Skockani

LEGO diskusija => LEGO generalna diskusija => Temu započeo: luka066921 Januar 05, 2021, 10:47:28:posle podne

Naslov: Zna li neko
Poruka od: luka066921 Januar 05, 2021, 10:47:28:posle podne
Pozdrav svima, srećna Nova godina.
Da li neko zna zašto lego kompanija ne uvodi setove kakvi se već duže vreme mogu videti na recimo lego ideas. Dosta mocera gradi takva zdanja... Reč je naime o raznim objektima (mlinovi, vetrenjače, kovačnice, kućice stražarske, krčme, vodenice, štale, magaze...) koji izgledaju mnogo verodostojnije zato što nemaju pravilan, simetričan, sterilan oblik, već su naherene, krive, uleglih krovova, nervnih zidova i nepravilnih oblika. Da li je u pitanju složena tehnika/tehnike gradnje, veliki broj delova, sujeta, slaba čvrstina tako dobijenog zdanja? Ima li neko ideju? Ili informaciju?
Naslov: Odg: Zna li neko
Poruka od: Yanakin Januar 09, 2021, 12:24:38:posle podne
Verovatno zato sto nema možda tako velike publike za takve setove kao sto se tebi čini. Dodatno, te tehnike obiluju nekim “Anti” LEGO načinima gradnje (koriste se mreže, mekana 3.2mm creva i sl dok je LEGO suština: dominantno vertikalno slaganje kockica i TLG nerado odstupa od toga). Ocekuje se i da svi koji sagradimo neki set da dobijemo isti rezultat, koji izgleda kao slika na prednjoj strani kutije seta.
Generalno dekonstruktivizam bilo koje estetike ni kod dece ni kod odraslih bas ne prolazi osim ako nije u funkciji igre (napr izgorele strukture u. CITY setovima) ili reference iz filma i pop kulture (haunted house, Koloseum...). Marketinški je sigurno nezgodno, znaš ono, tražiš babi 100€ za farmerke a posle te ona pita “ju sine pa kako si ih već iscepao” :)

Napravi sam neku i podeli da te nap...ocu reci da vidimo i damo feedback :)
Naslov: Odg: Zna li neko
Poruka od: luka066921 Januar 11, 2021, 04:30:23:posle podne
Pretpostavljam da si u pravu, bar što se lego tehnika gradnji tiče. Ali mi se čini da je zainteresovanost za takav vid građevina dosta veliko. Kad ukucaš lego medieval uglavnom izlaze mocevi tog tipa. Pored toga, na lego ideas takve kreacije, koje se pridržavaju kriterijuma koje je lego propisao, dosta lako i brzo dolaze do brojke od 10000 glasova, čime se preporučuju za buduće setove. Nemam pojma, al meni se takva zdanja čine neuporedivo verodostojnijim i lepšim.
Naslov: Odg: Zna li neko
Poruka od: vasa Januar 12, 2021, 04:06:13:posle podne
Yanakin je super napisao, ti mocovi sto izgledaju neverovatno su uglavnom vrlo lomljivi i ,,otprilike,,.
Plus cena bi bila velika, kad je kocka na kocku, to su veliki delovi, efikasno je, ako udju u detalje, utrosi se vise delova a velicina bude mala.

Ako pitas prosecne klince za istu cenu da li zele veliku vetrenjacu ili duplo manju, lomljivu sa vise detalja, verujem ovo prvo da bi odabrali.  :)
Naslov: Odg: Zna li neko
Poruka od: luka066921 Januar 12, 2021, 07:34:52:posle podne
Jasno, samo čini se da već odavno deca nisu jedina ciljna grupa lego kompanije. Još uvek je apsolutno većinska ali mi se čini da se udeo polako smanjuje (creator expert, architecture, modulari, mnogi technic setovi, mnogi ideas setovi... I sve ih je više i brojem i udelom).
Mislim da će vremenom kapitulirati. Zapravo raditi u svoju korist. Kao i uvek uostalom.
Naslov: Odg: Zna li neko
Poruka od: luka066921 Januar 12, 2021, 07:36:27:posle podne
I početi sa proizvodnjom ovakvih setova. Makar u manjim serijama.
Naslov: Odg: Zna li neko
Poruka od: vasa Januar 12, 2021, 10:02:25:posle podne
Mislim da ce i biti tako.
Mnogi setovi tipa onaj Stranger things, pa buket do skoro, pa mozaici, pre desetak god mislim da niko ne bi ocekivao na tom nivou setove.
 
Vrlo moguce da ce biti creator expert expert setova  :wacky:
Naslov: Odg: Zna li neko
Poruka od: Sammael Januar 12, 2021, 10:13:13:posle podne
Dobar deo tih MOCova bi se raspao pri pokušaju transporta. Ima ih dosta koji dobro izgledaju s jedne strane. Sigurno je da će TLG nastaviti da proširuje paletu setova namenjenu odraslima kao što vasa reče, ko zna, možda bude i nešto slično tome. Ali sigurno ne tog nivoa griblovanja (koji je po mom mišljenju preteran) i sigurno nešto stabilnije ;)


Priča za srednjevekovne setove pre 5-6 godina bila je da prosto nema dovoljno zainteresovanih kupaca, a ako se to nije promenilo kad je GoT bio u jeku, jedino što to može da promeni je suluda popularnost neke nove epic fantasy serije. Cenim da će verovatno i dolazeći Medieval Blacksmith (kojim nisam oduševljen) služiti kao neka vrsta lakmus papira...
Naslov: Odg: Zna li neko
Poruka od: Yanakin Januar 14, 2021, 09:49:58:posle podne
Creator expert expert bi bio dobar fazon  :laugh:
Naslov: Odg: Zna li neko
Poruka od: Sale Januar 16, 2021, 10:00:14:pre podne
Slično razmišljam:
do pre par godina su, osim zvanične BOB,
mocerski postojale "nelegalne tehnike gradnje" i ignor takvih moceva.
A kako se da primetiti-sve više takvih stvari "prolazi" i razbija dogmu
Mogu da se kladim da je Tehniks najviše doprineo jer po defaultu podrazumeva BWAR
Ubrzo su usledile mešavine Tehniks i "klasičnih" delova, čak i u zvaničnim setovima.
Prirodan tok evolucije koja ne trpi ograničenja

p.a.
Ne znam da li postoji takva terminologija ali je meni BOB "brick on brick" a BWAR "build without any restrictions"
Naslov: Odg: Zna li nek
Poruka od: luka066921 Januar 16, 2021, 03:43:42:posle podne
Slazem se sa Saletom.
Inace, poruku sam procitao do pola, klinci su me prekinuli. Kao neko ko obozava lego, ali nije vrsan poznavalac, poceo sam da trazim tvoje kovanice,pa onda procitah drugo deo poruke. I odahnuh... :laugh: :laugh: :laugh:
Naslov: Odg: Zna li neko
Poruka od: Dylan666 Januar 18, 2021, 07:55:17:posle podne
Све до последње речи су ветерани Скоцканих објаснили, од илегалних техника, до ломљивости тих сетова и цене. Сличну дискусију хтедох поставити, али уклапа се у ову причу:
(https://i.imgur.com/i57q7FP.jpg)

(https://i.imgur.com/WLFgkKh.jpg)

Друга слика је сет који ће ићи у производњу, али мени лично ни принети оригиналној верзији која је прешла 10к гласова. Сачекаћу слике из других углова, минифигуре и унутрашњост, али ми је оригинална верзиај неупоредиво лепша.
Naslov: Odg: Zna li neko
Poruka od: luka066921 Januar 18, 2021, 09:28:38:posle podne
Postoje li jasni kriterijumi legalnih/nelegalnih tehnika? Šta je granica?
Naslov: Odg: Zna li neko
Poruka od: Sammael Januar 18, 2021, 09:34:28:posle podne
Postoji zvanični dokument koji je dizajner Jamie Berard svojevremeno objavio u kome su izlistane neke tehnike, a evo i bloga na tu temu: https://gameofbricks.eu/blogs/news/illegal-lego-building-techniques-to-beware-of-2020


Nijedna tehnika koja potencijalno ugrožava integritet delova sigurno nikada neće biti odobrena za zvanični set, pošto bi LEGO time bio izložen tužbama potrošača u društvima sklonim tužbama kao što je SAD.