Iz toga da su \"nestrateška\" tržišta tipa UAE ili Srbija u principu jednaka zaključujemo da je nerealno da srpski distributer, ko god to bio, očekuje neke \"povlašćene\" nabavne cene, pa makar carina na igračke bila 15% samo kod nas i nigde više... Ja kažem na šta domaći distributer može \"da se vadi\", a u kojoj meri to pije vodu sasvim je drugo pitanje. Ja inače nisam radio analizu na temu da li su domaće maloprodajne cene Lega 200% ili 500% veće od nemačkih, ako si ti obradio neke preciznije podatke odlično bi bilo da ih prezentuješ. Mada sam si rekao da je Nemačka povlašćeno tržište (da i ne spominjemo USA gde su cene u EUR bukvalno prepisane u dolare...) tako da je otvoreno pitanje koje je to tržište uporedivo sa nama koje ćemo da uzmemo kao reper za \"normalne cene\"...
Ja stvarno ne znam koji ti deo situacije nije jasan?! Sa nama je uporedivo svako tržište drugog reda, pored ostalog i Bosna i Hrvatska, koje imaju duplo i preko toga niže cene nego kod nas!
A pozivanje na carinu i pdv je tako jadno da je teško naći reči koje bi opisale moje gađenje prema tom \"aktu\"...sve države imaju neki vid tog poreza, kod nas pdv u evropi vat (oba po 20%), naši ne plaćaju njihov porez pošto se roba izvozi, a carina od 10% (a igračke iz EU bi trebala biti i niža od toga) je daleeeko ispod 200-300% većih cena nego kod nas. Pljačka nema opravdanje, svaki zlotvor se \"vadi\" na nešto što je zaboga van njegovih moći (od džeparoša preko pedofila do ubice), ali to što se ti osećaš kao ovca za šišanje ti ne daje za pravo da osporavaš borbu onih koji ne kleče pred pljačkašima. :angry:
Evo onda samo još jedno pitanjce:
Pošto ti čikaš uvoznika da izađe u javnost sa navodnim lošim uslovima od strane Lega, a on baš neće, da li bi onda ti lično bio voljan (sa ili bez konsultovanja Lego grupe) da medijski forsiraš to pitanje skupoće Lego setova?
Ili drugim rečima, da li uopšte ima smisla uživljavati se u neku ulogu mirovnjaka ili sudije na relaciji Lego-uvoznik, ili je sve što lego community realno može da uradi da se požali Lego grupi na skupe cene i da čeka neka bolja vremena?
Prva polovina - dobio si odgovor, akcije su već pokrenute, čim budu počele da padaju glave bićete obavešteni.
Druga polovina - ukratko, nisu vukovi toliko zli koliko su ovce glupe... Posebno one koje su prihvatile šišanje kao lifestyle... :emo: ...yeah...
A ovo o \"samohvali i lupetanju\" možeš sam da uputiš na odgovarajuću adresu ako ti je opet do prepucavanja, ja nisam ničiji poštar niti želim da imam veze s tim.
Ne brini S, vidimo mi DexyCo zastavice kako se vijore sa kula-od-tri/deset-metera(tm)...