Autor Tema: Informacije o članstvu - često postavljana pitanja  (Pročitano 1989 puta)

Sammael

  • Član kluba (počasni)
  • Hero Member
  • *
  • Poruke: 4.295
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Informacije o članstvu - često postavljana pitanja
« poslato: Februar 04, 2016, 07:34:28:posle podne »
Informacije o članstvu - često postavljana pitanja

Šta donosi članstvo u LEGO klubu Skockani?

Članstvo u Klubu prvenstveno donosi druženje s ostalim članovima i priliku za zajednički kreativni rad, zajednička putovanja i izlaganja, kao i bliže upoznavanje s radom kompanije LEGO.

Pored toga, članovi Kluba imaju popuste u nekoliko domaćih i stranih prodavnica kao i organizovano zajedničko naručivanje iz inostranstva u okviru kluba.

LEGO klub Skockani je registrovan kod kompanije LEGO (takozvani RLUG - Recognized LEGO User Group) što znači da kompanija podržava rad kluba kao i događaje koje organizujemo i obezbeđuje deo materijala za izložbe i nagrade za učesnike. Takođe, svi registrovani klubovi imaju pravo učešća u LUGBULK programu koji se organizuje jednom godišnje. Više informacija možete pročitati na sajtu https://lan.lego.com/

LEGO klub Skockani je registrovan kao udruženje građana u Agenciji za privredne registre još od 13.3.2010. pod matičnim brojem 28018703.

Zbog čega se plaća članarina?

Kao registrovano udruženje građana, LEGO klub Skockani ima određene obaveze prema Republici Srbiji (podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja) i materijalne troškove koje svako pravno lice ima (npr. troškovi obrade, održavanje računa u poslovnoj banci). Pored toga, naše redovne aktivnosti iziskuju troškove - hosting sajta i domen, štampa promotivnih materijala, transport eksponata, troškovi špedicije i carine, i slično. Zbog svih ovih razloga, klub mora raspolagati operativnim sredstvima za rad. Na skupštini kluba podnose se finansijski izveštaji i transparentno se prikazuju troškovi i prihodi.

Treba napomenuti da se od najvećeg dela iznosa prve članarine koju novi član plaća izrađuje klupska majica.

Koliko košta članarina i kako se plaća?

Iznos članarine utvrđuje se na godišnjem nivou, ali je već nekoliko godina nepromenjen. Pridruženi članovi plaćaju 750 dinara, a redovni članovi plaćaju 1.500 dinara. Članarina važi do 1. marta sledeće godine. Članarinu je potrebno uplatiti na račun Kluba kod poslovne banke u skladu sa instrukcijama koordinatora za nove članove.

Kako postati član?

  • Najpre je potrebno registrovati se na forumu Kluba (ako to već niste učinili)
  • Ukoliko ste mlađi od 18 godina, potrebno je poslati potpisanu saglasnost roditelja ili staratelja koju možete naći ovde: https://goo.gl/n5yUJ3 (uputstvo za popunjavanje i slanje je u dokumentu)
  • Ukoliko imate 18 ili više godina, pošaljite vaše podatke (ime i prezime, adresa, broj mobilnog telefona, e-mail adresa, korisničko ime na forumu) koordinatoru za nove članove na adresu uclanjenje@skockani.com
  • Koordinator će obraditi vaše podatke i potom kontaktirati vas ili vaše roditelje/staratelje sa informacijama o klubu i o načinu uplate članarine
  • Po uplati, potrebno je da koordinatoru dostavite sken ili fotografiju potvrde o uplati (uplatnice) ili izveštaj o plaćanju iz e-banking aplikacije
  • Bićete dodati u grupu članova na forumu gde se možete dalje informisati o radu Kluba
Koja je razlika između redovnih i pridruženih članova?

Glavna razlika je u “stažu” - svi novi članovi su pridruženi, dok redovni članovi imaju najmanje godinu dana iskustva u Klubu.

Pridruženi članovi nemaju nikakve formalne obaveze prema Klubu osim plaćanja članarine.

I pridruženi i redovni članovi imaju pravo da učestvuju na svim izložbama i događajima, pravo da učestvuju u nabavkama, pravo da idu na putovanja koja Klub organizuje, kao i pravo na unapred dogovorenu nadoknadu troškova (put, smeštaj) pri učešću na događajima van mesta prebivališta. Članovi mogu biti nagrađeni za svoje angažovanje u klubu (proporcionalno tom angažovanju) bez obzira na to da li su redovni ili pridruženi i mogu učestvovati u LUGBULK programu ako prihvataju uslove i ograničenja tog programa koje propisuju LEGO klub "Skockani" i kompanija LEGO.

Pored gore navedenog, redovni članovi imaju obavezu učešća na sednicama skupštine kluba i pravo glasa prilikom odlučivanja. Redovni članovi se mogu kandidovati za funkcije u klubu (predsednik, podpredsednik, ambasador).

Pridruženi članovi mogu učestvovati na svim sastancima i sednicama skupštine Kluba, ali nemaju pravo glasa prilikom odlučivanja i ne mogu se kandidovati za funkcije.

Posle godinu dana rada u Klubu, svaki pridruženi član može (a ne mora) podneti predsedništvu zahtev za prelazak u status redovnog člana. O zahtevu odlučuje skupština na prvoj sledećoj sednici.

Zbog čega su svi novi članovi najpre pridruženi?

Prethodno iskustvo je pokazalo da je potrebno oko godinu dana zajedničkog rada da bi član video da li mu odgovara način funkcionisanja Kluba i da li mu odgovaraju obaveze koje proističu iz redovnog članstva. Neki članovi ne žele da preuzmu na sebe obavezu o odlučivanju o radu kluba i samo žele da se bave kreativnim radom i izlaganjem, i to je sasvim u redu.

S druge strane, i drugim članovima Kluba je potrebno oko godinu dana da procene da li je novi član zainteresovan za saradnju i veće angažovanje koje je podrazumevano za redovne članove.

Još jednom napominjemo da osim prava glasa pri odlučivanju i prava na obavljanje funkcije u klubu nema drugih razlika između članova.
« Poslednja izmena: Februar 04, 2016, 07:38:47:posle podne Sammael »