sobzirom da necemo otici na otvaranje (bedak:() evo mog
plana za odlazak i soping u Budimpestu, pa mozda ga neko drugi ispuni pre mene:
put do tamo i nazad kolima je 75 e, benzin i putarine (ovo smo onako odokativno izracunali, ali smo se bas udubili:), za cetvoricu u kolima to je 19e po coveku. Jos ako ljudikoji je idu naruce i daju po euro, dva za benzin, deset ljudi po dva eura i cena je 14 e po coveku, za ove koji nose; Imam Dve PaB case kod kuce, pa ako neko zeli da vidi koliko je to cudo, slobodno - case su zaista ogromne, i u njih staje bas mnogo onih sitnih 1x1 delova. Pretpostavljam da ce cena case biti 15 e (sto je 12, kad nam vrate VAT:)
Zatim, ona zena u Segedinu kod koje idete nam je usput, tako da moze da se napravi neki dil sa njom, ali to nije prioritet, jer je relativno blizu;
Prioritet je onaj madjar kojem ne mogu da se setim imena sto prodaje lego u dzakovima na pijaci

Cenkanje je nesto sto ce nam doneti TONU kockica, plus, ponecemo litar, dva domace rakije da ga odobrovoljimo

nista ne brinite, sredicemo ga za TONU kockica

Zatim kada vec idemo tamo, u Budimpesti ima par stvarno dobrih bricklink prodavaca. Mogu se kontaktirati, nparaviti masovne narudzbine, i, ako se prethodno slozi, te narudzbine pokupiti na nekom javnom mestu (npr ispred PaB radnje, jer ionako idemo tamo) - nema shippinga, nema VAT-a, jer dobijaju pare na ruke.
U PaB-u, sprijateljiti se sa radnicima, razmeniti telefone, meljove skajpove (to nece biti tesko, podvucicemo im se pod kozu, ima da nas obozavaju:), i kad dobiju nesto sto zelimo nenormalno mnogo, da odvoje casu toga sa strane, pa da posaljemo pare a oni nama postom ili busom. Cuo sam da u USA ovi sto imaju veze tako dobijaju kockice pre nego sto dodju do PaB zida, narocito zato sto obicno u magacinu imaju vise razlicitih vrsta od onih pretinaca u zidu, pa neke kocke sede i cekaju svoj red, da neke druge budu prodate i naprave mesta
Sve ovo uraditi u jednom danu, krenuti u cik zore, i vratiti se kasno uveche (jedna subota na nedelju), tako se ne placa spavanje.
Bitno: ako ne nadjem nikog sa autom radog da ide, jer ipak je to odgovornost i treba i voziti, uvek mozemo vozom - 15e karta u jednom pravcu, sto je opet ok, po nekoj mojoj slobodnoj proceni, svako od nas moze da prenes 20 do 30 kg lega u par kesa, dokle god to nisu setovi, nikog nece biti briga na granici (isprobano vec:)
moj proracun troskova, 20 e za put, klopu nosimo-sendvici i Vrnjci voda:) (svaki rucak u restoranu dve PaB case, pa ti vidi:) 6 do 10 PaB casa 72 do 120 e; 100-150 e kod madjara sa pijace, i tridesetak do 50 kod fedibeke (bricklink) i drugih bricklink prodavaca. To je nekih 300 e za vise kockica nego sto bih mogao da ponesem. Naravno, moze i mnogo manje i mnogo vise, zavisno od situacije
Bitno je ne zaboraviti na madjarskoj granici uzeti povracaj VAT-a (njihovog PDV-a) koji je oko 20 %?
tj, na svakih 100 placenih eura 20 cemo dobiti nazad:). A na nasoj granici, na pitanje \"sta imate da prijavite\", odgovori ne \"nista:) Sta imam u torbi? neke igracke za decu\" Niko nece naplatiti carinu za PaB case

Kako vam se cini? Nesto sam mozda zaboravio ili se neceg nisam setio, a zanimljivo je?