od njega) prodavcem
tako da je lova otišla na pogrešnu adresu

lova je vraćena, prodavac je bio super (i onaj na čiji sam račun greškom uplatio)
ali je Intesi trebalo dobrih nedelju dana da prikaže na računu da je novac vraćen

ako imaš aplikaciju bancaintesaonline, videćeš sve promene na računu.
Takođe, u istoriji paypal aplikacije vidiš sve promene
Naslov: Re: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Mart 20, 2014, 12:34:51:posle podne
Pogubio sam sifru za online banca intesa, moram da ih zovem da ozivim nalog.

Inace ispostavilo se da je problem vrlo bizaran. Imao sam 2 eur vise na racunu od iznosa za placanje ali Intesi treba jos malo vise para da ostane na racunu za transakciju :devil2:
Naslov: Re: PayPal iz Srbije!
Poruka od: IvanV Mart 20, 2014, 04:08:39:posle podne
Da, treba ti 6% preko iznosa koji plaćaš. Te pare budu rezervisane \"zamrznute\" na nekoliko dana, pa ih oslobode.
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Jun 18, 2014, 05:20:04:posle podne


www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/474470/Prijem-novca-preko-Pejpala-do-kraja-godine (http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/474470/Prijem-novca-preko-Pejpala-do-kraja-godine)
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Belgrade`s finest Jul 04, 2014, 07:36:15:posle podne
Zna li neko zasto je prestao automatski besplatni transfer na karticu svakog prvog u mesecu, kod bosanskog naloga?
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dugme Septembar 05, 2014, 07:47:38:posle podne
Navodno stize mogucnost primanja novca preko paypal-a u Srbiju 08.10. (http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/493163/Stize-primanje-uplata-preko-Pejpala)
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Oktobar 04, 2014, 09:56:18:posle podne
Danas pise u Politici, navodno od 8.10.

Zivi bili pa videli  :wink:
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Sektaash Oktobar 05, 2014, 11:22:07:pre podne
kako ste maliciozni nc nc nc...
zašto pišete "navodno stiže"? ako piše da stiže onda stiže!
pa nismo mi neka banana država!
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Oktobar 05, 2014, 12:06:32:posle podne
pa zato sto ce sad odmah judeo-masonska zavera da se pokrene da nam to oduzme! Svi su se urotili protiv Vucica! Hvala Paypalu ali Aleksandar Vucic je samo za mesec dana...
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Oktobar 05, 2014, 04:39:39:posle podne
Nema jos nista od prijema novca

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=10&dd=05&nav_id=907794 (http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=10&dd=05&nav_id=907794)
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Oktobar 05, 2014, 05:02:28:posle podne
ovo je bolje od dinastije, daj da spremim kokice  :wacky:
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dugme Oktobar 08, 2014, 09:58:29:pre podne
sapunica se nastavlja...

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=10&dd=08&nav_id=908896
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Oktobar 08, 2014, 10:10:04:pre podne
sapunica se nastavlja...

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=10&dd=08&nav_id=908896

ma uvesce, za par desetina godina, kad istraze sve mogucnosti nadgledanja i oporezivanja bilo kakvog prijema novca preko paypal-a. Ovde je rec samo o tome.
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Belgrade`s finest Oktobar 09, 2014, 09:38:46:pre podne
Hvala Bogu, Bijeljina, odnosno Segedin su blizu, za one koji su snalazljiviji i nemaju strpljenja :)

Ja sam jos pre 7 godina izgubio strpljenje, mogu zamislit kako je ostalima..
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dugme Oktobar 15, 2014, 07:30:33:pre podne
http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2014&mm=10&nav_id=911678
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Oktobar 15, 2014, 08:42:21:pre podne
Video i ja malo pre na B92. Ako neko dobije priliv, nek podeli ovde. Valjda cu uskoro moci da stavim u bricklink prodavnici, plaćanje preko paypal -a  :wink:
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Oktobar 15, 2014, 02:28:08:posle podne
meni ne radi :D
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Emerald Night Oktobar 15, 2014, 02:44:21:posle podne
Ni moj nece :(
PayPal kaze: Your Account May Only Be Used to Send Money
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dugme Oktobar 15, 2014, 03:06:04:posle podne
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=10&dd=15&nav_id=911905
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Oktobar 16, 2014, 09:53:12:posle podne
Moj nalog:

Your Account May Only Be Used to Send Money
As a PayPal Send Only account holder, you are not permitted to receive funds from other PayPal account holders.

PayPal is constantly working to expand and improve services for our customers. We hope that we can enable you to use more of our award-winning services in the future.
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Oktobar 16, 2014, 10:32:53:posle podne
ma doci cemo na red, fee na 50 centi je 37 centi, savrseno :D
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dugme Oktobar 17, 2014, 10:08:29:pre podne
PejPal: Srpski zakon ukočio prijem (http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=10&dd=17&nav_id=912605)
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Oktobar 17, 2014, 10:52:19:pre podne
(http://cache.blippitt.com/wp-content/uploads/2011/03/Popcorn-02-Stephen-Colbert.gif)
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Oktobar 17, 2014, 03:44:33:posle podne
Prekopiracu samo jedan komentar uz ovu "vest"
______________________
Neko je pitao za Skrill, pa odgovor je prost on ima opciju racuna u dinarima. PP nece ubaciti dinar kao valutu bez obzira sto je to uradio sa rubljom, forintom, zlotom itd jer dinar nije stabilna valuta. Zasto bi PP radio protiv sebe kad nasa guvernerka seta dinar kako joj dune!?

Ko ima Skrill racun u dinarima? pa niko jer svi koriste evre ili dolare ili nesto trece. Dinarima ne mozes kupovati u inpstranstvu apsolutno nista! A svaki put ces placati konverziju valute.

Ako vezem dinarsku karticu za PP bez obzira da li je PP u evrima, markama ili lirama meni ce pare stici u valuti u kojoj je kartica! Da li neko kupuje dinarskom karticu po inostranstvu? pa samo budala koju banka dere na svom povoljnom kursu!

NBS je jedini i iskljucivi krivac i dokaz nesposnosti u svakom smislu!
_____________________________________________________________________
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Oktobar 17, 2014, 05:13:45:posle podne
Jorgovanka odgovara:

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=10&dd=17&nav_id=912795 (http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=10&dd=17&nav_id=912795)

Apostrofiracu ovaj pasus iz saopstenja:
"Dodaje se da je NBS ukazivala i da odgovornost za eventualnu naplatu u devizama između rezidenata korišćenjem servisa institucije elektronskog novca neće snositi Pejpal već rezidenti koji učestvuju u takvoj transakciji. "


Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dugme Oktobar 21, 2014, 09:07:20:pre podne
ova priča ima nastavaka ko indijske serije...  :laugh:

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=10&dd=20&nav_id=913886
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dugme Decembar 10, 2014, 02:00:14:posle podne
saga se nastavlja

http://www.24sata.rs/vesti/ekonomija/vest/prijem-novca-preko-pejpala-tek-od-oktobra/160221.phtml
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Decembar 10, 2014, 03:23:09:posle podne
ja mislim da oni to nama nikad ne trebaju da puste da bi nas zastitili od nas samih  :wacky:
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Decembar 10, 2014, 07:31:10:posle podne
Nase magove monetarne politike (ovi sto su nagurali kurs do 122 za par dana) svrbelo je da slucajno neko u Pirotu ne posalje za NS pare u devizama putem paypal-a , a verovatno ih svrbi i da nas narod lakse moze da prodaje svoje usluge i proizvode celom svetu. Tako da im treba jos GODINU dana da vide kako da max mogu da oderu na tim transakcijama narod kao sto npr revnosno deru na smesnim posiljkama koje stizu iz inostranstva. Uskoro ce se potrositi i pare koje su pokradene penzionerima, lekarima, prosvetarima, treba namaci opet pare od naroda.


PS. Nadam se da necu ostati poslednji koji ce da gasi svetlo  :sad:
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Profa21 Decembar 10, 2014, 08:16:20:posle podne
Nase magove monetarne politike (ovi sto su nagurali kurs do 122 za par dana) svrbelo je da slucajno neko u Pirotu ne posalje za NS pare u devizama putem paypal-a , a verovatno ih svrbi i da nas narod lakse moze da prodaje svoje usluge i proizvode celom svetu. Tako da im treba jos GODINU dana da vide kako da max mogu da oderu na tim transakcijama narod kao sto npr revnosno deru na smesnim posiljkama koje stizu iz inostranstva. Uskoro ce se potrositi i pare koje su pokradene penzionerima, lekarima, prosvetarima, treba namaci opet pare od naroda.


PS. Nadam se da necu ostati poslednji koji ce da gasi svetlo  :sad:

Lepo rečeno!

Tuga od zemlje  :sad:
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty April 14, 2015, 12:06:47:pre podne
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/550570/Pejpal-konacno-funkcionise-u-Srbiji (http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/550570/Pejpal-konacno-funkcionise-u-Srbiji)

Nesto nisam siguran da je sve kako kaze u ovom tekstu. Doduse vec odavno smo retka zemlja od 200 i kusur a da nemamo dvosmerni pay pal. Bilo je vreme. :smilie: Mene je sramota koliko nam dobro ide  :wink: Ocekujem da za par dana, nakon sto ministar trgovine se uveri da fercera, nas AV objavi jos jedan uspeh, koji nije posao za rukom mnogima  :laugh:

Ko isproba sa bankovnom karticom neke srpske banke neka javi ukratko jel nesto podesavao u paypal nalogu da bi mogao da primi pare, jer mogao da koristi prispele pare na paypal racun odmah za dalja placanja , da li je probao placanje unutar Srbije i td
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Belgrade`s finest April 14, 2015, 08:08:09:pre podne
Мени је тетка послала јутрос неко обавештење за Пејпал, ја реко дај линк пошто не могу наћи на сајту :) Мада, надам се да неће Јоргованка дирати ништа... и ово мало знају да упропасте. И ми фриленсери морамо од нечега да живимо  :wink: Поготово што је лако потрошити, а тешко зарадити, зато је примање новца врло битно.

Мада АВ-у је успело оно што није Млађи Крађи, што нам свима дође по 883е, ако се не варам   :ninja:
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Maj 24, 2015, 06:59:54:posle podne
Jel neko do sada imao uplatu na pay pal nalog sa srpskom karticom ?  Kako funkcionise, jel se mora povuci na bankarski racun ili moze da se trosi za dalje kupovine nakon priliva bez prenosa na racun i td

Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Maj 24, 2015, 08:08:31:posle podne
bosanska radi na principu da sresdstva ostaju do kraja meseca a onda se svakog prvog automatski vracaju u banku. Ja sam imao par refunda koji su radili na principu da cim pare legnu idu kao nazad u banku ali se tamo pojave za nekoliko dana. Jos mi niko nije uplacivao na paypal  :wacky:
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Sammael Maj 24, 2015, 08:37:23:posle podne
Koliko sam uspeo da vidim, u Srbiji nije moguće plaćati sredstvima koja se nalaze na PayPal nalogu, i ta sredstva se mogu ili ručno povući na karticu (košta 4 EUR) ili sačekati da se automatski povuku jednom mesečno besplatno.
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Maj 24, 2015, 08:58:32:posle podne
Koliko sam uspeo da vidim, u Srbiji nije moguće plaćati sredstvima koja se nalaze na PayPal nalogu,

Ne cudi me, gde da Kosovka Jorgovanka da ne vidi šta bi mogla da očerupa od  sitne boranije  :mad:
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Maj 24, 2015, 09:03:05:posle podne
ma jok, banke vole da uzmu sto vise para od nas. Vidis da svaki put kad placamo povuku tj rezervisu sredstva a onda kad zaista puste posle par dana povuku ti jos love na konto razlika u kursu, provizija i sl :D Vole oni da su pare ususkane kod njih :D
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stonecoldcrazy Jul 14, 2015, 05:31:26:posle podne
https://number26.de/en/

Ja imam neku sličnu banku ovde (easybank) i ne plaćam ništa: račun, kreditna, debitna, ebanking (čak i na srpskom) jedino što moraš da živiš u Austriji da bi otvorio račun.

Ovaj lik kaže (https://medium.com/nomad-gate/the-world-s-best-bank-accounts-for-international-travelers-and-nomads-3257e6839cff) za n26 se ne mora živeti u Nemačkoj/Austrijji, samo je potrenbna adresa u nekoj od tih zemalja da bi ti stigle kartice.

Dobra stvar jer se dobija normalan IBAN račun, a unutar EU nema provizije za IBAN plaćanja. Takođe je onda moguće otvoriti normalan paypal account :) Dakle onaj na koji je moguće i primati novac.

I da, dosta BL prodavnica naplaćuje paypal fees, ali zato ne i za IBAN transfer :)
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Jul 14, 2015, 07:00:55:posle podne
Ja sam napokon cacnuo onu opciju konverzije u paypal-u (postoje dve opcije, ) jer mi je bilo neobicno zasto paypal forsira konverziju iz u EUR u din kad ja na racunu imam EUR i placam u EUR. I hvala bogu sad toga vise nema i "ustedim" 1-2 eur na npr 30 eur placanja. Opcija je toliko sakrivena da svaki put se oznojim kad zelim da je nadjem. Pa evo putanje za one koji nisu ovo vec podesili.

Kliknite na Profile (ne na meni ispod koji otvara nego bas na tu rec) u okviru My Account. zatim sa leve strane My Money -> My preapproved payments -> Update -> Set Available Funding Sources -> Conversion Options i onda umesto prve opcije koja je automatski podesena (i mazne vam koji eur na konverzije) izaberite drugu " Bill me in the currency listed on the seller's invoice". Ovo funkcionise kod srpskih kartica, kod ino mozda i ne mora da se podesava
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Avgust 07, 2015, 11:10:10:posle podne
Danas stigao prvi priliv na paypal (prodao set preko ebay). Nadam se da cu uspeti i da suske stignu do mog novcanika, jer ovo elektronsko ne priznajem  :laugh:

Ali svrha posta je napomena za one koji krecu u prodaju i naplatu preko paypal- ebay dere sa provizijama ali to dosta jasno i lako mozes naci na njihovom sajtu uz detalje oko visine provizija. za Pay pal nisam uspeo da nadjem do sada tacne podatke o provizijama na njihovom sajtu , ocekivao sam oko 3 % al ne bas da ce mi maznu 5,2%   :sad: Koliko sam video na nekim nasim forumima veceras to je nazalost  neka ocekivana pay pal provizija za fizicka lica u Srbiji
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Avgust 14, 2015, 12:23:23:posle podne
Uspeo sam da povucem na racun i da podignem pare. Sad jos da sacekam poreznike :wink: ostavio sam nesto sredtava od priliva na samom pay pal balance da probam da li mogu direktno placati. Kad bi ferceralo bilo bi super ali sumnjam da moze.
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Bullitt Avgust 15, 2015, 01:58:05:pre podne
Ako imas kinte na samom paypal računu, povlači sa njega kad plaćaš. E sad treba probati da se plati nešto što je više nego što imaš na računu. Baš me zanima da li će onda da povuče sa kartice ili će da očisti paypal i ostatak sa kartice npr.
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: stonecoldcrazy Avgust 15, 2015, 03:39:21:posle podne
Prvo paypal balance, pa onda sa kartice (kod mene tako bar)
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Avgust 16, 2015, 03:31:50:posle podne
potvrdjujem, prvo balance a onda ostatak sa kartice
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Sammael Avgust 16, 2015, 07:32:06:posle podne
Zbunjen sam, sad sme da se koristi PayPal balance za plaćanje? Ranije nije moglo...
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Avgust 16, 2015, 09:09:36:posle podne
To bi bilo super. Ostavio sam malo kinte na balance da probam. Kad bi radilo onda ne bi kinta verovatno bila vidljiva za domace lesinare kao kad prebacim na samu karticu.
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: dr.zli Avgust 18, 2015, 09:52:20:posle podne
ja sam imao 10 eur na balansu, placao 30, 10 skinuo sa balansa a 20 sa kartice
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Septembar 16, 2015, 03:37:15:posle podne
Lik mi uplatio za neku minifiguricu, pare bile na paypal balance, i posle par dana izvrsio neko placanje iz tih sredstava  :smilie: ovo je sjajno posto ne mora da se prenosi na bankarske racune i sl vec moze da se trosi i fakticki ostane nevidljivo za bankarski racun


ps nadam se da nasa poreska nema jurisdikciju i na paypal nalog kao sto smeju da zaviruju u svaku transakciju na bankarskim racunima po novom zakonu    :wink:
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: Sale Mart 15, 2016, 11:18:25:pre podne
Nije vezano za PP Srbije ali jeste za PP plaćanje preko Brick Linka
Od skora je uveden link ka PayPal-u pa kada dobijete invoice,
u porudžbini imate direktan link , negde pri vrhu, sa plavim
kvadratićem (PAY) tj linkom
Otvara vam se sve što treba, sa predefinisanim linkom za prodavnicu iz koje kupujete
(ne može se potkrasti greška pa da ukucate pogrešno)
Ako ste ranije koristili PP, dovoljno je da ukucate vašu PP šifru i transfer je gotov
Pod uslovom da se ima keša na računu, jasno
Kada pogledate "My orders placed" info tabelu, vidite da je kolona "Paid" odmah zelena tj
i prodavac odmah dobija info o uplati a i vi znate da je transfer odrađen
Sjajna stvar iz BrickLink-a
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Mart 15, 2016, 07:43:05:posle podne
Mogu potvrditi da je sjajna stvar. Lepo funkcionise, dosta je brze.

To je opcija koju odskora prodavci mogu da pruze kao  "paypal onsite"

Onsite Payment is a feature that allows buyers to pay for their order after the seller issues an invoice without leaving BrickLink. Buyers will see a Pay button on their My Orders Placed, Order Details, or My Messages page. Payments that are accepted will deposit directly into the seller’s connected account.

Jedina "mana" za kupce je sledeca ali nije velika: Mnogi prodavci u svojim politikama naglasavaju da salju pakete na paypal addresu. Kod mnogih kupaca je to razlicito (na jednu se vodi racun na drugu se dobijaju kockice). Kada se radi klasicno, starinski, placanje na paypal-u, imate opciju da iskljucite podatke o adresu koju ste tamo uneli. A kada radite ovo preko gotovog linka uglavnom sam primetio da ne mozes iskljuciti adresu na paypal-u, zato obavezno naglasite da vam salju na adresu bricklink ako je to "prava" i  razlicita u odnosu na paypal (to zelju ispostuju svi prodavci na kraju)
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: bnesty Avgust 25, 2016, 02:43:43:posle podne
Jel neko zna da li paypal vrsi i dalje besplatno povlacenje (Withdrawal) posle nekog perioda ?

Ja sam uspeo da pronadjem samo informacije kada ja forsiram povlacenje, da se placa provizija sto je uvek i bilo.
Naslov: Odg: PayPal iz Srbije!
Poruka od: brickblues Avgust 25, 2016, 04:08:34:posle podne
Mislim da mora da se plaća provizija pri povlačenju, bez obzira na vreme koje sredstva leže na pp računu..