Autor Tema: Pozdrav svima! (originalno, nema sta)  (Pročitano 3826 puta)

Mirketz

  • Gost
Pozdrav svima! (originalno, nema sta)
« poslato: Novembar 17, 2011, 01:42:49:pre podne »
Pa... Pozdrav!

Mirko iz Beograda, 23 godine.

Sa Lego kockama se družim.. može se reći od malih, najmanjih nogu, jer je poklon za rođenje od dede bio čuveni Crni zamak! :) Kasnije su se paketi dobijali, skupljali... Tako da, može se reći da su kockice bile izuzetno veliki deo mog detinjstva. Kada se na to doda da sam u ono nesrećno vreme, kada su kocke bile luksuz, imao najboljeg prijatelja koji je takođe obožavalac Lega, jasno je da mojoj sreći nije bilo kraja.

Godinama su se kocke poprilično ,,namnožile\'\' :) Bilo je tu najviše vitezova i gusara, ali i astronauta, ronioca, modela, western, istraživači, domoroci, indijanci... I na kraju zaokruženo fudbalom i Zidanom :grin2:

Što se tiče same igre, bio sam izuzetno pedantan. Otvorim brod i još par manjih setova, igram se mesec dana, sklopim ga i vratim u kutiju. Svaki deo je bio uvek na broju, sve instrukicje i kutije. Međutim, onda dolaze tamne godine, mlađa sestra, a pogotovo brat. Iako sam ih ljubomorno čuvao, jer sam znao kako će se provesti drage kockice, one su pale pod ruke monstruma. Kutije su cepane, instrukcije gubljene, delovi nestajali, čikice (vidim da se koristi izraz minifigures, ali ga nikada neću prihvatiti :laugh: ) rasturane... Sreća u nesreći, najveći paketi su donekle sačuvani, dok su ostale kocke, odnosno ono što je ostalo od njih, bez ikakvog reda nabacane u jednu veliku kutiju, za neka bolje vremena...

Dal su ona došla ili ne, nije na meni da sudim. Godinama sam prolazio po marketima, ulazio u radnje, gledao nove Lego i zaista ostajao ravnodusan. Previse mi je to postalo kičasto, pogotovo nove serije pirata i vitezova. Međutim, poslednjih meseci sam počeo sve više da pričam o kockicama sa prijateljem sa početka teksta, da razgledamo malo više. Nađoh novi neki Beli zamak, koji jeste kič, ali mi se mnogo svideo on, ali i cena u Deksiju (11 hiljada). Tad kreće unutrašnje lomljenje i zov kockica. Nisam kupio set!

Međutim, kako je fakultet završen, a posla ni na vidiku, kocke su imale lak posao, probudile nostalgiju i naterale me da prekontrolišem njihovo stanje. Užas i očajanje su prvi utisci. Pokupih sve iz ćaletovog stana, doneo kod sebe (iz jedno 3 puta), te krenuh u posao. Prvo sam istresao veliku kutiju, sortirao po boji... Onda se dao u slaganje velikih paketa koji još imaju kutije, instrukcije i sortirane delove. Rezultati su zadovoljavajući, fali par delova za kormilo Barakude, ali ostalo sve na broju. Prelazimo na čikice, gde je stanje poražavajuće. Nigde nikakve logike, mešane noge, kape, glave, fali brdo delova (nema ni jednog jedinog kostura, ni Merlina!), vađene šake, ruke iz ramena... No, spasilo se šta se spasiti moglo. Međutim, utisak je da fali dosta setova, jer nema ni jednog dela iz njih, ali ne mogu da ih nađem nigde, niti imam ideju gde bi mogli da budu.

Po trenutnom stanju, western je najviše propatio, samo delimično je ostao Golden Mine, od cele kolekcije (sem Legoreda koji je ostao san). Od ostalih sam morao da se oprostim, kao što su ronioci, astronauti, istraživači. Čikice su opstale, ali fale ruke, noge, kape... Gusari i vitezovi su najbolje prošli. Od velikih pakovanja, fali par delova za jedan model džipa, dosta delova za policijsku stanicu, fudbal tek treba da proverim.

Sada se bavim sklapanjem manjih setova, zapisujem koji delovi fale, pa ću videti da ih potražim po oglasima, ili da pomoću nekoga naručim sa bricklinka.

U međuvremenu se sa već nekoliko puta pomenutim prijatljem divim novijim brodovima. Black Pearl, Queen Anne\'s i naravno Imperial Flagship. Kako se nema para trenutno za sva tri, obojici nam je primaran Imperial, te vagamo gde je najpovoljnije uzeti (za sada kocka shop vodi).

U svom tom traženju, naletih na ovaj forum, ljude koji nisu napustili Lego. Čitah, videh mnoge lepe, fascinantne stvari (moc, ako se tako kaže), lepe kolekcije, savete, fenomenalne reviewe, korektne oglase. Zaista, sve na jednom mestu i jako lepo uređene, te čestitke sa te strane!

Eto, raspisah se, al sa kime da podelim, ako ne ovde, kad malo ko može da razume tu pasiju prema Lego.

Ostaje da napravim kolekciju na internetu, mada se nisam baš snašao, al ima dana. Do tada ću ostaviti neke slike, nadam se da nije problem.

Još jednom, pozdrav svima, sa nadom kvalitetnim diskusijama i druženju!





Čikice na početku sortiranja.




Početak sortiranja delova.



Sortirane kockice.




Soritrane čikice i njihova oprema, donekle.




Preživeli heroji.




Stari lav se još drži.




Što se ne može reći za Gold Mine :(


Hexx

  • Gost
Re: Pozdrav svima! (originalno, nema sta)
« Odgovor #1 poslato: Novembar 17, 2011, 03:00:11:pre podne »
Pozdrav, dobrodoš\'o i ura za čikice :grin2:

Ne znam zašto, ali Barakuda je ja mislim najpopularniji od tih ogromnih setova kod nas, baš znam dosta ljudi koji su ga imali, a set je i u lepa vremena bio mnogo skup.

Sve u svemu, širi kolekciju i lepo se igraj :)

przulj

  • Gost
Odg: Pozdrav svima! (originalno, nema sta)
« Odgovor #2 poslato: Novembar 17, 2011, 06:26:09:pre podne »
Dobro došao Mirektz.
Uživao sam dok sam čitao tvoje predstavljanje ali i preživljavao neke flashback-ove pri spominjanju mlađe sestre i borbe protiv \"monstruma\" :beaten:
Postavio si nove standarde za predstavljanje na forumu, svaka čast na tome.
Uživaj na sajtu :wink2:

aca

  • Gost
Odg: Pozdrav svima! (originalno, nema sta)
« Odgovor #3 poslato: Novembar 17, 2011, 07:36:54:pre podne »
Добро дошао!

Много су ме обрадовале \"чикице\", то је реч коју сам давно заборавио, ја сам их звао и фигурице. :wink2:
На моју срећу, родитељи су ми били подједнако строги према својој деци, тако да је мој млађи брат био изузетно педантан према свим играчкама. Поред малобројног Лега, у одличном стању је и солидан комплет електричних железница (осим онога што се ломило у игри)!

daulex

  • Full Member
  • ***
  • Poruke: 169
    • Pogledaj profil
Re: Pozdrav svima! (originalno, nema sta)
« Odgovor #4 poslato: Novembar 17, 2011, 08:45:46:pre podne »
Dobro dosao

Stajno si se predstavio. Siguran sam da ces ovde uspeti da kompletiras setove.

Acidum

  • Član kluba (redovni)
  • Hero Member
  • *
  • Poruke: 2.311
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: Pozdrav svima! (originalno, nema sta)
« Odgovor #5 poslato: Novembar 17, 2011, 08:58:57:pre podne »
Човече...фантастичан текст...осећам твој бол... :cry:

Хаха, и ја сам се својевремено играо са братом и са најбољим другом, и користили смо термин \"чикице\"! Проблем је настао кад су се појавиле женске чикице...\"е, Боки, додај ми женског чикицу!\"...глупо звучи, али не тако глупо као \"тетице\"... Термин минифиг можеш користити, али и не мораш... Слично је као са оним тачкицама које уједно представљају и основну јединицу мере: на енглеском је општеприхваћен stud, стари домаћи термин помиње неке чепиће, међу Скоцканима је скован назив \"боба (мн. бобе)\", неки које знам користе термин \"тачкице\", а ја лично не користим ниједан...кад говорим о величинама то су неименоване вредности (додај ми једну плочу четири пута десет, и сл).

За допуну сетова деловима најбоље се показује БЛ... Сад сам пред неком куповином једног повеликог прилично непотпуног сета, и то ме је натерало да допуним своје давно окруњене сетове...шмрц...толико коцкица је отишло у усисивач....

...и за крај:
:grin2: Добродошао! :grin2:
...и нестадох у измаглици...

Sektaash

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1.252
    • Pogledaj profil
Odg: Pozdrav svima! (originalno, nema sta)
« Odgovor #6 poslato: Novembar 17, 2011, 09:25:57:pre podne »
:grin2: dobro došao!
prosto mi je bilo žao što je ovako dobro predstavljanje ovako kratko :tongue2:  uživao sam čitajući.
super ti je preživela kolekcija, a nemoj se uzbuđivati što sve nije na broju. dok ti skupiš sve deliće pojaviće ti se u životu neka deca (tvoja :laugh: ) i onda sve iz početka.

što se čikica tiče, jeste čikice su. tih ženkih likova nema u Space-u tako da nema ni tih lingvističkih problema!

Profa21

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 613
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: Pozdrav svima! (originalno, nema sta)
« Odgovor #7 poslato: Novembar 17, 2011, 09:36:03:pre podne »
Dobro došao!

Ja verujem da će ti više radosti doneti nabavljanje delova i kompletiranje starih setova, nego kupovina novih!

Tako da nemoj da se sekiraš. Samo polako i uživaj :smile2:

dugme

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 4.699
  • Pol: Muškarac
  • Štedite struju, imaćete više novca za LEGO.
    • Pogledaj profil
Odg: Pozdrav svima! (originalno, nema sta)
« Odgovor #8 poslato: Novembar 17, 2011, 11:27:16:pre podne »
dobro nam došao!

mislim da ćemo se lepo družiti i da ćeš ovde naći dosta korisnih informacija...

Djapeto

  • Gost
Odg: Pozdrav svima! (originalno, nema sta)
« Odgovor #9 poslato: Novembar 17, 2011, 12:44:27:posle podne »
Dobro nam dosao!

Ja sam minifigove zvao coveculjci, sad si me podsetio na to kako sam ih zvao, to i danas koristim pored minifigovi.

Setovi su ti super! Dovesces ih do perfekcije sigurno, samo polako, i samo napred.

Inace te setove sto imas iz castle tematike su biseri, narocito za mene posto sam ja bio klinja kad su oni izasli, a i mislim da se uopste jedni od najboljih u istoriji castle tematike. Nadam se da cu ih nabaviti jednog dana kad se skolpe sve kockice za tu nabavku.

djomla666

  • Gost
Odg: Pozdrav svima! (originalno, nema sta)
« Odgovor #10 poslato: Novembar 17, 2011, 10:51:57:posle podne »
Dobro ti nama dosao! Kolekcija ti je vredna svake hvale, iako je prezivela holokaust. Posle citanja uvodnog teksta koji si napisao, shvatio sam koliko sam zapravo srecan sto moj mladji brat nikad nije pokazao interesovanje za Lego. Kako kaze Djape brat moj, i ja sam minifigove zvao ,,coveculjci\", ali i ,,cikice\" zvuci super. :smile2:  

Ovde ces naci bukvalno svaku informaciju koja ti je potrebna u vezi Lego-a, a ono sto ne nadjes, garant ti nece ni trebati. Siguran sam da cemo se super druziti.

Jos jednom ponavljam, predstavljanje je sjajno, i zasluzio si jednu lepu pesmicu zbog toga
http://www.youtube.com/watch?v=ZzlgJ-SfKYE

aca

  • Gost
Odg: Pozdrav svima! (originalno, nema sta)
« Odgovor #11 poslato: Novembar 18, 2011, 08:18:49:pre podne »
Citat: \"Acidum\" post=6029
Хаха, и ја сам се својевремено играо са братом и са најбољим другом, и користили смо термин \"чикице\"! Проблем је настао кад су се појавиле женске чикице...\"е, Боки, додај ми женског чикицу!\"...глупо звучи, али не тако глупо као \"тетице\"...

(могло би и женице :wink2: )
Молим те, ниси политички коректан! Али опростићу ти ако ми кажеш како се каже женски пословођа.

Citat: \"djomla666\" post=6057
Ovde ces naci bukvalno svaku informaciju koja ti je potrebna u vezi Lego-a, a ono sto ne nadjes, garant ti nece ni trebati.

Ово ме подсећа на оног лика што је спалио александријску библиотеку. :doubtful:

djomla666

  • Gost
Odg: Pozdrav svima! (originalno, nema sta)
« Odgovor #12 poslato: Novembar 18, 2011, 12:38:05:posle podne »
Ih Aco, nije mi palo na pamet :smile2:  Mislio sam krajnje dobronamerno

Mirketz

  • Gost
Odg: Pozdrav svima! (originalno, nema sta)
« Odgovor #13 poslato: Novembar 19, 2011, 12:10:39:pre podne »
Hvala svima na dobrodošlici i vidimo se na izložbi :cool2:

aca

  • Gost
Odg: Pozdrav svima! (originalno, nema sta)
« Odgovor #14 poslato: Novembar 19, 2011, 07:02:26:pre podne »
Citat: \"djomla666\" post=6083
Ih Aco, nije mi palo na pamet :smile2:  Mislio sam krajnje dobronamerno


Зезао сам се, мада није тако изгледало. :shy:
Једноставно, у тренутку сам повезао те две мисли, а знам да ниси то мислио. :speechless: