Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Teme - IvanV

Stranice: [1]
1
Ostalo ostalo / Neverovatna mehanička kreacija - Wintergatan - Marble Machine
« poslato: Mart 03, 2016, 12:22:08:pre podne »

2
Ostalo ostalo / Za ljubitelje vozića (znam da vas ima!)
« poslato: Novembar 20, 2015, 02:23:59:posle podne »
Japanci (kompanija Takara-Tommy) su napravili vozić sa "maglev" tehnologijom. Model ima providne "šine" kako bi mogao da se vidi zazor između njih i voza dok prolazi. Vozić dostiže "scale speed" od 600km/h (stvarna brzina je između 6 i 7km/h).

http://www.youtube.com/watch?v=m-ADSx1UA28

3
Games / Ljubitelji LEGA i Assassin's Creeda
« poslato: Oktobar 27, 2014, 08:29:12:posle podne »
Radujte se, plačite, smejte se: Mega Bloks će praviti Assassin's Creed setove

video

4
LEGO generalna diskusija / Linearni aktuatori
« poslato: Septembar 01, 2014, 09:46:29:pre podne »
Je li normalno to što su neki linearni aktuatori "tvrđi" od drugih?

Set koji slažem ima tri komada, kod dva se osovina koja pokreće aktuator okreće vrlo lako, dok je kod trećeg, iako nema nikakvog zapinjanja, otpor dosta veći. Ako se pogleda slika, sva tri su spojena na potpuno isti način. Ukoliko bih podigao, a zatim pustio slobodan kraj nekog od ova dva koja su spuštena, mehanizam ne bi pružio nikakav otpor gravitaciji. Nasuprot tome, kao što se vidi, kod trećeg je mehanizam dovoljno tvrd da bez problema nosi sopstvenu težinu.


5
LEGO generalna diskusija / Izbor poklona za 9-ogodišnjaka
« poslato: Avgust 08, 2014, 12:43:01:posle podne »
Posle par godina ću videti malog brata od strica koji ima 9 godina i mislio sam da mu poklonim neki lep setić. "Lomim" se između tri, svi su lepi i sadrže po dva vozila (što povećava igrivost), ali koji je bolji i šta su prioriteti jednom dečaku tih godina - ne znam. Kandidati su:

31005 Construction Hauler









+ strana:
  • Creator (3 in 1)
  • lično mi se jako dopada izgled ovih malenih vozila
- strana:
  • nema minifigurica (mikroskala)

4203 Transport Bagera





+ strana:
  • slična tematika kao prethodni, ali u minifig umesto u mikro skali
  • dve minifigurice

4439 Teški Transportni Helikopter





+ strana:
  • najveći od tri seta
  • čak tri minifigurice

Pomažite! :laugh:

6
LEGO reviews / 6914 Prehistoric Hunters
« poslato: Avgust 06, 2014, 03:32:16:pre podne »
LEGO set 6914 je jedan od nekoliko Creator setova koji za temu imaju dinosauruse (još jedan divan primer bi bio 4892, Prehistoric Power). Tri fabrička modela se dobijaju kombinovanjem 191-og dela. Oprema je standardna, nevelika kutija koja ipak lepo prikazuje sva tri dinosaurusa i dve knjižice sa uputstvima za njihovo slaganje.

Model 1 - T-Rex

Glavni model je tiranosaurus reks. Dinosaurusi su sami po sebi fascinantni, no ako je danas lav kralj životinja, onda je tiranosaurus bio kralj dinosaurusa. Po mom mišljenju, model sasvim lepo predstavlja životinju po kojoj je kreiran. Takođe, vrlo je pokretljiv (ovo pogotovo važi za noge), tako da je moguće lepo se igrati. Poseduje zglobove u člancima, kolenima, kukovima, vratu, vilici, repu, ramenima i laktovima. Naravno, nakon što sam ga sklopio, malo mi je pozirao:



A ovde ga vidimo na snimanju LEGO Godzile  :wink: :



Model 2 - "Veliki biljojed"

Moje ograničeno poznavanje dinosaurusa mi govori da se ovde, uprkos imenu seta (Prehistoric Hunters), radi o nekom sauropodu, to jest velikom četvoronožnom biljojedu, kao što je, na primer, brahiosaurus. Ipak, to ga ne čini ništa manje lepim od prethodnog modela. Zbog potrebe da se naprave četiri noge, umesto dve, ovaj model je izgubio kolena, no i dalje je vrlo pokretljiv i upotrebljiv za igru:



Model 3 - Pterodaktil

Treći model je predstavnik treće velike grupe dinosaurusa, one koju čine neposredni evolutivni preci današnjih ptica. Ovaj model mi se najmanje dopao, što na oko, što zbog pomalo krhkog repa, no objektivno se radi o interesantnoj zverki koja, generalno, sasvim lepo funkcioniše. Na žalost, zaboravio sam da ga slikam pre nego što sam ga rastavio.

Alternativni modeli

Kao što je uobičajeno, i za ovaj Creator set se može pronaći veliki broj veoma uspelih alternativnih modela, koji najčešće nemaju veze sa živim svetom, što samo govori o svestranosti uključenih delova. Jedna kolekcija MOC-eva se može naći ovde - link. Meni se od tih radova veoma dopao koncertni klavir, pa sam rešio da ga napravim na osnovu priloženih fotograija:





Kada sam završio, rešio sam da se malo poigram i LDD-om, pa sam tako i u njemu napravio verziju ovog rada - download.

Kada se sve sabere, radi se o sjajnom setu. Na žalost, proizvodnja je prestala, ali se još uvek može pronaći po domaćim prodavnicama, po pristojnoj ceni, tako da ga najtoplije preporučujem. Doduše, tu je već i naslednik, set 31024, sa gotovo duplo više delova, raptorom još opakijeg izgleda i alternativnim modelima koji nemaju veze s glavnim (u pitanju su hidroavion i automobil, pa ko šta voli).


7
LEGO reviews / 31007 Power Mech
« poslato: Jul 16, 2014, 11:54:19:posle podne »
LEGO set 31007 Power Mech je Creator set srednje veličine. Sastoji se od 223 dela i dolazi u nevelikoj kutiji koja u standardnoj formi prikazuje glavni i dva "sporedna" modela. Za svaki od tri modela, priloženo je štampano uputstvo u zasebnoj knjižici.

Model 1 - Power Mach

Glavni model je veliki robot i on je za mene bio glavna atrakcija ovog seta. Na modelu je uočljiv znatan broj elemenata koji asociraju na delove vozila. To nije samo moj utisak, pošto me je i sestra, kada je pogledala šta slažem, pitala da li se pretvara (tj da li je neka vrsta transformersa), no, po mom mišljenju, to ni najmanje ne narušava njegov izgled.





Model je prilično pokretljiv, iako nema kolena. Mehanizam u kukovima je takav da omogućava robotu da stabilno stoji u najrazličitijim, gotovo baletskim pozama. Osim toga, ruke imaju i ramena i laktove, a i sitni detalji poput antena na glavi, se mogu iskoristiti da se dočara neko raspoloženje. Sa stanovišta igrivosti, mala je šteta što nema nešto čvršći stisak.

Model 2 - Helikopter





I ovaj model je, po mom mišljenju, vrlo uspeo. Na gornjoj slici se vidi da je model sličnih dimenzija kao policijski helikopter 6642, no, upoređujuću veličine kokpita, jasno je da se ovde radi o umanjenijoj maketi mnogo veće i poprilično moćne mašine. Jedna pomalo iznenađujuća mogućnost ovog helikoptera je sklapanje elise. Nisam 100% siguran da ovo nije samo slučajna posledica korišćenja dostupnih delova, ali svakako je interesantna.

Model 3 - Pikap





Poslednji "zvanični" model je kamionet. I on je prilično dopadljiv, možda pomalo u hotrod fazonu. Nema puno "funkcija", osim što se zadnja strana tovarnog dela može spustiti, no svakako je u pitanju još jedan uspeo model.

Alternativni modeli

Delovi koji se dobijaju u ovom setu su prilično svestrani i upotrebljivi, tako da je moguće napraviti najrazličitije kreacije i na internetu se lako može naći veliki broj sjajnih kreacija napravljenih isključivo od delova ovog seta. Jedan od njih (dakle nije moja kreacija, iako kockice jesu) je i ovaj borbeni avion:





Kao zanimljivo svojstvo, ovaj avion ima promenljivu geometriju krila, pri čemu su ona mehanički povezana, tako da se oba uvek nalaze pod istim uglom u odnosu na trup. Mehanizam kojim je ovo izvedeno je prilično domišljat, pošto koristi elemente sa šarkama, a ne zupčanike, koje ovaj model ni nema.

Na kraju, mislim da je očigledno da sam vrlo zadovoljan ovim setom. Što se samih kockica tiče, boje su uniformne. Međutim, na jednoj sam primetio pukotinu od oko 5mm, što me je neprijatno iznenadilo, s obzirom na to da je set ipak relativno nov i malo korišćen.

8
Ostalo / Mindstorms NXT 2.0 - Konsultacija
« poslato: Maj 08, 2014, 01:16:55:posle podne »
Kolege,
pošto razmišljam o novom Mindstorms EV3 kompletu, a 50,000 mi je mnogo, razmišljam da prodam svoj LEGO 8547 Mindstorms NXT 2.0. Da li bi postojalo interesovanje za tako nešto i šta bi bila razumna cena?

Komplet je u dobrom stanju, nalepnice nisu nanete, trenutno je rasklopljen, pa nisam siguran da mogu da napravim neku atraktivnu sliku, ima kutiju, uputstvo, podlogu za testiranje i CD.


9
LEGO generalna diskusija / LDD i Technic
« poslato: Septembar 02, 2013, 10:06:53:posle podne »
Da li je i koliko LDD koristan u modeliranju sa Technic \"kockama\"? Naravo, problem je \"upregnuti\" zupčanike i čini mi se da je previše frustrirajuće, ali ako ima neka caka, pretpostavljam da bi LDD bio bolji od skiciranja na papiru.

10
Ostalo ostalo / Nije LEGO, al\' su kocke
« poslato: Mart 22, 2013, 01:22:03:posle podne »
Imao sam tu sreću da odem u Japan i tamo sam, kupujući neke sitne poklončiće, u robnoj kući naleteo na:



Nisam se ranije sretao sa Nanoblockom, ali su mi se svideli modeli (barem neki), a kada sam video Kaminarimon, koji je jedna od dve kapije najstarijeg hrama u Tokiju, nisam odoleo. :shy: Kutija je jednostavna, ali lepa, a unutra se nalaze kocke razvrstane u nekoliko kesica i uputstvo:



Inače, kockice su zaista sićušne, 1x1 kvadrat je četvrtina onog kod LEGA (ne mogu se uklapati na bilo koji način). Model ima nešto preko 400 delova, a nakon sastavljanja mi je preostala iznenzđujuće velika količina kockica:



Kao što ste možda primetili na poslednjoj slici, donja strana kockica nije izdeljena na ćelije 1x1, već na redove, što omogućava veću fleksibilnost pri uklapanju. Evo i fotografije kapije predstavljene modelom:


11
LEGO reviews / LEGO 8070 Supercar - Drugi put
« poslato: Decembar 29, 2012, 06:21:17:posle podne »
После ТехникКинга, ево и мене са овим сетом. У питању је, у неку руку, био Новогодишњи поклон, али, пошто сам га купио сам себи, решио сам да га отворим раније. Деда је мало љут. :santa:  :laugh:

Први утисак је величина: најпре кутија ширине скоро 60cm, са сликом аутомобила у натприродној величини, а прво што упада у очи кад се отвори комплет су оогромни точкови (висине скоро као две фигурице)!

Делова је много, преко 1200, а упутства су подељена на три књижице са укупно више од 200 страна. Морам признати да ми је за састављање требало доста више него техникКингу, неколико дана по неколико сати, вероватно због мог мањег искуства, а можда и зато што сам време за ЛЕГО налазио око (и иза) поноћи, па ми концентрација није увек била на завидном нивоу. У сваком случају, то време је проведено јако лепо, јер је модел механички врло интересантан (поготово мени, коме је велики број делова био сасвим нов) и стално сам га окретао, чачкао, гледао како \"мењач\" пребацује погон са једног дела на други...

Крајњи резултат је јако леп, чврст, тако да га без страха можете преносити, притискати да видите амортизере на делу и томе слично, и ради врло глатко. Наравно, остаје жал што се овај \"моторизовани\" модел на крају ипак покреће само гурањем (барем без накнадних модификација), али би то подигло цену, која је овако релативно пристојна с обзиром на број делова (а ето и накнадног пројекта). V8 мотор чији цилиндри раде док се ауто креће су феноменалан детаљ, а једино што мислим да фали је што волан служи само за украс, тј не окреће се заједно с точковима. Иначе, било би занимљиво да постоје неки провидни, затамњени панели којима би се покриле хауба, гепек и кров, мислим да би модел деловао природније и био би у складу са правим супераутомобилима, а и даље би се могла видети механика у њему.

А сада слике у различитим стадијумима довршености:

Састављање креће од \"мењача\" који контролише функције које врши мотор и један је од најинтересантнијих делова аутомобила:



Затим се око \"мењача\" полако гради шасија:



Још један мени врло интересантан део, диференцијал, који омогућава да се при, рецимо, скретању, точкови окрећу различитом брзином, уместо да проклизавају:





Овде је механички дао аутомобила скоро готов:



Мотор са доње стране, са које се лепо види \"тајна\" његовог функционисања:



Након монтирања мотора, остаје још само каросерија, тако да се овде већ могу додати точкови и испробати како све функционише:



Додуше, мало финог подешавања није на одмет:



Крајњи резултат:








12
Kupovina / Kupujem Duha i Mindstorms/Powerfunctions konverter
« poslato: Decembar 19, 2012, 12:14:39:pre podne »
Zanimaju me sledeći LEGO \"kompleti\":

8528: Converter Cables for Mindstorms NXT, nije posebno bitno da je nov:


Osim toga, zainteresovan sam i za produžni kabl za Powerfunctions, 8886 ili 8871, opet nije posebno bitno da bude nov:

Stranice: [1]