Autor Tema: Језик и остало  (Pročitano 2566 puta)

aca

  • Gost
Језик и остало
« poslato: Decembar 07, 2012, 02:03:16:posle podne »
@yanakin:
Ево исто онај пасус како сам хтео да га кажем пре него што сам га уистио:

Прегледам форум (дуго сам био одсутан) и на свакој теми има по неколико порука у којој се придев исти употребљава у функцији заменице. Реч исти није заменица и њена употреба је у сваком погледу погрешна, а стилски је грозна. Та употреба потиче из политичког и бирократског говора и таква употреба  не показује образованост, него баш супротно.

Немам намеру да било кога исправљам како пише, то је лична ствар. Ипак, водите рачуна да све што написали остаје прилично дуго доступно и да тако стварате одређену слику о себи. А она може да буде и оваква и онаква...

Поруку сам издвојио ван свих тема да не бих прозивао неког посебно, да се  не би увредили, јер ми то није циљ.

Е, сада, прочитајте ово још једном, па ће вам бити јасно зашто ми је толико сметало.


Дакле, само се употребе заменице. Верујем да нико не употребљава \"исти\" у глави, него оно што је смислио преводи са \"исти\". :bored:


@Hexx:
јесте кафана. Чак ми не би сметале ни псовке, али ти псујеш... са тачкицама! А зашто? Зато што није политички коректно, а и забрањено је правилима форума. Ето ти кафане.
С друге стране, нико не брани да се фрљамо са језиком. То баш и није оличење слободе (или кафане).
Као што је Sammael цитирао Клајна: \"недопустиво је изван канцеларијског језика\". Ако вам не смета да вам бирократе (које сви пљујете због царине, пореза, незапослености...) буду узор, ваша ствар. Никоме не попујем. Ако је већини лепше тако, не мењајте навике, биће све као и пре моје претходне поруке. :punk:

Sammael

  • Član kluba (počasni)
  • Hero Member
  • *
  • Poruke: 4.295
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: Језик и остало
« Odgovor #1 poslato: Decembar 07, 2012, 02:10:17:posle podne »
Postoje i pridev isti i zamenica isti. Stilska upotreba je možda upitna (i više primerena policijskim zapisnicima), ali gramatički nije pogrešno.

Rečnik jezičkih nedoumica:

Citat
„исти: као заменица, уместо он, овај и сл. (нпр. ‘занатска делатност и трошкови који су за исту везани’), недопустиво је изван канцеларијског језика.“

Belgrade`s finest

  • Hero Member
  • *****
  • Poruke: 1.349
    • Pogledaj profil
Odg: Језик и остало
« Odgovor #2 poslato: Decembar 07, 2012, 02:15:25:posle podne »
A ja mislio da ce ovde da se raspravlja zasto deca mesaju \"jel\" i \"jer\"..
Име познатог научника Волта? Џонтра Дизни!

Angeli

  • Gost
Re: Odg: Језик и остало
« Odgovor #3 poslato: Decembar 07, 2012, 11:26:32:posle podne »
...a ja sam mislio da je tema o ljubljenju :)

Yanakin

  • Član kluba (počasni)
  • Hero Member
  • *
  • Poruke: 1.109
    • Pogledaj profil
Re: Језик и остало
« Odgovor #4 poslato: Decembar 10, 2012, 03:10:02:posle podne »
ja mislim da je forum zamena za kafanu u novom poretku u kome zivimo u kome nema vremena. logicno je da je i izrazavanje \"kafansko\", a u pismenoj formi i dodatno uprosceno kao podrska tom \"ubrzanju\". pa jos dopunjeno emotikonima i raznim skracenicama da se bolje razumemo - dakle prilicno neformalan vid komunikacije.
sto bi se reklo - da, ali nije bitno :)
ne, salim se bitno je al nemoj da se uzrujavas, nego uz kritiku (bas na ovom mestu kad si vec inicirao) daj i predlog resenja. napr, umesto istih mogu da kazem \"gore navedenih\", \"pomenutih\" ili tako nesto?
"It's not the size of the dog in the fight, it's the size of the fight in the dog."

Hexx

  • Gost
Re: Језик и остало
« Odgovor #5 poslato: Decembar 11, 2012, 03:20:02:pre podne »
Ne znam zašto, ali imam neodoljivu želju da napišem kao odgovor na ovo \"isti k***c\" :beaten:

Slažem se sa yanakinom, ovo je kafana, ljudi koriste sleng, ne opterećuju se stilom i gramatikom, ne pišu poslovna pisma i sastave za ocenu, a kao što reče naš stari drugar Isus - neka onaj koji je bez greha baci prvi kamen. U to ime nemojte smarati.

... Zapravo, sad se razmišljam da li je aci dosadno, pa hoće da troluje sa ovim razogorom ili je upravo izjavio kako mu smeta neka STILSKA upotreba reči?
Ajde ako je neko grammar nazi, to mogu još i da shvatim, ali ova pričao o stilu pisanja... ne znam, duboko osuđujem... utoliko pre što je pogrešna.

Ђапето

  • Gost
Odg: Језик и остало
« Odgovor #6 poslato: Decembar 11, 2012, 09:44:34:pre podne »
Ђе си бре Ацо нема те сто година!

Тебе ово баш много погодило, од свих тема отворених ни један смајли месецима али овде неколико реченица :grin2:

Слажем се да је лепота и исправност говора јако важна, али на жалост није случајно што се леп и исправан говор све мање може срести.

У средњим школама нема уопште граматике а можда и на факултетима не би било лоше да је има.

Е сад мислим да су и лингвисти поприлични крвци, морају много више да се ангажују на промени свести у вези писмености и то нарочито у најутицајнијим медијима, чини ми се да РТВ ту нешто ради за разлику од централе тј. РТС-а.

Постоји ту сад још једна ствар која мене нервира а то је што нико не каже зашто је нешто тако, и често ако их и има доста су нејасна и маголовита. Ти си неписмен и ти што пишеш није cool, показујеш да си неписмен на овом форуму а не писмен, зато што ја тако кажем, то није прави пристум чини ми се.

Ок ја верујем у струку али брате кажи ти мени зашто, пробај да ми објасниш. Тако и читав процес мењања правила, за сто година једног језика 1000 правила се промени, на основу чега, развитка језика и мишљења одређених лингвистичких кругова, како то функционише?

Kao kад одеш на пример у Цркву и питаш свештеника нешто, најлакше да те откачи је да каже види сабор из 7. века је донео ту и ту одлуку и ћао, то је наравно погрешно. Зашто је то донео, какве везе има са данашњим веменом, шта ја данас треба да радим?

Некако ми се чини да и код лингвиста има тог приступа, е сад можда грешим, ти боље знаш па ћеш то да ми појасниш.

aca

  • Gost
Odg: Језик и остало
« Odgovor #7 poslato: Decembar 11, 2012, 09:50:04:posle podne »
Грешком сам преправио моју прву поруку, али нема везе.

@Ђапето: здраво друже, жао ми је што ређе навраћам па увек дигнем неку буку јер приметим између две посете како се форум промени.

Лингвистика је прилично дефинисана, али пошто се језик непрекидно мења, и та правила се прилагођавају пракси. Ту је најгори пример правопис, који се сваких десетак година мења јер неко реши да узме паре за објављивање нове књиге. Како се нико не сети да изда нови речник сваких десет година, него се једини свеобухватни речник српског језика издаје више од пола века са неизвесним завршетком. И ти правописи су увек пуни будалаштина, а стандардни речник српског језика још увек немамо.
С друге стране, синтакса, употреба времена и слично се далеко ређе мења, а то значи и функција речи. Када неко употребљава глагол као именицу или придев као заменицу, мени је то као гребање табле ноктима.
Ту треба наћи меру: језик треба да служи да јасно изразимо мисли и осећања, а не да се братимо, брећемо или размећемо кривљењем устаљених речи и обичаја. Нисмо баш сви Црњански. И сленг и шатровачки имају своја правила, иначе се говорници међусобно не би разумели.


Што се тиче религије, не бих да ширим причу, то можемо да продискутујемо на неком другом месту.

Ђапето

  • Gost
Odg: Језик и остало
« Odgovor #8 poslato: Decembar 11, 2012, 11:04:22:posle podne »
@ aca

Навео сам само пример из живота једног православног хришћанина, свакодневни пример, мени и многима, о савету везаном за исправан начин живота, као што лингивисти саветују како се правилно говори, на то сам мислио.

Hexx

  • Gost
Denied!
« Odgovor #9 poslato: Decembar 12, 2012, 02:30:18:pre podne »
Meni aco smeta to što se ti postavljaš kao da znaš stvari bolje od svih ostalih. E pa ovako:
- To što ja psujem sa tačkicama je zato što sam pristojan zbog omladinaca :cool2: ili zato što poštujem pravila foruma koja su naznačena u određenom dokumentu, NE zbog toga što sam politički korektan. POGREŠNO si upotrebio termin \"politički korektno\" - on se odnosi na to kada ulepšavaš termine vezane za pripadnike određene grupe ljudi, sa specifičnim karakteristikama želeći u širokom luku da izbegneš da ih uvrediš (pr: pederi - homoseksualci, retardiran - mentalno izazvan, ženski advokat - advokatkinja). Tako da bih ja tebe zamolio da se ne frljaš sa pojmom ako ne znaš tačnu definiciju, jer ga možeš iskoristiti pogrešno i srozati svoj autoritet u javnosti.

- Ako si ti razumeo poruku, onda je komunikacija na mestu. A ako ti je dobra komunikacija bitna, trebalo bi na forumima da odgovaraš tako što ćeš pisati odgovor (pogotovu sa retortom) ispod onog kome pišeš, ne tako što ćeš ispravljati prvi post. Ne kažem da je to pogrešno kao takvo, da je pogrešno, ta opcija ne bi postojala, ali je malo bez veze i nepristojno prema sagovornicima (evo recimo sada možeš da ispraviš onu pogrešnu upotrebu \"politički korektno\" i da ispadne k\'o da ja sad o tome trućam bez razloga).

- Ja nisam Crnjanski, ali to ne znači da ne mogu biti, ili bilo ko od nas. Ni Crnjanski nije postao revolucionar preko noći i ti ne znaš da li će neka fraza koju ja kažem postati široko odomaćena među mladima, a kasnije i starima. Svedoci smo pomame poznate kao \"meme\" i toga da neka fraza može da uđe u razgovor preko noći, čak bez obzira i na jezičku barijeru. Jezik nije kamen, pre bi bio nešto kao žele.

- Pravila slenga nisu nimalo oštra, sleng podrazumeva da neko koristi termin sa željom da ili zvuči kul, ili ironično aludira na nekog/nešto. To može biti čak i interna fora jedne uže grupe (recimo \"pljapanje\" - kod drevnih srpskih kompjuteraša). Tako se termin \"isti\" koristi ne kao omaž birokratiji, već kao sprdnja na ISTU. Takođe, u literaturi sam naišao mnogo puta na ovaj primer (a ja nisam pravnik niti birokrata), a mnogo puta i u prevodima, tako da - možemo zaključiti da je ovaj termin ušao u književni jezik, te tvoju tvrdnju opet možemo nazvati pogrešnom. Reč ili fraza iz slenga postaje književni jezik tako što se ona sve više i više provlači kroz medije sve dok se njena upotreba ne doživi od strane većine kao validna.

- Na kraju, svodi se na to da se tebi nešto jednostavno ne sviđa i omalovažavaš ljude koji koriste određeni termin na određeni način, što nije u redu, utoliko što ti nisi nikakav autoritet na ovom polju, a misliš da možeš da se nametneš kao takav činjenicom da si pročitao izvesnu količinu knjiga i time što si po godinama među najiskusnijima ovde.

Ovo je forum za priču o hobiju, igranju i igračkama, mnogi ljudi ovde nisu pismeni, mnogima to nije bitno (u žurbi su ili ne obraćaju pažnju), a mnogi su tek u procesu opismenjavanja jer nisu ni završili svoje respektivne škole, i ne znam zašto bi tebi to bio problem? Delimo ljubav prema određenom fenomenu, i ako ti želiš da budeš deo ove zajednice, nauči se da trpiš i ne dosađuješ, a ako ti je pravopis, ili još gore - stil, tako bitan, a ti opet nemoj dolaziti ovde već budi zatvoren u uskom krugu intelektualaca, izbegavajući majstore, zidare, šofere, decu i tinejdžere i ostalu bagru bez stila i znanja pravopisa.

Mladizmaj

  • Gost
Odg: Denied!
« Odgovor #10 poslato: Decembar 12, 2012, 07:51:22:posle podne »
Citat: \"Hexx\" post=17350

Ovo je forum za priču o hobiju, igranju i igračkama, mnogi ljudi ovde nisu pismeni, mnogima to nije bitno (u žurbi su ili ne obraćaju pažnju), a mnogi su tek u procesu opismenjavanja jer nisu ni završili svoje respektivne škole, i ne znam zašto bi tebi to bio problem? Delimo ljubav prema određenom fenomenu, i ako ti želiš da budeš deo ove zajednice, nauči se da trpiš i ne dosađuješ, a ako ti je pravopis, ili još gore - stil, tako bitan, a ti opet nemoj dolaziti ovde već budi zatvoren u uskom krugu intelektualaca, izbegavajući majstore, zidare, šofere, decu i tinejdžere i ostalu bagru bez stila i znanja pravopisa.

+1

Angeli

  • Gost
Re: Denied!
« Odgovor #11 poslato: Decembar 12, 2012, 09:15:23:posle podne »
Citat: \"Hexx\" post=17350

...izbegavajući majstore i ostalu bagru bez stila i znanja pravopisa.


ej bre :) i mi majstori mozemo da budemo pismeni :)

aca

  • Gost
Odg: Denied!
« Odgovor #12 poslato: Decembar 21, 2012, 03:51:32:posle podne »
@Hexx:

Не знам зашто си се осетио толико прозваним да браниш „неписмене“. Испаде још да сам некога поредио са Црњанским?!
Твој последњи пасус је потпуно тачан. Форум и јесте место где се скупљају сви људи добре воље, без обзира на порекло, образовање... итд. Ја сам дао добронамерну препоруку, па коме се свиђа, може даје прихвати, коме не, просто је игнорише. Да ли некога нервира то што ја знам или мислим да знам више од других, мени је стварно жао што сам умишљена или стварна свезналица. Ко хоће да научи, научиће и од најнеукијег. Ко неће, тврдоглаво ће да се држи свога.
Жао ми је што је моја прва порука неповратно изгубљена и волео бих да администратор може да је врати; то сам већ написао у једној ранијој поруци. Али теби то није довољно, па хоћеш да се свађаш са мном на личној основи по питању ауторитета, знања, шта већ, појма немам.
Све остало у твојој поруци не стоји, али не пада ми напамет нити да се расправљам даље, нити да се правдам. Тачка. :indian: