Pre neki dan sam nabavio jedno Lego platno (canvas) tj. indijanski šator.
Kao što je najčešći slučaj, stiglo je izgužvano.
Naravno prva opcija je staviti ispod neke teške knjige i čekati da se ispravi. Koliko god dugo se "presovalo", biće malo bolje ali daleko od toga da će izgledati kao novo tj bez tragova "izlomljenosti".
Za sve one koji se ne mire sa izgužvanim, izlomljenim platnima podeliću tehniku koju sam slučajno "otkrio" pre par
godina kada sam nabavljao gomile ovakvih vigvama, uglavnom u ovom stanju. Inače indijanski vigvame je i teško naći na bricklinku i sl, a da nisu izgužvani. A oni neizgužvani koštaju i po 10 eur
"Tehnika" se odnosi na platna kao npr: jedra Piratskih brodova iz 90tih, Indijanske vigvame i sl. Ovo platno lego više skoro da ne koristi.
Korak 1: Staviti u lavabo, sudoperu i td i rukom kvasiti, kvasiti 1-2 min dok i poslednji milimetar ne bude mokar. Da se ne bi iscepao i sl, ja zalepim na lavabo.
Korak 2: Pažljivo pokupite nakvašeno platno, i odmah bez ikakvog odlaganja ubacite u platične "gaće"
Trebalo bi da budu one kvalitetnije, od jače plastike. Ukoliko imate, mogu i dve PVC ploče i sl. Bitno je da
mokro platno ne bude u kontaktu sa podlogom koja će se izgužvati (stranice knjige) i podlogom koja može pustiti boju i ponovo upropastiti platno.
Korak 3. Kad je platno u adekvatnom sendviču onda sve to staviti ispod teških knjiga.
Korak. 4 Sad dolazi malo smoran deo. Pošto mokro platno neće u PVC okruženju da se osuši, a i kako bi se izbeglo da
pobudjavi i sl u mokrom, povremeno bar 2-3 puta pažljivo ukloniti platno i obrisati PVC gaće ili podlogu u kojoj stoji
Korak. 5 Nakon nekog vremena i opisane procedure platno je još samo blago mokro. Tu nastupa pegla
Kako ne bi dalje rizikovali da platno pobudja, a i nikada se ne bi tako skroz osušilo - koristimo peglu. I da "ubijemo" najistrajnije nabore.
Zagrejati toliko da može rukom da se dotakne. Zbog očuvanja šara i sl, peglati stranu koja nije obojena.
Najbolje je to raditi na nekoj ravnoj i tvrdoj podlozi, korice knjige i td td. Nakon par poteza, platno je 90%
suvo.
Korak. 6 Nakon ovog, platno stavite izmedju korica (plastificiranih, kartonskih) knjiga (opet nikako izmedju stranica knjige jer će se platno ponovo izgužvati). Nakon 1-2 dana (nekoliko puta kad se setite obrišite korice od vlage koju su platna pustila)
Korak. 7. I finalni rezultat, platno na prvoj slici sada izgleda ovako, suvo ko drenovina