Autor Tema: Lego higijena  (Pročitano 5805 puta)

Hexx

  • Gost
Lego higijena
« poslato: Septembar 15, 2012, 11:40:21:posle podne »
Pošto vidim da se ovo pitanje provlačilo kroz par tema, reših da podelim svoja iskustva (a drugi se pozivaju da doprinesu).

GENERALNO ČIŠĆENJE:

Sipaš u lavor gomilu kocki, sipaš fairy (ili bilo šta za suđe) onako odokativno i ostaviš u mlakoj vodi jedno 2 sata. Promuljaš u par navrata, uzmeš veliku cediljku i bukvalno ideš hvat po hvat kocki koji ispiraš pod tušem i nosiš da se suši. Ja sam tako oprao moje crne, sive i žute kocke u nekoliko tura i super izgledaju (doduše, na crnima se vide zarezi od igranja, ali baš sjaje). Bitno je da voda ne bude prevruća, tj. da se ne pusti samo vruća, ja sam stavio pola-pola i bilo je ok. Ubacio sam printane kocke (panele iz zamka) i nije im bilo ništa, ali nisam tako prao figurice.
Ovo se preporučuje za sve polovne kocke koje kupite ili za kocke koje su stajale dugo na otvorenom ili u nekom budžaku pa se nakupile prašine.

SUŠENJE:
Ako ostavite lego na gomili, makar i na suncu - sušiće se sto godina, najbolje je prostrati krpe ili peškire i na to odvojiti kockice tako da ne idu jedna preko druge, tj. da nisu na gomili. Nakon temeljnog pranja trebaće im negde dan-dva da se lepo osuše. Drugi razlog zašto želite da vam se kocke lepo osuše je to što nekad od vode (pogotovu tamo gde je tvrda - puna kamenca, pošasti i parazita) mogu ostati fleke na većim kockama čineći da izgledaju ušljiskano bez obzira što su sveže oprane. Idealno bi bilo obrisati krpom svaku kocku ponaosob, ali to je nerealno za veće kolekcionare (a i smara). Ja sam našao kompromis pa to činim samo sa najvećim kockama - panelima i pločama.

BRISANJE PRAŠINE:
Neke stvari koje vam stoje izložene na otvorenom jako su prijemčive za prašinu, te već posle 2 nedelje može da se vidi sloj koji je pao (sa dobrim kamerama i ranije). Najbolje rešenje u mom slučaju je ovo:

Njegovo ime je praško i ima ga na svakoj renomiranijoj pijaci, dolazi u raznim veličinama, pa vi vidite šta vam odgovara. Sa njim samo pređete par puta histerično preko željene površine i trebalo bi da je pokupio svu prašinu, a pritom pošto su mu dlake meke i dugačke, malo je verovatno da ćete oštetiti vašu građevinu.


IZBELJIVANJE:
Ovaj vid čišćenja se tiče samo belih kocki koje su požutele - sipao sam u jednu veliku teglu od jacobsa 9%-tni rastvor hidrogena za kosu i sve skoro do vrha napunio vodom, potom sam ubacio nekoliko belih kocki, ostavio na suncu sutradan, uveče izvadio kocke, oprao ih na ruke (fairy-jem :wink2: ) i sa tim istim rastvorom ponovio proces jedno 10-tak puta. Pored belih ubacio sam i par trans-clear kocki, ali njih sveukupno imam 20tak, tako da su sve bile gotove u jednom pranju. Rezultat je bio super jer su se bele kocke skoro u potpunosti restaurirale i izgledaju super. Jedine kocke na kojima je efekat bio manje uočljiv su starije od dobrog dela forumaša (reći ću samo da su u pitanju pločice koje nemaju dole one tube karakteristične za lego nego nešto nalik na mrežu).
Iako je taj momenat da kocke požute problematičan pored bele i za plavu i staru sivu, sa njima nisam eksperimentisao jer na njih, za razliku od belih utiče vreme koje provedu u rastvoru, te se može desiti da posvetle više od svoje originalne boje (a ja nisam imao vremena da ih pazim).
Još jednom - šta vam sve treba:
- rastvor hidrogen peroksida (to je ono za kosu) - ima da se kupi po apotekama, lilly-ima, supermarketima i specijalizovanim radnjama za ispod 100 din. Za bele preporučujem što koncentrisaniji (više posto :beaten: )
- jedna dobra tegla - uzmite je iz kuhinje, ako nemate, kupite neke krastavčiće, kafu, ajvar, pojedite i voilà - eto tegle - čuvajte teglu, ona je vaš prijatelj
- sunce - bitno je teglu ostaviti na suncu jer ultra-ljubičasti zraci u saradnji sa rastvorom prave tu magiju da se žutilo sa kocki povuče (sigurno će se pojaviti neko dosadan da objasni kako, ali kažem ja - magija!).
- voda - rastvor koji kupite količinski nije dovoljan da napuni teglu, te bi valjalo da skoro do samog vrha dopunite vodom.
Poslednja napomena - nemojte pretrpavati teglu kockama, ako ima previše kockica zakloniće jedna drugu, te UV zraci neće moći da dopru do svih te nećete imati pun efekat.

Tol\'ko u prvoj turi, srećno higijenisanje! :cool2:

luka00

  • Gost
Odg: Lego higijena
« Odgovor #1 poslato: Septembar 16, 2012, 10:07:23:pre podne »
vrlo lepo(samo kako te nije mrzelo nije mi jasno :amazed: )

Darth Vader

  • Gost
Odg: Lego higijena
« Odgovor #2 poslato: Septembar 16, 2012, 11:22:48:pre podne »
Znači tako Angel čisti Drow.Mislio sam da koristi \"go duster\",ali i praško pomaže.:tongue2:

Mladizmaj

  • Gost
Odg: Lego higijena
« Odgovor #3 poslato: Septembar 16, 2012, 12:55:55:posle podne »
Bas sam danas stavio jednu kolicinu skoro nabavljenih kockica na pranje, i to bas identicnom metodom pomenutom u originalnom postu sa tecnoscu za sudove u mlakoj vodi u lavoru, spontano mi je pre odredjenog vremena palo na pamet tako da perem polovne kockice :laugh:
  Da fricky koincidencija bude veca dok sam ih stavljao razmisljao sam da otvorim temu danas o ciscenju i da vidim kakva su iskustva drugih kolekcionara i koje su njihove metode :party:

Hexx

  • Gost
Re: Lego higijena
« Odgovor #4 poslato: Septembar 16, 2012, 02:18:28:posle podne »
Ima nešto urođeno u tebi što kao da viče \"jesenje čišćenje\"! :grin2:


A malo sam se zaneo sa pisanjem pa me tako nije mrzelo :wacky:

Profa21

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 613
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Re: Lego higijena
« Odgovor #5 poslato: Septembar 16, 2012, 02:36:17:posle podne »
Evo da i ja malo doprinesem temi :smile2:

TEHNIKA ČIŠĆENJA LEGO PLATNA (pranje, štirkanje, peglanje)

1.PRANJE:
- Lavor sa toplom vodom (ne preterano toplom) + neki tečni deterdžent. Može za pranje sudova, kuhinja ili prozora.
- Ostaviti platna da malo odstoje u toploj vodi, barem pola sata. Platna će da omekčaju u dodiru sa vodom, to ne treba da vas brine.
- Nakon pola sata lagano istljati platna i paziti na krajeve da se ne krzaju.
- Nakon pranja, isprati platna u čistoj vodi.

2.ŠTIRKANJE
- Pripremiti štirak (skuvati štirak u propisanoj količini vode i zatim razmutiti u dodatnoj količini vode, kako piše na pakovanju (kao za stoljnjake i miljea))
- U lavoru, potopiti platna u štirak, par minuta
- Ocediti višak štirka i zatim osušiti platna

3.PEGLANJE
- Peglati preko vlažnog pamučnog platna (najbolje bela stara majica)
- Nakon peglanja preko vlažnog platna, Lego platna će malo da omekšaju. Ostaviti ih da se osuše i ponovo ukrute. I to je sve :grin2:

Sa ova tri postupka dobijaju se jako dobri rezultati. Pranjem skidamo prašinu i neke fleke. Štirkanjem dobijamo čvrstinu platna i delimičnu zaštitu od prašine i daljeg prljanja. Peglanjem, naravno, dobijamo to da platna nisu pogužvana.

aca

  • Gost
Odg: Lego higijena
« Odgovor #6 poslato: Septembar 17, 2012, 11:53:24:pre podne »
Citat: \"Hexx\" post=14499

- sunce - bitno je teglu ostaviti na suncu jer ultra-ljubičasti zraci u saradnji sa rastvorom prave tu magiju da se žutilo sa kocki povuče (sigurno će se pojaviti neko dosadan da objasni kako, ali kažem ja - magija!)


Ево, ја ћу да будем досадан: суштина је да УВ зрачење цепа молекул хидроген-пероксида на две хидроксилне групе које су изузетно јако оксидационо средство. :nerd:

Нисам знао у чему је штос са сунчевом светлошћу док нисам употребио магију звану Интернет: :amazed:
http://www.google.com/search?rls=en&q=hydrogen+peroxide+uv
и препоручујем ова два чланка:
HYDROGEN PEROXIDE & UV TREATMENT
OXIDATION OF AROMATIC COMPOUNDS WITH UV RADIATION

Мене занима ШТА ЈЕ оно жутило на коцкама које се појави после много времена? Да ли су то неке наслаге, или површина коцке промени хемијски састав па се оксидацијом тај површински слој сљушти (ово ми се баш и не допада!). Можда Ацидум може да помогне?

Што се тиче сушења, мислим да је погрешно да их оставиш да се суше, јер ће се тако каменац сигурно наталожити (он не испарава, него вода). Ја бих препоручио да се коцкице ставе у сендвич између два чупава пешкира, мало протрљају и промуљају рукама и да се тако највећи део влаге упије.



@Profa21:
Свака част! Идеалан младожења (или супер муж!).

Profa21

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 613
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Re: Odg: Lego higijena
« Odgovor #7 poslato: Septembar 17, 2012, 01:23:42:posle podne »
Citat: \"aca\" post=14556

@Profa21:
Свака част! Идеалан младожења (или супер муж!).


:laugh:  Još uvek ovo prvo. :laugh:

Hexx

  • Gost
Re: Lego higijena
« Odgovor #8 poslato: Septembar 18, 2012, 03:04:22:posle podne »
@aca dosadnjaković ( :wink2: ),
koliko sam ja skontao, uglavnom se prašina lepi za površinski sloj plastike, a pored nje duvanski dim, dakle u pitanju su naslage i to se dešava na nekom mikroskopskom nivou. Imaju veze sa bojom plastike generalno - obrati pažnju recimo na stare računare koji su bili bež pa su požuteli, ili čak na neke kućne stvari poput vodokotlića (ko ima plastični). Elem, rekao bih da se površinski sloj ne ljušti, a sve kockice (osim par prastarih) super pasuju, bilo sa starim, bilo sa novim kockama, tako da mogu da kažem da nije došlo ni do kakve deformacije.

Što se sušenja tiče, u pravu si, ja i napisah da je idealno obrisati svaku kocku krpom, ali pitanje je samo ko će hteti koliko vremena da uloži :) Ali da, to sa dva peškira je definitivno dobra metoda i ne bi trebalo da utiče na generalno potrošeno vreme, samo na potrošene peškire :D

Sektaash

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1.252
    • Pogledaj profil
Odg: Lego higijena
« Odgovor #9 poslato: Septembar 18, 2012, 09:36:58:posle podne »
pošto vidim da se sušenje detaljno razmatra daću svoj predlog: neka vam poslednja voda za ispiranje kocaka bude destilovana/demineralizovana. tako sigurno neće ostati tragovi sušenja!
:grin2:

Hexx

  • Gost
Re: Lego higijena
« Odgovor #10 poslato: Septembar 19, 2012, 06:58:29:posle podne »
Za*ebavaš ti malo, a?

:tongue2:

aca

  • Gost
Odg: Lego higijena
« Odgovor #11 poslato: Septembar 20, 2012, 08:24:22:pre podne »
@Хекс:

вероватно си у праву за тај површински слој прљавштине. И ја бих волео да ту није било хемијске реакције, онда би Лего коцкице биле ВРЛО дуготрајне.


@Сектааш:

ја предлажем обичну воду у коју се дода Калгон. :confuzed2:

Yanakin

  • Član kluba (počasni)
  • Hero Member
  • *
  • Poruke: 1.109
    • Pogledaj profil
Re: Odg: Lego higijena
« Odgovor #12 poslato: Septembar 23, 2012, 04:42:20:posle podne »
Citat: \"aca\" post=14556


Мене занима ШТА ЈЕ оно жутило на коцкама које се појави после много времена?


ja pretpostavljam sta je na mojim kockama, bio sam mali i mnogo sam voleo da slazem pa nisam hteo da gubim vreme na pranje ruku posle WC-a. :)
"It's not the size of the dog in the fight, it's the size of the fight in the dog."

Mladizmaj

  • Gost
Odg: Re: Odg: Lego higijena
« Odgovor #13 poslato: Septembar 24, 2012, 07:20:29:posle podne »
Citat: \"yanakin\" post=14850
Citat: \"aca\" post=14556


Мене занима ШТА ЈЕ оно жутило на коцкама које се појави после много времена?


ja pretpostavljam sta je na mojim kockama, bio sam mali i mnogo sam voleo da slazem pa nisam hteo da gubim vreme na pranje ruku posle WC-a. :)


:laugh: :laugh: :laugh: Kad si mali mnoge stvari deluju bitnije od pranja ruku pre i posle bilo cega :grin2:

luka00

  • Gost
Odg: Lego higijena
« Odgovor #14 poslato: Septembar 24, 2012, 07:23:02:posle podne »
hahaha  :grin2: :grin2: