Autor Tema: Čuvanje kockica  (Pročitano 2135 puta)

dunja_cheda

  • Gost
Čuvanje kockica
« poslato: Jul 14, 2012, 10:54:14:pre podne »
:sweating:

Dragi prijatelji,
Moj klinac (7 god) je počeo da se igra lego kockama što me jako raduje, ali (osim cena) to me u neku ruku frustrira jer ne znam kako da skladištim sve to.

Kako i u čemu vi čuvate lego kocke? A komplete? Da li čuvate kartonske kutije i kesice? Možda vam ovo zvuči smešno, ali ja imam problem sa punim podom kockica. Jedan komplet (6166) ima svoju kutiju i u nju je stalo još nešto što je dobio na poklon sa sve kartonskom kutijom, ali šta da radim sad Ninjago arenom za bitku??? :) Pali su mi na pamet oni separatori za alat, ali bi trebali da budu veliki. Molim vas da se ne smejete, stvarno imam problem organizacije igračaka u malom stanu :)

Sammael

  • Član kluba (počasni)
  • Hero Member
  • *
  • Poruke: 4.295
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: Čuvanje kockica
« Odgovor #1 poslato: Jul 14, 2012, 11:06:15:pre podne »
Zdravo!

Tema nije uopšte smešna, naprotiv - svi mi kuburimo s prostorom i dovijamo se na razne načine da rešimo pitanje skladištenja.

Nekada su Lego kutije imale čvrsti kartonski deo (kao fioku) unutra i bilo je lako koristiti ih za čuvanje setova u originalnoj ambalaži. Od kad su iz ekoloških razloga to ukinuli, kutije su postale manje-više beskorisne, tako da ih dosta nas baca ili skladišti u \"spljoštenom\" stanju da ne bi zauzimale previše mesta.

Klaseri za alat su jedno od najboljih rešenja, samo nisu jeftini a kod nas nije tako lako naći kvalitetne (ima dosta fuša). Za veće količine kockica najbolje su plastične posude za odlaganje hrane, od 1,5 l i 3 l (osim ako nekih kockica ima baš dosta). Ima dosta proizvođača, neke dihtuju bolje od drugih, pa treba malo istražiti.

Meni sklopljeni setovi stoje u američkom plakaru i po vitrinama, a kockice sam spakovao u veliki broj ovih plastičnih kutija. Za sitnije delove imam 3 klasera.

dugme

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 4.699
  • Pol: Muškarac
  • Štedite struju, imaćete više novca za LEGO.
    • Pogledaj profil
Re: Čuvanje kockica
« Odgovor #2 poslato: Jul 14, 2012, 12:08:47:posle podne »
postoji ovde  diskusija na temu sortiranja kockica...

pošto je malo dete u pitanju, pretpostavljam da je bitno samo da kockice imaju gde da se spreme...za takvu varijanu je možda najbolje kupiti u plastičnim radnjama kutiju od 20-30l, ima ih u ponudi i sa točkićima, u to bi trebalo da može dosta kockica da stane...
u početku smo svi držali kockice u kartonskim kutijama, što od lego setova, što od patika i cipela...

što se tiče sklopljenih setova, najbolje bi bilo u nekom plakaru, zastakljenom ili sa drvenim vratima, kako bi se smanjilo skupljanje prašine na kockicama...tu su u opciji i police, al prašina je veliki neprijatelj bilo čega što stoji na policama...

ja lično ne čuvam kutije i kesice, jer nemam gde da ih držim...samo poneku staru kutiju, koja se otvara odozgo, u kojoj držim neke krupnije lego elemente...

Angeli

  • Gost
Re: Čuvanje kockica
« Odgovor #3 poslato: Jul 14, 2012, 03:47:15:posle podne »
bilo kakva plasticna kantica ili kontejner
bitno: lego kockice su uzasno otporne na gazenje, i veoma bole, sto znaci da je ulazak u deciju sobu preporucen u papucama. Ali, sa druge strane, postoje kockice koje se lako polome kad se nagaze, i onda je dete tuzno ;)

Resenje? Pazljivo hodaje kroz deciju sobu. Iz iskustva (kad sam bio klinac), lego sam nosio svuda, tako da malo malo pa cujem caleta kako opsuje iz dnevne sobe ;) Samo zbog mene nosio je drvene klompe. I davno nekad sam sam nagazio bure iz pirata - boze boze kako sam bio smoren zbog toga ;)

dunja_cheda

  • Gost
Re: Čuvanje kockica
« Odgovor #4 poslato: Jul 15, 2012, 10:21:24:pre podne »
Hvala svima na odgovorima, vidim ga je to generalna boljka. :smile2:

Videla sam na Noći muzeja u Novom Sadu da neki od vas imaju baš obromne plastične kutije sa klip zatvaračima :)

Plastične su kutije dobre i zato što su providne, pa ćemo ih kupovati polako. Za sada gajimo i poneku kutiju od cipela :ninja:

Da li neko možda koristi one plastične fijoke (predviđene za terase ili garaže) ili su one prevelike? Sammael je pomenuo da su ranije bili kompleti sa fijokama, a kontam da je to zgodno kada su stvari naslagane jedna na drugu.

Angeli

  • Gost
Re: Čuvanje kockica
« Odgovor #5 poslato: Jul 15, 2012, 12:08:58:posle podne »
ja koristim ziplock kesice za sortiranje, i dve velike plasticne korpe za prljav ves za cuvanje. Ono sto ne stane u njih, drzim u plasticnim, jakim kesama (npr iz metroa). Imam mali mali klaser za shitje (sice), i tu drzim neke sitnice, ali to mi je vise estetski, rekao bih :)

Acidum

  • Član kluba (redovni)
  • Hero Member
  • *
  • Poruke: 2.311
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: Čuvanje kockica
« Odgovor #6 poslato: Jul 15, 2012, 12:54:02:posle podne »
Mi koristimo sledece:
- Velike Lego kutije (ferarijeva formula i aerodrom) kao velika skladista za manje kutijice
- Kofice od eurokrema, posebno one sa providnim poklopcima
- Fioke raznih velicina, od onih najvecih za velike delove i kofice (u jednu fioku staje pet kofica krema od kilo), preko manjih (mislim da su oko pola litra puta pet komada, obicno su u raznim bojama), pa do dva klasera sa desetinama malih fiokica sa pregradama za sitne stvari (ovoga nikad dosta)
- Klaseri za sitne alatke, srafove i delove - odlicne su zbog cvrtoce i pregrada, ali skupe u pogledu zapremine
- Kutije za frizidere, za hranu jelte, raznih velicina. U poslednjoj nabavci smo uzeli one koje se spajaju jedne na druge, odlicne za zelenilo raznih vrsta...
- Kutijice raznih namena i velicina (reciklaza na delu): od stapica za usi, preko kutije za mobilni telefon, kutija od nekih bombona (one alkoholne, osmougaone kutije, imaju cetiri pregrade plus izmedju njih prostor za osovine, antene, stapove za pecanje...), pa do onih plasticnih umetaka iz pakovanja cokoladnih keksova. Sitnije kutije su u velikim, krupnije i fioke su posebne.

- Zip kesice smo batalili...dobre su za prenosenje i za dugo skladistenje bez prasine, ali mala deca (verovatno poput Vaseg) nemaju dovoljno strpljenja i vestine da otvore zip bez njegovog \"prosirenja\"...

- Originalne Lego kutije obicno isecem na komade/strane, pa onda one zanimljive (prednja i zadnje, eventualno neka bocna) cuvamo u jenoj kutiji namenjenoj uputstvima, katalozima i kutijama, a ostatak ide na reciklazu...

Kvalitet svih kutija i fioka mnooogo varira. Par puta smo se odusevili, mnogo vise puta zestoko razocarali... Dobro pogledajte, ako mozete isprobajte da li skripe, zapinju ili dihtuju kako treba, jer nema gore stvari od kutije/fioke uzasnog kvaliteta...
...и нестадох у измаглици...

Darth Vader

  • Gost
Odg: Čuvanje kockica
« Odgovor #7 poslato: Jul 26, 2012, 03:40:37:posle podne »
Ja svoje cuvam u frigo kutiji.:smile2: