Skockani

LEGO berza => Naručivanje na Brick Link-u => Temu započeo: đžukela Januar 14, 2011, 06:37:47:posle podne

Naslov: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: đžukela Januar 14, 2011, 06:37:47:posle podne
evo nakon 40tak pozitivnih internet-kupnja iskustava nabasah na jednu bezobraznu gospođicu from BL (njemačka)
kupio sam prije božića iz njenog dućana 4 seta. stigli su za 5dana jako lijepo zapakovani i oćuvani ali dosta nekompletni.
mislim, jako sam tolerantan kad dobijem set gdje fale 3-4 kockice ne pravim problem oko toga al ovo je bio klasični bezobrazluk!
uz 20tak kockica (iz sva 4 seta) falila je velika zastava, cijeli top sa smeđim postoljem, minifig, printani panel....
setovi su bili opisani kao kompletni s tim da sam u paketu dobio jako ljubazno pismo u kojem je pisalo da ukoliko fali koji dio da se javim i da će isti biti poslani.
lijepo se ja javim gospoji - napišem šta fali - ona mi još ljubaznije sutradan odgovori kako su dijelovi poslani uz ispriku i najljepše želje za nadolazeće blagdane
naivno povjerovah da ću dobit svoje dijelove al ni nakon 20tak dana dijelovima ni traga ni glasa
kontaktiram gaduru (isprike al jako sam ljut) opet jako ljubazno joj objasnim da nisam dobio dijelove i da ću joj dat negativni feed a ona kao to nije njen problem i da ja imam pravo dat ocijenu koju hoću
naravno da sam joj dao negativnu ocijenu - i ona meni isto uz komentar da mi se javljala mailom i da ja nisam odgovarao

znači lažljivica i bezobraznica u jednom - IZBJEGAVATI SVAKAKO

http://www.bricklink.com/store.asp?p=littel.bricks.1 - link od dućana

eto nadam se da sam pomogao uz molbe da svatko ko je imao neko loše iskustvo s nekim dućanom nek napiše

PS jel ima neko ko je aktivan na eurobricks forumu da zaljepi ovdje link na topić gdje i tamo upozoravaju na loše dućane pa da upozorim ljude!!!
Naslov: Odg: Loša iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dugme Januar 14, 2011, 07:51:47:posle podne
a vidiš, ja sam sa dotičnom prodavačicom imao svoju prvu transakciju na bricklink-u negde u drugoj polovini marta, sada već prošle godine, i bila je maksimalno korektna...
falile su samo 2 nalepnice na setu koji sam uzeo od nje...
tada je imala mnogo manje pozitivnih ocena nego danas...
Naslov: Odg: Loša iskustva na BrickLink-u
Poruka od: đžukela Januar 14, 2011, 08:09:32:posle podne
mislim stavit set na BL da se prodaje kao KOMPLETAN
obavjestiti ljubazno u paketa da ukoliko nešta fali da se JAVIM
kad se javim - odgovara da je POSLALA dijelove - koji nisu stigli naravno
i onda još ima petlje dat mi negativnu ocijenu - BEZOBRAZLUK a potroših preko 100usd kod nje :angry:
Naslov: Re: Loša iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Sammael Januar 14, 2011, 10:11:18:posle podne
Užas i hvala ti na upozorenju.
Naslov: Odg: Re: Loša iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Angeli Februar 02, 2011, 05:48:59:pre podne
u principu se trudim da ne kupujem od prodavaca koji imaju vise negativnih feedbakova.
sad, svestan sam da neko ko ima 5000 rating sigurno ima i dva ili tri lika koji ne umeju da koriste bricklink :)
ali ova devojka ima 16 neutralnih i losih feedbekova... sta ja znam, hrabro je bilo kupovati od nje u samom startu...

iz mog iskustva na bricklinku, u princpipu, \"lepa rec gvozdena vrata otvara\". jedino kada sam bio grub bilo je danas, i sad mi je zao malo zbog toga, gde sam postavio prodavcu pitanje vezano za shipping i odakle je izvukao tu suludu cenu, kada mu na \"splash\" strani pise drugacije, i po kojoj logici je Srbija \"ostatak sveta\" a ne Evropa (ima i sekcija EU), a on mi odgovorio na francuskom.

tako da sam mu napisao onako drcno pismo sa komentarem \"nisam ni ja tebi napisao (pa sad dobrih starih posalica na srpskom;)\"

bah, nisam trebao, malo me iznervirala ona iz italije juce, pa se na njemu prelomilo

bilo kako bilo, kupio sam 30 Panel 3 x 3 x 6 Corner Wall (onaj kosi zid za dvorce) za tri eura od njega :) ko zna sta ce mi sada poslati ;)

da kucnemm o drvo, nisam imao problema pri kupovini i uvek sam dobijao sta sam narucio. doduse, vec sam na dve stop liste, ali oba puta sam (na neki nacin) zasluzio, tako da je glupo da se zalim (nisam platio na vreme, ako se pitate kakav je kriminal u pitanju:)

Edit (osam meseci kasnije): sad vidim post, pa da se nadovezem: dobio sam paket na vreme, sve je bilo ok :)
Naslov: Odg: Loša iskustva na BrickLink-u
Poruka od: gruber Februar 02, 2011, 11:21:26:pre podne
a jel ima neki topic za dobra iskustva?
evo recimo ja sam skoro bas lepo poslovao sa jednim tipom iz USA, covek je bio strpljiv, pedantan, javaljao mi se mejlom preko 20puta na svakih 5min, dao popust, poslao dodatne fotografije... onako bas ljudski, i preporucio bih ga svakome. cene su mu razne a i ponuda je sad malo manja ali moz da se nadje. lepo bi bilo da imamo gde da postavljamo ta dobra iskustva pa da onda znamo gde i kad da kupujemo... pozdrav,

ps evo i linka
http://www.bricklink.com/store.asp?p=legoman_74
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: aca Oktobar 09, 2011, 08:53:31:posle podne
Људи, ова тема је замрла, а верујем да би многима значила, поготово сада када се отвара варијанта (70 евра) за веће и чешће наруџбе.
Коментари већ имају много тога што мене занима, али бих хтео да то систематизујемо на следећи начин.

Волео бих да ставите ваша искуства са Интернет наручивањем (Bricklink, Limundo, Lego и слично), на пример:
- колико сте имали наручивања без проблема, а колико проблема и зашто? Знам да су неки наручивали веома много пута и њихова коментар би дао прилично верну статистику;
- да ли вам се некада нека пошиљка изгубила (а да није била осигурана)?
- да ли сте имали позитивно искуство са продавцима који имају доста непозитивних оцена, односно лоше са онима који имају мало непозитивних?
- да ли вам и колико често праве проблем на царини? Да ли вам одвале цену произвољно или имају неки систем? Да ли избегавате да вам напишу цену на пакету? Да ли сте пуштали да се пошиљка врати продавцу, па опет слали али на неки други начин?
- да ли примате писма, пакете, осигуране или неосигуране и да ли и како то утиче на царински сито?

Ето, надам се да ће овај део са царином ускоро постати депласиран.:tongue2:
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: przulj Oktobar 10, 2011, 06:24:20:pre podne
Moja iskustva su pozitivna, a obavio sam oko 20 transakcija. Uglavnom kupujem ali ponešto i prodam. Zbog luđačkih carina u Srbiji, kupujem preko naloga koji je otvorila moja sestra u BiH.
Kao kupac obično brzo dobijem odgovor ako imam pitanja (ulavnom o težini paketa sa ambalažom, od čega zavisi koliko ću platiti slanje). Ako je sve jasno, čim platim, prodavac u roku od dan do dva šalje paket.
Imao sam jedan slučaj da se prodavac iz Belgije 7 dana nije javljao pa sam postavio zahtjev za otkazivanje poružbine (mislim da je oznaka statusa OCR). Nakon toga se odmah javio i objašnjavao kako je bio na putu  bla bla, ali nisam promijenio mišljenje. Neki misle da smo mi svi sa Balkana divljaci i da sa nama mogu kako hoće, pa se trudim da to promijenim.
Drugi zanimljiv slučaj bilo je primanje paketa iz Engleske koji je vrlo dugo putovao. Nakon 50ak dana sam tražio od prodavca da mi refundiraju novac i traže od svoje pošte povraćaj novca. Prodavac je refundirao novac, a nakon dodatnih 10ak dana stigao je paket. Ja sam im to javio i ponovo platio porudžbinu. Obostrano smo ostavili pozitivne feedback-ove.
Sa Limunda sam kupio jedan avion. Prodavac, koji je inače vrlo aktivan i na našem sajtu, je rekao da fale dva dijela, a isposatavilo se da ih fali dvadesetak. Nisam htio da nastavljam raspravu, ali od njega više ne kupujem.
Naslov: Re: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Angeli Oktobar 10, 2011, 11:03:56:pre podne
- narucivao sam samo i iskljucivo preko bricklinka - Lego je preskupo, Limundo, nemam pojma, nikad ne znas sta ces stvarno dobiti, jer ono sto prodavci pishu nije uvek ono kako jeste ;)

- колико сте имали наручивања без проблема, а колико проблема и зашто? - 41 narudzbina, mada sam ih preuzimao na najrazlicitije moguce nacine, od licno, preko prijatelja do poste. samo sa tri sam imao problem, nisu stigle - zanimljivo je da je jedna bila iz velike britanije, druga iz francuske i treca iz usa, i bile su jedna za drugom, tako da je 100% nesto kod nase poste zatajilo. sve tri su bile bez trekingai osiguranja. jednu mi je prodavac vratio pare (iako nije mora), a ove druge dve su zajedno bile ispod 10e, pa nisam hteo da se cimam (mada, u jednoj od njih je bila nikad prezaljena Beatrice iz hari potera:)))) Takodje, imam jedno desetak otkazanih porudzbina na bricklinku, ali njih sam otkazao zbog nedostatka para, posle incidenta sa odlaskom u italiju :)

- да ли вам се некада нека пошиљка изгубила (а да није била осигурана)? ispisah gore ;)

- да ли сте имали позитивно искуство са продавцима који имају доста непозитивних оцена, односно лоше са онима који имају мало непозитивних? - nikad nisam imao negativno iskustvo sa prodavcem sa bricklinka (da kucnem o drvo), ali uvek proveravam negativne i neutralne komentare, i UVEK pogledam i odgovor prodavca, i po tome ga procenim - ako se svadja, svaljuje krivicu i sl, nikad ne narucujem kod njega. jer, sta se desi jednom, ne mora vise nikadf da se desi, sta se desi dvaput, desice se i treci put

- да ли вам и колико често праве проблем на царини? Да ли вам одвале цену произвољно или имају неки систем? Да ли избегавате да вам напишу цену на пакету? Да ли сте пуштали да се пошиљка врати продавцу, па опет слали али на неки други начин? - nikad nije bio problem na carini. jednom sam morao da platim (to nije problem, to je zakon:), oni imaju tacno razradjen sistem i NISTA ne rade proizvoljno. najbolje je okrenuti ih direktno i pitati, mada ti nece reci koje su imtakse na lego kockice (oni imaju kataloge sa stvarima, i lego kockice se nalaze na taco utvrdjenom i unapred zadatom mestu, tako da nista ne fantaziraju. uvek mi pisu cenu na paketu, jer to je zakon. nikad ti se ne isplati da vratis posiljku prodavcu, sem ako su u pitanju setovi - ali to je tvoja greska, mogao si reic prodavcu da ti raspakuje set i posalje samo lego, bez kutije, jer tkao je em manje, em nije vise novo, barem kad je carina u pitanju. Dosta sam o ovome pisao na nekoj drugoj temi, prelistaj.

- да ли примате писма, пакете, осигуране или неосигуране и да ли и како то утиче на царински сито? - sve primam, i nikada nisam platio carinu (sem prvi put, a tad je prodavac poslao tacan spisak svih kockcia i tacnu cenu, i carina mi je bila nekih 80% cene kockica, jer su uracunali i postarinu i osiguranje i lezarinu i sta ti znam sta jos. Ali tada sma imao para pa se nisam nervirao :)

u principu sam se trudio da mi narudbine ne prelaze 20e kada su kockice u pitanju, i da ne prelaze 50e kada su minifigurine u pitanju - jer minifigurine su male pa i ne idu na carinjenje, a kockice, kada npr uzmes 1000 pinova za 10e, to je velika kesa, ali je mala vrednost, pa opet prodje.  Jednom mi je kao poklon stiglo par stotina maceva, stitova, kaciga, oklopa, pedesetak ogrtaca i sl, pismo-paket je bilo ogromno, ali nije bilo carine ( i lepo je pisalo \"plasticna igracka - poklon\")

iskljucivo placam putem paypala i imam obicaj da se vracam kod prodavaca, jednom kada kupim i sve je u redu. Velike narudzbine volim sam da preuzmem (kao ono u Italiji, gde mi ona doveze Lego do granice ili negde u blizini), ili da mi posalju busom (kao u Poljskoj, gde n posalje mom ortaku, on prepakuje i posalje mi busom - pricamo o narudzbinama od po par stotina eura i toliko lego kockica da ne mogu da ih podignem sam. Ali to su obicno masovne kupovine gde svi kkupe po malo. Tako sam na primer kupio sve svoje crvene 1x2 brick, ali sam se prethodno cuo sa prodavcem jedno pet sest puta da bih sve dogovorio i napravio licni kontakt, eventualno izboksovao popust i sl. 10.000 1x1 brick sam platio 100e i na poklon sam dobio jos 3000 istih kockica. shiping me je dosao 5 e (imam autoprevoznika sa kojim redovno saradjujem, kad tako ide busom ne placam carinu)

nisam siguran da je ovih 70e bas 70e, treba prelistati zakon, ali nije bitno :) poenta je da nadjes pametnog prodavca i eventualno dobar kanal kojim ce ici. Ako neko tvoj prolazi tuda moze pokupiti paket jer licno mozes preko granice preneti sta god zelis - iz licnog iskustva, drzao sam kod nogu u busu dve ogromne kese pune lego kockica kupljene za 80e - i nisam mogao da ih dignem u isto vreme - one ogromne svercerske kese, ne one pijacne :)

Takodje ti je bitno pametno kupovanje. npr: bricktorz u USA ima FANTASTICNE cene plate round 1x1 u trans bojama. napravio sam korpu od 3000 komada crvenih, narandzastih i zutih NOVIH trans round 1x1 plateova, kao i 1000 narandzastih trans \"cheese\" slopova,  i ispalo mi je manje od 20e. medjutim, shiping za to bio bi 15e, tako da se ne isplati, iako je cena manja. iste te kockice od nemackog prodavca nasao sam za 23 e (jedno 6 eura skuplje), ali je shiping 3.5 e :) - kod oba prodavca sam kliknuo ono \"contact seller\" i postavio pitanje - koliki bi bio shiping za tu i tu kolicinu tih i tih kockica za Beograd, Srbija\" - i to je moj savet da uvek uradis. Takodje, uvek citaj i \"splash\" i \"store therms\" stranice kada naletis na prodavca. takodje, cene istog proizvoda izmedju dve razlicite prodavnice su OGROMNE, i ponekad je nesto i po pedeset puta skuplje (za neverovati:)), i vrlo cesto hocu da kupim nesto sto je 0.01e, a u drugoj prodavnici kosta 0.1 e :) Za velike kupovine trazi \"bulk\" prodavce (kao sto je pomenuti thorz u usa), njih najvishe imas u holandiji, nemackoj i usa - mada, usa je preko okeana, pa to ima smisla samo ako ti neko donosi. uvek kada kuoujes na veliko posalji mejlprodavcu i pitaj \"koliko bih dobio popusta ako bih uzeo 2000 ovih kockica?\" i sl. U nekim zemljama (Madjarska npr) lego kockice se prodaju na tezgama na pijaci, kao voce (koriscene). npr prodavac od kojeg kokikula uzima kockice, ima celu kucu punu dzakova :) i on i njegova porodica zive od preprodaje kockica. Cak sam planirao jednom put do njega, kao reprezentativac srbije nikad me ne pretresaju kada idem kolima preko grane, ali sam nasao onda poljaka koji je imao bolje cene a nove kockice, ne koriscene

mozda je najbolje da me kontaktiras kada naletis na nekog prodavca, ili da kontaktiras kada pozelis da kupis nesto, pa da uporedimo beleske ;)

i znaj da nema nista lose u tome da castis sebe na svake dve nedelje po jednim paketom od 15e - to je 30e mesecno, a stalno ti stizu paketi i stalno se necemu radujes

i znaj da lego kockice nicemu ne sluze ako ne pravis nesto od njih, a idealno za gradnju su ti osnove: brick 1x2 i podrska: brick 1x1, brick 2x2, 2x4, 2x8, 2x3, 2x4, 2x8
preporucio bih ti da uzmes krovove \" slope 2x2 i 1x2\" lukove \"brick arch 1x4, 1x6 i 1x8\" obrnute krovove \"slope inverted 1x2 i 2x2\" i ti imas dovoljno materijala da napravis sta god ti padne na pamet, sve ostalo je sminka i ne treba it mnogo - i mozes da kupis po par komada i da uzivas u gradnji :)
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: aca Oktobar 19, 2011, 09:22:11:pre podne
Ангели,

хвала на изузетно исцрпном одговору. Прочитао сам га одмах, али немам времена да одговорим.

Каква је статистика што се тиче пошиљака које си примао поштом (не рачунајући оне три што су \"нестале\")? Мислим на то колико ти је пошиљака прошло царину, шта је на њима било написано (вредност, поклон, пластична играчка...), пошто те нису царинили (осим први пут), да ли су биле препоручене (registered), осигуране?

Ја сам закон добро проучио, али ћу се уздржати од коментара док нова уредба не почне да се примењује и ја не пошаљем онај велики пакет. Само практично искуство. :frozen:
Само да вам кажем да се царинска основица рачуна без поштарине и на основу ње се одређује да ли роба пада испод бесцаринског лимита, али ако царина мора да се плати, онда се поштарина сабира са вредношћу робе и на то се плаћа кумулативних 10% плус 18%, што изађе 29,8%, а не 28%.


Citat: \"Angeli\" post=4842

i znaj da nema nista lose u tome da castis sebe na svake dve nedelje po jednim paketom od 15e - to je 30e mesecno, a stalno ti stizu paketi i stalno se necemu radujes

Потпуно си у праву, али када ти је сваки месец на нож, онда је и 30€ много. Да живим сам, онда бих могао и да слажем коцкице, али овако... Наравно, колико се потроши на друге глупости или на поклоне родбини и пријатељима, 30€ је сића!
Видећеш и ти како ти девојка, када стави на прст Једини и Драгоцени, потпуно мења ћуд!:devil2: Шалим се наравно, али...:grin2:


Citat: \"Angeli\" post=4842

i znaj da lego kockice nicemu ne sluze ako ne pravis nesto od njih, a idealno za gradnju su ti osnove: brick 1x2 i podrska: brick 1x1, brick 2x2, 2x4, 2x8, 2x3, 2x4, 2x8
preporucio bih ti da uzmes krovove \" slope 2x2 i 1x2\" lukove \"brick arch 1x4, 1x6 i 1x8\" obrnute krovove \"slope inverted 1x2 i 2x2\" i ti imas dovoljno materijala da napravis sta god ti padne na pamet, sve ostalo je sminka i ne treba it mnogo - i mozes da kupis po par komada i da uzivas u gradnji :)

Е, мило ми је што сам и ја дошао на исту идеју пре твоје поруке! Можда и зато што нисам имао много разноврсних коцака, па сам научио да се играм спартанске варијанте. Али су ми зато увек недостајали \"кровићи\", дрвеће и минифигурице...:tongue2:
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dugme Oktobar 19, 2011, 09:39:22:pre podne
Citat: \"aca\" post=5023


Ја сам закон добро проучио, али ћу се уздржати од коментара док нова уредба не почне да се примењује и ја не пошаљем онај велики пакет. Само практично искуство. :frozen:
Само да вам кажем да се царинска основица рачуна без поштарине и на основу ње се одређује да ли роба пада испод бесцаринског лимита, али ако царина мора да се плати, онда се поштарина сабира са вредношћу робе и на то се плаћа кумулативних 10% плус 18%, што изађе 29,8%, а не 28%.



ovo je možda tako u teoriji, al u praksi, svaki paket koji mi je carinjen, ili bilo kome koga poznajem, je carinjen po principu vrednost paketa + poštarina, pa na to dodat 18% pdv, pa sve to carinjeno sa paušalnom carinskom stopom od 10%...
po ovom proračunu mi se dešavalo da carina i porez budu jako blizu po vrednosti kockicama koje sam kupio...
znam za primer gde su čoveku stigli vitamini iz usa, koji su tamo plaćeni oko 100$, a došlo mu da plati još toliko na konto carine i poreza...

meni je to apsurdno...to je ekvivalentno kao da odem u na piće i klopu negde u inostranstvo i da mi onda carinik na našoj granici traži da platim porez i carinu na to...:beaten: :beaten:
Naslov: Re: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Angeli Oktobar 19, 2011, 10:47:19:pre podne
pa ili da platis carinu na hamburger koji si pojeo, ili da ga ostavis na carini :)))))
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: aca Oktobar 19, 2011, 11:35:57:pre podne
Дугме,

ниси пажљиво прочитао. Ако ти га царине, све се сабира. Ако ти га не царине, процењена вредност робе (без поштарине) ти јесте испод 25, 50, 70 евра, колико већ.

Citat: \"Angeli\" post=5025
pa ili da platis carinu na hamburger koji si pojeo, ili da ga ostavis na carini :)))))

:laugh: :laugh: :laugh:
Naslov: Re: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Angeli Oktobar 19, 2011, 01:20:52:posle podne
Citat: \"aca\" post=5023
Ангели,

хвала на изузетно исцрпном одговору. Прочитао сам га одмах, али немам времена да одговорим.

Каква је статистика што се тиче пошиљака које си примао поштом (не рачунајући оне три што су \"нестале\")? Мислим на то колико ти је пошиљака прошло царину, шта је на њима било написано (вредност, поклон, пластична играчка...), пошто те нису царинили (осим први пут), да ли су биле препоручене (registered), осигуране?

nijedna nije isla na carinjenje, sem prve. ta prva je sadrzala istampani lis na kome su se nalazile lsike i opisi svakog elementa i njihova cena (to uopste nije oobavezno, ne znam sta joj bi:))

na gotovo svim paketima pise cena, u dolarima, i \"plastic toy\"
obicno kupujem glave od minifigurina, oruzja, oklope, ali to je sve na komad, i moji paketi nikad nisu prelazili dvadesetak eura, a bili su mali. npr jednom sam uzeo 1000 trans-neon-green cone 1x1 za 10, to je bilo onako, lep paket, ali opet, kostao je 10$

pre par godina, dok je bilo kinte, doslo mi je pet minifigova, kostali su preko 50e, ali to niko nije carinio, jer je (valjda) bio mali paket, iako je pisala cena na njemu

prodavci kojima to nije glavni izvor prihoda ce ti cak napisati \"gift\" ili \"used plastic toys\", tako da sve to utice na ne-carinjenje.

nijedna moja narudzbina nije bila osigurana (sem one prve, koja je otisla na carinjenje - bila mi je prva, pa mi je bila frka). 70% njih nisu bile registered, nego mi ih postar ubaci u sanduche, ili da na vata, a desavalo se da ako nikog nema kod kuce, da ostavi kod komsije (kretenski:))). Samo par puta sam morao da odem do poste licno da preuzmem. Obicno prodavcu kazem da sam izabere najlogicniji nacin transporta, i uvek to i urade
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dr.zli Novembar 09, 2011, 10:27:54:pre podne
Samo da pohvalim jednu prodavnicu na bricklinku - brick paradise iz Belgije

http://www.bricklink.com/store.asp?p=Colli

Covek je posten, hoce da ubaci i koju kocku viska, mislim da su mu cene sasvim ok a pakuje kockice jako lepo i uredno i u dobre bubblewrap koverte. Danas sam preuzeo jednu kovertu u posti i sve je sasvim u redu i na broju cak i pored divljanja morona sa carine i/ili poste koji su ocigledno prepipavali celu kovertu ne bi li osetili sta ima unutra :wacky: pa su je izguzvali do neprepoznatljivosti.
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Acidum Novembar 09, 2011, 12:07:17:posle podne
Vec sam postavljao pitanje u temi narucivanja, ali niko nije nasao za shodno da odgovori...

Kolika je otprilike postarina za paketic iz 1-belgije i okoline, 2-SAD?
Naslov: Re: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dr.zli Novembar 09, 2011, 01:06:17:posle podne
ja sam za paketic od 3 minifiga kojim sam testirao slanje i prodavca platio 3 evra a paketic od 350 grama sam platio u rangu 6-7 evra. Za sad ocekuj od 10-20 usd zavisno od tezine. USA ti se isplati (po mom skromnom misljenju) samo ako ti neko dolazi odatle. Takodje, gledaj da ti porudzbina bude mala i u rangu 40-50 eur i ne bi trebalo da imas problema sa carinom
Naslov: Odg: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: aca Novembar 13, 2011, 02:53:48:posle podne
Citat: \"dr.zli\" post=5574
Danas sam preuzeo jednu kovertu u posti i sve je sasvim u redu i na broju cak i pored divljanja morona sa carine i/ili poste koji su ocigledno prepipavali celu kovertu ne bi li osetili sta ima unutra :wacky: pa su je izguzvali do neprepoznatljivosti.


Никад ми неће бити јасно зашто не набаве један скенер као на аеродромима (колико знам, све пошиљке завршавају на једном месту)  и да прескоче те средњовековне методе??? :confuzed2:
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: FredomFighter Novembar 13, 2011, 07:07:29:posle podne
Da li je iko narucivao preko bricklink-a kompletne nove setove?
Naslov: Odg: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dugme Novembar 13, 2011, 07:21:32:posle podne
Citat: \"FredomFighter\" post=5758
Da li je iko narucivao preko bricklink-a kompletne nove setove?


ja sam naručivao u više slučajeva...

kako mogu da ti pomognem?
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Belgrade`s finest Novembar 13, 2011, 07:23:38:posle podne
Izbegavaj da kupujes nove setove u kutiji sa bricklinka, meni su jedan takav paket ukrali.
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dr.zli Novembar 13, 2011, 11:02:24:posle podne
ja planiram da nabavljam neke setice sa BL-a ali cu traziti od prodavca da raspakuje kutiju i posalje samo kocke jerbo ce paket biti prevelik magnet za carinu :ninja:
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Angeli Novembar 14, 2011, 12:07:36:pre podne
Citat: \"dr.zli\" post=5791
ja planiram da nabavljam neke setice sa BL-a ali cu traziti od prodavca da raspakuje kutiju i posalje samo kocke jerbo ce paket biti prevelik magnet za carinu :ninja:

najbolje resenje
a ko uzima jednom, neka uzme tracking i osiguranje - ustvari, tracking je bitniji, pa se zna gde je nestao paket, moras da potpises za njega, a ne da ti ga postar ostavlja gde stigne i sl.
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: aca Maj 16, 2013, 01:07:34:posle podne
Какав је квалитет коцака у овој радњи:
bricksy (http://www.bricklink.com/store.asp?p=bricksy)
Чини ми се да је макар БФ наручивао одавде. Ја немам превише искуства са коришћеним коцкама, па ме занима шта могу да очекујем.
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Belgrade`s finest Maj 16, 2013, 01:19:25:posle podne
Више читај, мање пиши... овако набијаш уписе безвезе. Ангели је ову радњу више пута подробно објаснио, да се не понављам.
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: stanislaw Maj 16, 2013, 01:35:50:posle podne
Ako se iko bude zatekao u Dresdenu, gde se nalazi Bricksy radnja, obavezno neka se javi. Pošto je radnja registrovana za prodaju polovnih kocki koje idu bez PDV-a, postoji jednistvena mogućnost da se roba preuzme na ruke u Nemačkoj, da se ne plati PDV po stopi za novu robu, i da se donese kod nas u zemlju sa zaobilaženjem carinjenja na pošti.
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Belgrade`s finest Maj 16, 2013, 01:41:27:posle podne
Nema potrebe cimati ljude, plati postarinu 6,50 eura i zavrsi kombinaciju. Covek salje i bez fakture kad mu se naglasi, pa onda Radic Evica iz carinarnice u Savskoj nema uopste ideju koliko to zapravo kosta. Onda se placa samo carinska kontrola-pregled u iznosu od 300-350 kinti..
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: stanislaw Maj 16, 2013, 02:34:24:posle podne
S tim što se ja ne bih kladio da može opušteno da se poruči 10 kila kocaka i da carina proguta da je vrednost do 50 eura. Eventualno ako neko ima vezu na carini...
Druga je stvar ako se kupuje malo kocaka velike vrednosti, onda ok...
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Belgrade`s finest Maj 16, 2013, 04:45:53:posle podne
10 kg je vec previse, al niko ni ne narucuje toliko. Optimum je do 3 kilograma.
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Angeli Maj 17, 2013, 09:21:40:pre podne
...isto opet, kada je briksy u pitanju, nije tesko dostici, 3kg se dopuni za tili chas :)

btw, trubim o briksijy vec trecu godinu :) Sta se sad promenilo?:) paypal u srbiji?:)
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: stanislaw Maj 17, 2013, 10:33:16:pre podne
Nisi se pohvalio da li si odradio onu varijantu dovoženja robe iz bricksija, ili koje već radnje?
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: aca Maj 17, 2013, 11:56:52:pre podne
@BgFinest, Angeli

У овом тренутку на форуму има:

Ukupno poruka: 23468 | Ukupno tema: 1248

Ако мислите да све то могу да држим у глави, хвала вам, али нисам толико паметан. Осим тога, и не читам све. Тражио сам кратку и једноставну информацију. Ако вам је тешко да напишете или да ставите линк, не морате, али не видим сврху да се ишчуђавате.

Ја сам на форуму бар пет пута понављао царинске прописе и никоме нисам спочитавао нечитање и незнање (а и даље неки мисле да је тачно потпуно супротно од тога што сам написао).


Дакле, питао сам за субјективан утисак разлике између нових коцака и оних које продаје bricksy, ништа више, ништа компликовано.
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: stanislaw Jun 24, 2013, 12:42:30:posle podne
S obzirom da smo temu korišćenja PayPala manje-više apsolvirali, hajde da malo popričamo o iskustvima sa Bricklinkom i novim procedurama naše carine.
Prestao sam da poručujem iz inostranstva onog momenta kad se proneo glas da je krenulo razrezivanje PDV-a na pošiljke bez obzira na limit od 50EUR. Sad kad se slegla prašina, hajde da vidimo kakva je objektivno situacija. Konkretno me interesuje slučaj naručivanja delova, mešano novih i polovnih, bez setova.
Kada ste pošiljku primili sa, a kada bez naplaćenog PDV-a? Da li ste imali pošiljku iz BL radnje pravnog lica koja precizno deklariše fakturnu vrednost pošiljke? Bez obzira da li vam je stiglo sa ili  bez PDV-a, koja je bila vrednost a koja je bila težina pošiljke?

Moja računica iz doba pre zvaničnog dolaska PayPala bila je prosta: da bi se shipping/handling troškovi naručivanja iz Evrope (reda veličine bar 6-10EUR) uopšte isplatili, uz podrazumevani limit vrednosti od 50EUR, optimalna težina pošiljke delova bila bi negde u rasponu između 500-1000g.
Ima li taj red veličine prolaz bez PDV-a u današnjim okolnostima?  
Da li i veličina paketa utiče na verovatnoću razrezivanja carine/PDV-a? Položaj zvezda, reonskih pošta i još ponešto?
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dr.zli Jun 24, 2013, 12:54:30:posle podne
Mislim da su shvatili uzaludnost svega. Meni su posiljke stigle sa po 2 meseca kasnjenja i bez naplate pdv-a. Cene su bile 21 i 13 eur. Tezina je bila manja od kilogram, manja je dosla u pismu a veca u paketicu. Obe su imale fakture u sebi.
Mislim da posiljke prolaze ako je ukupna vrednost (shipping+handling) do 50 eur.
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: stanislaw Jun 24, 2013, 01:03:59:posle podne
Ovo bez naplate PDV-a zvuči ohrabrujuće (ako izuzmemo sve sporiju dostavu).
Ja sam se u pre-PayPal periodu uvek trudio da idem do same granice predviđenih limita (a to znači dobro podgojen paketić od recimo 500 ili 700-800gr čija je NETO vrednost knap ispod 50EUR, a sa shippingom i handlingom (za koji sam insistirao da se na paketu iskaže posebno!) i nešto preko toga.
Do sada nikad nisam platio carinu na takvu akciju, pa me interesuje kolika je sada opasnost da takav granični slučaj dođe pod udar PDV-a.
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dr.zli Jun 24, 2013, 01:06:41:posle podne
mislim da si bezbedan ako je ukupna vrednost ispod 50 eur. I cim se u paketu nalazi faktura ne bi trebalo da bude problema. Jedini problem je dodatnih 2 meseca koje moras da cekas da ti posiljka stigne.
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: stanislaw Jun 24, 2013, 01:11:23:posle podne
Ako je sporost carinjenja zaista dostigla razmere opstrukcije, ispada da su ljudi praktično upućeni da se organizuju za donošenje (čekaš u svakom slučaju...)
Naslov: Re: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dr.zli Jun 24, 2013, 01:18:10:posle podne
Pa liuk iz Briksija je vec hteo da mi da kupon u vrednosti mog pisma jer ga je bilo sramota sto se paket izgubio. Ja mu rekoh da sacekamo par meseci i paket zaista stize. Klasicne budalastine.
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: stanislaw Jun 24, 2013, 01:28:00:posle podne
Ima nešto u tome što je Bricksy registrovan za promet polovnih kocaka. Još nisam imao zadovoljstvo da naručim od njih i ne znam kako izgleda papirologija u briksijevom paketu, tako da teoretski i da čovek naruči paket preko 50EUR vrednosti, ne vidim po kom osnovu bi naši razrezali bilo kakav PDV na Bricksy ako je u paketu papir iz kojeg se može videti da je u Nemačkoj obračunat PDV po stopi za polovnu robu.
Ali ne vredi teoretisati dok neko ovo ne isproba...
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dr.zli Jun 24, 2013, 01:48:31:posle podne
Odmah mogu da ti kazem, nigde na fakturi mu ne pise da je registrovan za polovnu robu jer salje svoj izvod sa bricklinka kao fakturu. Tako da se ne bih uzdao ni u kakve finese vec samo ono sto nasa carina poznaje, a to je ukupna vrednost robe i transporta.
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Sale Jun 24, 2013, 02:56:50:posle podne
Stigle dve pošiljke.
Jedna iz bunte-steine-aus-daenemark (Nemačka) a druga od A HandFul of Bricks - S10 (Poljska)
Obe ispod 50e, sa odštampanom listom delova i cenama.
Obe bez PDV-a i carine, samo pregled (otvaranje pošiljke) po 65.80 din
Ukupno vreme koje je pošiljka provela U Srbiji od ulaska u izmeničnu poštu, preko carine do mene je 24h max. Pod uslovom da se ne računa nedelja odnosno subota ako ulete u termin jer nema dostave tim danima.
Dok je u Nemačkoj, recimo, ta jedna pošiljka tavorila 3 (radna) dana!
Neprijatno iznenađenje i vrlo retka pojava ali se dešava a sa druge strane, ekstra ekspeditivno od strane naše carine i pošte :wink2:
A ukupni rokovi od naručivanja su i pod tim uslovima 10-ak dana do max 14 (do sada) dok je od nemačkog trgovca pošiljka jednom stigla za 5 dana od dana naručivanja!
Ovom prilikom vam toplo preporučujem obe prodavnice. Ekstra brzo i vrlo povoljno!
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: milosh23 Avgust 26, 2013, 01:11:40:posle podne
Postavljam isti post kao i na temi Narucivanje na bricklinku posto je ovo ipak mesto na kome bi trebalo ovako nesto da se postavi...ako admin tako smatra nek ispravi sta treba :smile2:

Mislim da je obaveza da ovde postavim na forumu negativno iskustvo koje sam imao sa domacom BL prodavnicom MySmallStore iz Valjeva.

Imao sam sa Stanislavom i Profom nekoliko porudzbina iz te prodavnice u prethodnih nekoliko meseci....i nije prosla NIJEDNA, ali bukvalno NIJEDNA da nesto nije falilo ili je bilo ostecenih delova za koje to nije bilo napomenuto ili je umesto nekih delova ubacivao druge zamene bez konsulaticije sa nakim od nas (ko je vec porucivao), takodje se desavalo da neki delovi ne budu originalni lego delovi .

Komunikacija sa prodavcem je uvek bila teska da ne kazem nikakva...posto na mailove ili na poruku odgovara nakon nedelju dana (ako uopste i odgovori).
Posledjni paket nam je slao post expresom iako je bilo dogovoreno da salje preporucenom posiljkom, posto smo za 15ak grama probili 1 kg (sto je limit za preporuceno), mrzelo ga je da salje u dva odvojena paketa i tako nam duplirao postarinu.

Za pakovanje paketa mu treba toliko vremena da bi covek pomislio da odvaja slona u delove i pakuje ga. Ne znam nijednu BL radnju IZ INOSTRANSTVA iz koje sam preko clanova foruma porucivao kocke kojoj je trebalo toliko da spremi posiljku od trenutka uplate.


Zamolio bih samo Stanislava i Profu da potvrde ove moje tvrdnje...a ostalima upozorenje kada porucujete iz ove radnje.
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: milosh23 Avgust 26, 2013, 01:38:16:posle podne
I tek juce nakon dobijanja negativne ocene dobio sam poruku od prodavca

\"mislim da je posteno da se kontaktira prodavac pre davanja negativne ocene koja
nije primerena. o kojoj komunikaciji ti govoris? nijednu poruku nisi poslao na
bricklink? na poruke preko mobilnog ne odgovaram. to sto imas moj broj ne daje
ti za pravo da me tako kontaktiras ako kupujes na bricklinku.
posto si se ovako poneo sada mozes slobodno promeniti prodavca jer ne zelim sa
tobom da vise saradjujem niti ces moci da kupujes ubuduce kod mene. od sada si
blokiran za kupovinu.
pozdrav \"

I posto mu je ta negativna ocena ocigledno bola oci nakon ove odmah je poslao i sledecu poruku

\"mislim da bi bilo u redu da povuces ocenu i da mi kazes koje kockice nisi dobio
da bih ti vratio novac za njih.
razmisli o tome\"

Ovo sve desavalo posle nekoliko mojih poruka/mailova koje sam mu slao koje je sve uredno video i procitao i iskulirao, a reagovao je tek nakon sto je dobio negativnu ocenu. A na poruke preko mobilnog i na mail-ove je uredno odgovarao ranije kada je cekao pare za kocke..zaista sramota

Izvinjavam se ako sam prekrsio neka pravila foruma ovime sto sam izneo poruke ali prosto sam smatrao da ovakav bezobrazluk prodavca treba podeliti sa drugima kako bi znali kako da se ponasaju ako dodju u ovakvu situaciju.
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dr.zli Avgust 26, 2013, 01:41:27:posle podne
Pravila su ya OVAJ forum a ne PM preko bricklinka ili mobilnog mada se i za iste mora pridrzavati dobrog ukusa.
A da je zasluzio negativnu jeste i to golemu, ja non stop cujem price kako ga ljudi tolerisu a to je lose. Svaka cast sto si prvi bacio kamen, tesko je ali mora neko
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: zidane Avgust 26, 2013, 01:47:43:posle podne
Nisam znao da neko moze da te blokira da vise nemozes kod njega da kupujes, samo zato sto si ti njemu - prodavcu dao negativnu. Jako cudno i zrelo za neku sankciju od strane Bl-a.
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Sammael Avgust 26, 2013, 01:51:24:posle podne
Ispravno si postupio, ja bih na tvom mestu ceo slučaj izneo i na BL forumu.
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: milosh23 Avgust 26, 2013, 02:02:02:posle podne
Zao mi je zaista nisam neko ko ulazi u konflikte sa ljudima, ali ovo je bilo previse pritom smo ga tolerisli vise od nekoliko puta vrlo dobro znaju Profa i Stanislav...izvinjavam se ljudima koji su porucivali preko mene od ovog prodavca i nisu dobili odgovarajuce kocke :sad:
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dr.zli Avgust 26, 2013, 02:04:41:posle podne
pa nisi ti kriv, njega treba dobro poklopiti da nauči kako se posluje.
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Bullitt Avgust 26, 2013, 02:17:43:posle podne
Nemaš potrebe da se izvinjavaš. I ja ga tolerišem zadnje tri isporuke za koje sam uplatio novac za manje od 12 sati od pristigle priznanice( koju bih uglavnom primio od njega posle radnog vremena banke), a njemu bi trebalo po min 5 dana da se smisli da pošalje. U prvoj od četiri plave kacige, poslao je tri i jednu plavu šarenu i ja sam ga iskulirao. Drugi put nije imao deo za koji mi nije javio na vreme već tek kad je poslao paket onda mi je dao vaučer u iznosu tog dela, treći put je sve pogodio sem momenta \"Račun mi je poslao u ponedeljak uveče. Ja izvršio uplatu u utorak ujutru, a on poslao paket u subotu.\" :angry:  Znači ladno mi je paket sa Zavvi-a iz Velike Britanije stigao u subotu, a njegov u ponedeljak. Sa zavvia sam naručio u utorak i stigao za 4 dana.
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: milosh23 Avgust 26, 2013, 02:37:49:posle podne
Na stranu to sto je nasa domaca radnja odnosno ne poslujemo sa nekim strancem pa da je zbog toga bilo poteskoca u komunikaciji...ok nisam ga kontaktirao porukom preko BL (iskreno nisam ni znao da treba) ali sam koristio sredstva komunukacije koje sam do tada koristio sa njim i na koje je odgovarao samo i iskljucivo kada bilo reci o placanju tj. kada je cekao pare. Necu da teram tu pricu sa njim dalje preko BL nek mu na dusu...sto se tice blokiranja ocekivao sam tako nesto mada mu nijednog trenutka nisam rekao nista ruzno niti van cinjenica koje vec stoje. Pritom sam ga odmah obavestio nakon prijema paketa da fale neke stvari i da ocekujem da to nadje nije odgovarao 10 dana tek nakon toga poslao mi je bez ikakvog obavestenja neki kupon za iznos delova koji nedostaju (pritom duguje kocke i od ranije koje ni ne pominje) time me uslovljavajuci da opet kupujem od njega...

Na stranu sto nas je zavrnuo za posiljku koju je slao post expresom bez ikakvog obavestenja posto je dogovor da pakete salje preporucenom posiljkom...i pritom je po mojoj kalkulaciji (ako se ne varam BL obracunava po kursu sa xe.com) zaracunao 70-80 din. na pakovanje sto ranije nije dodavao :confuzed2:

a ovo je iz njegovog cenovnika  Za kupce iz Srbije vazi cenovnik postarine za unutrasnji saobracaj (od 50 do 150 din).

Tezina (gr)   Cena (din)
<20   44.00
21-100   55.00
101-250   66.00
251-500   99.00
501-1000   110.00

Na ovu cenu postarine treba dodati 33 din za pucketavi koverat i ponekad 10 din za doplatnu marku. Sve tezine preko 250gr saljem postexpresom jer je mala razlika u postarini (150din je postarina).

i postarina za post expres nije bila 150 din.!!!!!
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Sammael Avgust 26, 2013, 02:42:04:posle podne
Ne sekiraj se ništa, kad sam poručivao od njega ja sam uvek slao poruke preko BL i nije odgovarao na njih, nije ažurirao status porudžbine, tako da nisam imao pojma da li je poslato ili ne (i uvek je trebalo po nedelju dana da se pošalje). Plus se dešavalo da delovi budu u jako lošem stanju, što sam mu skrenuo pažnju ovako ali nisam hteo da ostavljam negativnu ocenu po principu \"nov je, naučiće\".

Al to se očigledno nije desilo...
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: milosh23 Avgust 26, 2013, 03:03:43:posle podne
Kakve sam ja delove od njega dobijao bolje da vam ne pricam...neke je Profa video u prethodnoj porudzbini...Naprsli torzo, izgrickane glave, kanapcic (string) od 50 cm jedva 40cm sa rascvetalim krajevima, delovi u drugim bojama
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: zidane Avgust 26, 2013, 03:07:36:posle podne
Kad smo krenuli redom, da i ja iznesem svoja iskustva.

Prvo ova prodavnica mi je top prodavnica iz koje kupujem delove, pre svega zbog toga sto ne razmisljam ni malo o postarini carini i pdv. U poslednje vreme prodavnica se poprilicno popunila i ne retko ima delova koji su mi vrlo zanimljivi (trans. yellow npr).

Ima puno delova u lbg i plavoj boji koje cini mi se najvise koristim.

Narucivao sam jedno 4 puta i iznos ordera nije bio veci od 15 eura, uglavnom samo minimum koji je potreban.

Samo jednom sam imao problem i to je mislim bilo prvi put kada sam narucivao. Problem sam vec negde iznosio a to je da covek nije razlikovao old gray od light bluish gray i dobio sam pomesano sve i svasta iako sam narucio old gray (koji je u proseku znatno skuplji od lbg).

Pozalio sam se i dobio sam isti odgovor kao i ostali da pogledam sta je on to pogresio (rekao je da je bilo lose svetlo pa nije video razliku) pa da sam izracuam razliku i onda bi mi to bio bonus u sledecoj kupovini.

Naravno da se nisam bavio ovakvom racunicom. Presao sam preko toga kao preko pocetnicke greske i posle toga sam napravio 3 ordera. Uglavnom je sve bilo ok. Delovi solidni itd.

Sto se tice slanja slao mi je vrlo brzo nakon moje uplate, koja je redovno kasnila i po 10 dana.

toliko...
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: pile7 Avgust 26, 2013, 05:22:53:posle podne
Ja se izvinjavam, ali kod mene u pošti ne važe stare cene više, tj. (nema više preporučeno slanje ničega što nije pismo), mora da se doda vrednost i samim tim cena slanja koja je ranije bila 44dinara se pretvara u 86dinara.:sad:
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: milosh23 Avgust 26, 2013, 10:09:25:posle podne
Ne znam...ali sam skoro i sam slao pakete kao preporuceno pismo i cene odgovaraju ovim cenama sa postinog web sajta.
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Profa21 Avgust 26, 2013, 11:52:06:posle podne
Slažem se sa Milošem sve što je rekao.

Evo da i ja prekopiram odgovor sa druge teme:

Ja potvrđujem ove reči. I da napomenem da nikada nije hteo o svom trošku da pošalje delove koji nedostaju, nego je uvek čekao da ponovo naručimo i podsetimo ga da ubaci i te delove što duguje :doubtful:

Meni je u poslednjoj turi, koju sam naručio preko Miloša, umesto 8, poslao samo 2 komada Trans-Neon Orange Panel 3 x 2 x 6
(http://img.bricklink.com/P/18/2466.gif)

zato što su preostalih 6 u Trans-Orange boji. Čist nemar!

Posle 10 dana nejavljanja, ostavio je poruku Milošu da ima 0.96 evra (koliko koštaju tih 6 panela) bonusa, prilikom sledećeg naručivanja. Čista ucena. A da pare uplati na račun, to mu ne pada napamet :angry:

Ako vam se desi ovako nešto, nemojte čekati da ispravlja greške na vaše insistiranje, nego mu dajte negativnu ocenu, dok se ne prizove pameti. Hvala.
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: stanislaw Avgust 27, 2013, 07:13:43:pre podne
Nisam se do sad uključivao i stvarno mi je žao što su se na Miloševoj porudžbini slomila kola, kad je reč o eskalaciji nezadovoljstva Darkom.
Svaka roba ima neki svoj odnos cene i kvaliteta. Darko je aljkav, neposlovan, spor u isporuci, ali sa druge strane niko nema toliki asortiman delova u našoj zemlji, domaća poštarina je povoljna (osim kad se desi peh da se za malo prekorači kilogram, ali mi sami nismo pazili na to jer i takav \"luksuz\" košta daleko manje nego kad se iz zapadne Evrope za malo prekorači kilogram... ), nema carine, nema PDV-a.
Kao što su mnogi govorili, svi smo se nadali da će vremenom on postati tačniji i poslovniji... Ali realno on nema s kim da se takmiči u ovoj zemlji, u okviru naših granica ne postoji jača BL radnja, jer kad bi postojala, onda bi bilo lako reći njemu doviđenja i snabdevati se kod drugog... Ovako se Miloš praktično \"žrtvovao\" za nas, jer je jedini javno na BL-u digao glas protiv Darka i ovaj mu se osvetio sankcijama i to onako \"legalistički\", kao smarao ga je telefonom i nije koristio zvanične kanale komunikacije na Bricklinku... A sad će nakon što je istrenirao strogoću na Milošu verovatno da se trudi da bude malko poslovniji neko vreme... Priča već viđena na raznim mestima, zar ne?

Usotalom šta da radimo, koga god Darko da bojkotuje, taj može da naručuje preko mene i gotovo. Inače sam načuo da će narednih nedelju dana Darko biti na pauzi i da neće raditi, iako nema nikakve informacije u radnji, da li neko ima potvrdu ovoga?
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: milosh23 Avgust 27, 2013, 08:46:18:pre podne
Da nece biti tu neko vreme putuje na odmor to je i meni rekao...posto mi je ponovo poslao nekoliko poruka u kojima objasnjava kako mu mail nije bio u funkciji itd. i nudi da mi posalje kocke koje nedostaju i da nastavimo saradnju jer prepiranje ne vodi nicemu itd. da sad ne iznosim sadrzaj poruka...
Stanislav je potpuno u pravu nazalost u blizem okruzenju nema radnje sa tolikim izborom kocaka, ali to on vrlo dobro zna i koristi nazalost...a ja imam principe kojih se drzim, a plus mi takve osobe jos vise padaju u ocima kada se ponesu kao on...sada je spreman za svaki ustupak kad je doguralo do ovoga...ja nazalost tako ne funkcionisem...moja negativna ocena je definitivna...pravio je budalom ne samo mene nego i ljude koji su ucestvovali u porudzbinama sa mnom i zasluzio je negativnu ocenu...
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: milosh23 Avgust 27, 2013, 08:47:55:pre podne
@stanislaw sto se tice odnosa cene i kvaliteta takodje si u pravu...ali ne i u ovom slucaju...za cene koje drzi kocke mu nisu dovoljno kvalitetne :sad:

Pritom mi je na sve to dao negativnu ocenu samo zato sto sam ja dao njemu!!! A ja sam svoje deo porudzbine uradio kako treba...nemam reci...
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Sammael Avgust 27, 2013, 09:11:36:pre podne
Ako ti je dao negativnu ocenu, to se zove \"retaliatory feedback\" i obavezno to prijavi Bricklinku.
Naslov: Odg: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: milosh23 Avgust 27, 2013, 09:16:26:pre podne
OK pozabavicu se time za vikend...hvala svima na savetima :smile2:
Naslov: Re: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: mysmallstore Avgust 27, 2013, 01:51:01:posle podne
Posto ste me toliko ocrneli red je da i ja kazem svoju rec.
Da li ste se nekada oprobali u tome da budete prodavac kockica? Da li znate koliko vremena i truda treba da se sve kockice pregledaju , presloze, odvoje i unesu u katalog? Vi za par klikova misem mozete u par min da odvojite kockice i posaljete order. Znam, jer i sam kupujem kockice preko Bricklinka. Vasa porudzbina kada stigne, mislite li da je prva u redu? Da li se neko zapita da li imam jos porudzbina pre vase? Da li se neko pita kako je traziti jednu kockicu koju ste narucili medju 70000 drugih? Nikada se nisam bunio kada narucite 500 kockica a medju njima 350 lotova. Da li se neko pita da li ja negde radim osim sto se bavim kockicama preko bricklinka? Pored dvoje male dece i obaveza na poslu trudim se da se bavim i ovim poslom. Sam sve radim : unosim nove kockice na stanje, odvajam pakete, saljem postom. Uporedjujete me sa nekim inostranim prodavnicama. Da li oni rade sami ili koliko ih ima to niko ne zna. Sve je ovo tek pocetak i ja sam svestan da to sporo ide i da nije na onom nivou kakvim ga ja zamisljam u buducnosti. Sve ove kritike sto ste napisali prihvatam i verujte da su pozitivno uticale. Moj cilj nije 100.000 kockica vec mnogo vise.
Sto se tice par clanova ovde na forumu koji su izneli svoja negativna iskustva poceo bih od milosa. Vidim da si cvrsto resio da ostanes pri svome i necu vise navaljivati da resimo problem samo cu izneti moju stranu price. Nijedan mail nisam dobio od tebe sa kockicama koje nisu u redu niti nedostaju. Cak si stare ordere ocenio pozitivnom ocenom. Stari mail koji je bio aktivan posta mi je ugasila pre 2-3 meseca kada mi je istekao adsl. Ne boli me toliko negativna ocena koliko tvoja upornost da neces da resimo problem. Negativnu sam ti dao iz besa i spreman sam da je povucem sto cu i uraditi. Ja sam uvek spreman za svaki dogovor ako druga strana zeli da saradjuje.
Sto se tice nekih drugih problema sto ste imali ukratko cu izneti: posto sam verovao da cete i dalje uzimati kockice od mene lakse mi je bilo da vam uradim kupon za sledecu kupovinu nego da vam vratim novac. da ste trazili , ucinio bih to bez problema. tu se radi o malim iznosima (do 100nak din) tako da niko nije pravio problem, ni vi ni ja. Da ste trazili poslao bih vam o mom trosku kockice.
Sada vidim da je to toliko bio veliki problem i ubuduce cu vam vratiti novac odmah za sve ono sto nije u redu. Sto se tice slanja paketa zar vam je tesko da napisete cime zelite da vam se paket posalje?
Ovo nisam napisao da se branim jer ovde nikoga ne poznajem vec da iznesem i moju stranu price i priblizim vam ukratko problem koji neko ima koji se bavi prodajom.
Izvinjavam se na ovolikom pismu.
Darko
Mysmallstore
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: stanislaw Avgust 27, 2013, 03:43:08:posle podne
Darko, baš lepo da si se javio u ovu košnicu prepunu tvojih mušterija :)
Vidim da si opredeljen da se stvari poprave i srede i to mi se jako sviđa. Mislim da treba da pokažeš malo tolerancije prema Milošu, jer on je ipak došao u neprijatnu situaciju da nedostaje šest krupnih providnonarandžastih delova koji su bili namenjeni njegovom kolegi, a ne njemu lično. Nisi ih isporučio jer je bila zavedena pogrešna nijansa na stanju, a onda si vratio te delove na stanje u drugoj nijansi i po skupljoj ceni. To je čoveka razbesnelo jer on je platio tih šest komada koji su ti se vodili na stanju. Mi se često udružujemo tako da pošaljemo zajedničku porudžbinu za više nas i mislim da i na taj način se trudimo da povećamo efikasnost i promet tvoje radnje.
Znam da nije lako biti Bricklink prodavac jer to radi samo šačica ljudi u ovoj zemlji i stoga pretpostavljam da će uvek dosta ljudi kupovati od tebe. U svakom slučaju vidim da hoćeš da refundiraš ljudima to što im je pogrešno poslato i razumem da nećeš da te mušterije uznemiravaju na mobilni kad si kod kuće. Bricklink ima sistem da se svi sporovi razrešavaju zvaničnim kanalom, samo što si ti kritikovan da ne čitaš redovno te zvanične kanale. Ali nikad nije kasno da se problemi reše i hvala ti što si spreman na takav korak.
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Dzoni Avgust 27, 2013, 04:36:03:posle podne
Kako se vesti sa ovog foruma brzo sire? Ko zna ko nas jos prati BIA, UDBA, carina obavezno? :wink2:
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dr.zli Avgust 27, 2013, 04:44:50:posle podne
mislim da je Stanislav dovoljan, sta god da objavis cela carsija zna u roku od 5 min :wacky:
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: stanislaw Avgust 27, 2013, 04:46:03:posle podne
Prostoriju zatvori, razgovor skrati, neprijatelj nikad ne spava!
Postoje sredstva borbe protiv onih što mnogo pišu, ali još je nerešen problem onih što čitaju!
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dr.zli Avgust 27, 2013, 04:50:02:posle podne
(https://dl.dropboxusercontent.com/u/13363314/tweet.png)

:wacky:
Naslov: Re: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: mysmallstore Avgust 27, 2013, 05:28:24:posle podne
pa naravno da sam spreman da resim svaki spor u korist musterije ali ona mora prvo da mi ukaze na to. ja nisam ni malo ljut na njega vec me pogodilo sto je ovako ispalo.
sto se tice tih 6 delova, sta sam mogao da uradim? da mu posaljem te narandzaste umesto neonskih? ubacio sam pravu boju na stanje a njemu zeleo da refundiram tih 6 sto je platio. pogresno sam ih uneo na stanje ko zna kada i tako su se vodile do sada. zadnjih mesec i vise dana pokusavam da pregledam ceo lager , prekontrolisem stanje jer sam prosle gosine imao problema prilikom unosa light bluish i dark bluish. nabavio sam oko 1000 malih kontejnera i sada sve kockice pakujem u njih. to mi omogucuje da brze pronadjem ono sto trazim. sa druge strane me to usporilo prilikom unosa kockica na stanje. imam oko 50kg kockica koje treba da ubacim u katalog sto mi omogucuje da predjem cifru od 100.000 komada a sto mi je cilj do nove godine.
nisam namerno izbacio po skupljoj ceni zeleci da ga navucem da njih kupi vec se tako pogodilo da su skuplje jer se baziram na srednjoj prodajnoj ceni kada izbacujem kockice.
nisam lopov niti zelim nekoga da potkradem. izlistajte na googlu moje ime i verovatno cete pronaci da sam hvaljen na svim forumima medju kojima i oni koji se bave stripovima (prodavao sam ih preko interneta sredinom 90tih godina).
odavno su me osnivaci ovog foruma zvali da se prikljucim forumu koji je jako posecen ali mi vreme nije dozvoljavalo to. sada sam bio prinudjen jer su me ljudi koji su ovde prisutni zvali da se odazovem ovom problemu.
sada to otvoreno kazem svima koji misle da sam ih povredio, potkrao , poslao nesto sto im ne odgovara  da mi posalju poruku na BL i ukazu na to. Sve primedbe, sugestije i slicno sto mislite da treba da promenim prihvatam, naravno. Svima cu izaci u susret i resicemo problem. Svi problemi nisu nastali namerno, to shvatite, vec je u pitanju manjak vremena da se natenane sve uradi. Izvinjavam se unapred.
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dr.zli Avgust 27, 2013, 05:31:07:posle podne
Milose, profo, stanislave i Darko, predlazem da se ovo okonca na normalan nacin, dogovorite se za ubuduce i komunicirajte jer to je osnov dobre poslovne saradnje.
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Sammael Avgust 27, 2013, 05:36:14:posle podne
Darko, hvala ti puno na razjašnjenjima i na tome što si uzeo vremena da se pozabaviš problemima koji su mučili više forumaša. Nadam se da ćete Miloš i ti uspeti da razrešite situaciju na način koji će svima odgovarati.

Po meni je sasvim OK da se ponudi opcija \"kredita\" kod sledeće porudžbine - ali uz to da postoje i drugi načini da se razlika refundira ili nadomesti za one kojima to više odgovara.

U svakom slučaju, dobrodošao na forum, lepo bi bilo da si se priključio u nekim malo srećnijim okolnostima, ali šta je tu je :wink2:
Naslov: Re: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: mysmallstore Avgust 27, 2013, 05:48:43:posle podne
hvala. sto se mene tice resicemo problem ako i druga strana sada zeli to. povucena negativna ocena kako sam i obecao.

pozdrav svima
Naslov: Odg: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: stanislaw Avgust 27, 2013, 06:06:38:posle podne
Citat: \"dr.zli\" post=27104
Milose, profo, stanislave i Darko, predlazem da se ovo okonca na normalan nacin, dogovorite se za ubuduce i komunicirajte jer to je osnov dobre poslovne saradnje.


Citat: \"dr.zli\" post=27010
A da je zasluzio negativnu jeste i to golemu, ja non stop cujem price kako ga ljudi tolerisu a to je lose. Svaka cast sto si prvi bacio kamen, tesko je ali mora neko


Citat: \"dr.zli\" post=27017
pa nisi ti kriv, njega treba dobro poklopiti da nauči kako se posluje.


Zli, zahvaljujem se na besplatnim savetima i pridružujem se tvom apelu da se tema okonča na normalan način, dogovorom i primerenom komunikacijom kako na Bricklinku tako i na forumu, koja je je osnov dobre poslovne saradnje.
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dr.zli Avgust 27, 2013, 06:16:06:posle podne
Kao sto rekoh, kad treba nesto reci carsiji tu nam je staki a vidim da je i moja poruka doprla do prave osobe ;)
Naslov: Odg: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: milosh23 Avgust 27, 2013, 06:50:10:posle podne
Evo ovako da se i ja oglasim da ne ispadne da sam nesto zapoceo i posle vise ne odgovaram...hvala svima na sugestijama i najboljoj nameri da se ovo okonca na najbolji moguci nacin.
Uz svo duzno postovanje prema Darku i njegovoj zelji da se ovo regulise ja svoju ocenu koju sam mu dao NECU menjati, kao sto naravno necu menjati ni prethodne pozitivne ocene koje je dobio od mene. Stojim iza svojih odluka i svog ubedjenja da je pogresio, jer stvar nije samo u tih 6 trans/neon orange delova koje se vrte u prici (a bilo je tu jos kocaka u prethodnim porudzbinama) vec u celokupnom odnosu koji je pokazao prema meni u toj porudzbini, kao i u prethodnim gde takodje nije sve bilo kako treba-to je nazalost samo bila kap koja je prelila casu.
Razumem i njegov manjak vremena i obaveze koje ima i koje ga eto mozda ometaju da porudzbinu odradi temeljno, ali to ne treba da bude izgovor za prospuste koje je imao i na koje mu je vec ukazivano (a smatram da vodjenje lego prodavnice na BL za koju neko tezi da bude ozbiljna nije uopste naivan posao i nesto cemu se treba pristupati povrsno).

Sto se tice kocaka koje mi je ostao duzan, one me u ovom trenutku najmanje interesuju, a da li ce Darko hteti da nastavi saradnju sa mnom ili ne to je njegov licni izbor i na to nemam prava da se bunim.
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Dzoni Avgust 27, 2013, 07:04:17:posle podne
Dobro, bitno je da je sve lepo razjasnjeno, nema potrebe za izvlacenjem postova koji su nastali pre izvinjenja prodavca. Ako se to vise puta desavalo (lose porudzbine), neki ljudi su zeleli da na ovaj nacin skrenu paznju ostalima na problem i zato i postoji ova tema. Mozda je ovako i bolje, jer se oglasio i prodavac i od sada ce sigurno bolje poslovati/saradjivati sa strankama ( ne kazem da je do sada bilo lose). Mogle bi i da se povuku medjusobne negativne ocene, i da se sve krene iz pocetka.
Mene zanima ovako iz prve ruke ako mogu da dobijem odgovor, kakav je kvalitet \"used\" kocki? Npr 1x2 brick kocke, jesu li pozutele ili grickane.

I nevezano za ovu pricu, je li vam (odnosi se na sve clanove foruma) otvaraju pakete lego kocki ovi u posti? Meni su letos otvorili posiljku sa knjigama iz Novosti i marnuli dve od osam :sad:
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Dzoni Avgust 27, 2013, 07:09:38:posle podne
Izvinjavam se na duplom postu, ali moram da kazem da nisam video ovu poslednju Milosevu poruku, tako da se ipak nije sve lepo razjasnilo, ali dobro sta je tu je.
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: stanislaw Avgust 27, 2013, 07:13:45:posle podne
@Dzoni: Što se tiče Darkovih 1x2 kocki kao i kocki uopšte, (najviše sam kupovao crvene i plave, a bogami i bele i žute), ja sam generalno zadovoljan kvalitetom, uglavnom nema vidno izgriženih i vidno požutelih, mada su i moji kriterijumi relativno niski. Ima kockica koje nisu od ABS-a (iako nose Lego logo na sebi, ne mora da znači da su lažnjak nego možda kockice iz ranih šezdesetih rađene po staroj hemijskoj formuli). To je u procentu od možda maksimalno 2%, a dešavalo mi se da isto takav neki procenat ne-ABS kocki stiže i iz stranih radnji.
Da mi pošta otvori DOMAĆI paket i vadi nešto od sadržaja, u životu mi se nije desilo.

Takođe bih voleo da Darko potvrdi tezu dr.zlog da sam mu ja preko čaršije dojavio da se uključi u forum jer je predmet kritike ovde. Ako to ne može da potvrdi, mogao bi dr.zli i da se izvini zbog proizvoljnih insinuacija na moj račun.
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dr.zli Avgust 27, 2013, 07:18:33:posle podne
Vidim da agresija raste, tako je, pusti nek te bes obuzme :wacky:

Citat: \"stanislaw\" post=27125

Takođe bih voleo da Darko potvrdi tezu dr.zlog da sam mu ja preko čaršije dojavio da se uključi u forum jer je predmet kritike ovde. Ako to ne može da potvrdi, mogao bi dr.zli i da se izvini zbog proizvoljnih insinuacija na moj račun.


Na forumu je zabranjeno:

* objavljivanje privatne komunikacije, osim uz saglasnost svih strana koje učestvuju u prepisci

:grin2:


Ako se g-din Stanislav ne izvini na svom postupku zamolio bih da se pokrenu represivne mere prema istom.
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: stanislaw Avgust 27, 2013, 07:27:40:posle podne
Ne, ja nisam objavio sadržaj bilo kakve privatne komunikacije.
Najdirektnija insinuacija dr.zlog je sadržana u njegovoj javnoj poruci sa prethodne strane topica, koja je već obrisana. I drugo, upravo dr.zli svojim postom nagoveštava kakav je bio sadržaj naše privatne komunikacije, samo šta ja tu privatnu komunikaciju nikad nisam objavio, t.j. citirao.

Dr.zli treba da odgovara za sadržaj svoje privatne poruke upućene meni danas u 21:35 po forumskom vremenu, s tim što ja apsolutno nikome nisam neovlašteno predočio sadržaj te poruke.
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dr.zli Avgust 27, 2013, 07:30:10:posle podne
Apsolutno si preneo sadrzaj nase privatne komunikacije :) Ne pokusavaj sad da se izvuces :)
Ajmo jedno lepo izvinjenje, ovde smo svi prijatelji, vidis kako se se lepo zavrsilo :)
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: stanislaw Avgust 27, 2013, 07:33:30:posle podne
;)
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dr.zli Avgust 27, 2013, 07:34:21:posle podne
;)
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Sammael Avgust 27, 2013, 07:36:52:posle podne
Bataljujte.
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: milosh23 Avgust 27, 2013, 08:06:36:posle podne
Znate sta vas dvojica @stanislaw @dr.zli opet pokusavate da mi ukradete show i to vam nece proci  :tongue2:
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dugme Avgust 27, 2013, 08:10:32:posle podne
pošto ovo nije tema samo za negativne kritike radnji na bricklink-u, evo mojih najskorijih iskustava:

ChromeBricks (http://www.bricklink.com/store.asp?p=ChromeBricks) - svi koji su poslovali sa njime znaju da ima jako kvalitetne delove i da se pošiljke šalju jako brzo, posle uplate...poručio sam uveče oko 10, stigao mi je invoice oko 11 isto veče, platio sam pre 7 narednog dana (platio bih ranije da nisam spavao kad je stigao invoice), i do 9h je već poslato. porudžbina stigla do mene za 7 dana

Crazy toys (http://www.bricklink.com/store.asp?p=crazy.toys) - jako korektan prodavac, odgovara na privatne poruke. porudžbina je poslata isti dan kad je plaćena. stigla do mene za 6 dana

STUD (http://www.bricklink.com/store.asp?p=Duq) - maksimalno korektan prodavac, komunikativan i raspoložen za saradnju. Porudžbinu je poslao isti dan kad je plaćena. stigla 6. dan otkad je poslata
Naslov: Re: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: mysmallstore Avgust 27, 2013, 08:53:09:posle podne
stanislav me nije dozvao da se pojavim na forumu, cisto da razjasnimo to.
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Dzoni Avgust 28, 2013, 10:08:54:pre podne
Stanislave, hvala za info o prodavnici.
Naslov: Re: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: milosh23 Septembar 17, 2013, 07:11:06:posle podne
Moram da pohvalim Patriciju i da se zahvalim za expresno spremanje posiljke porucene u 5 do 12 sto bi rekli...izasla mi je u susret i spremila delove narucene dan pred izlozbu u Nisu i poslala preko Saleta...HVALA puno sve pohvale i preporuke sa moje strane...:smile2: :wink2:
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Dzoni Septembar 18, 2013, 08:06:43:posle podne
I ja bih da se zahvalim Piletu na odlicnoj saradnji, slican je slucaj bio kao kod Milosa, samo sto je meni Alen doneo kocke i ovim putem mu se jos jednom zahvaljujem i vrlo mi je drago sto smo se upoznali i procaskali.

Used kocke su kao nove, sve preporuke.
Naslov: Re: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Belgrade`s finest Oktobar 01, 2013, 03:48:59:posle podne
Zanima me nesto sto nisam radio u proteklih 3-4 godina narucivanja na BL, al posto je sada Hrvatska u EU, kako naci povoljno setove.

Plan je da se iz Holandije/Danske posalje 3-4 nova, neotpakovana seta na Hr adresu, a blizu Srbije. Rekao sam prodavcu posto placam vat od 21%, a hocu refund, da mi spremi papire. Ovaj ne zna kako to izgleda, pa mi nudi samo obican invoice s potpisom. Mislim da to nije dovoljno, da su potrebni dodatni tax-free papiri, s tacnim iznosom vat-a za refund.

Koja su vasa iskustva? Da li na hr-srpskoj granici postoje salteri za povracaj vat-a? Do sad sam to radio samo na Madjarskoj granici
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: stanislaw Maj 08, 2015, 02:13:25:pre podne

Generalno je carina malo olabavila po pitanju carinjenja paketića polovne plastike sa Bricklinka. Imao sam dva paketa deklarisana na oko 70 eura, oslobođeni su carine. Sad sam u iskušenju da primim nešto deklarisano na 99 eura. Da li je neko pokušao tako nešto?
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: stanislaw Maj 08, 2015, 08:28:19:pre podne
Da odgovorim sam sebi, pokazalo se da je na Bricklinku ipak najbolja pregovaračka strategija ubeđivati prodavca da order šalje bez uobičajenog osiguranja. U tom slučaju može da se izbegne deklarisanje bilo kakve vrednosti pošiljke, što je većim radnjama ipak mnogo lakše da progutaju nego pogađanje oko toga kolika bi bila deklarisana vrednost.
U životu nisam imao gubitak pošiljke, a praksa pokazuje da je za teže pakete sam tracking jednako dobro obezbeđenje kao i osiguranja (makar kad se radi o hrpici plastike, a ne nekoj tehnici itd...)
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Sammael Jun 16, 2015, 01:00:25:pre podne
Novosti na BL, dugo očekivani redizajn: http://alpha.bricklink.com/pages/newsview.page?msgid=921526



Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: dr.zli Jun 16, 2015, 01:23:14:pre podne
jel to prvoaprilska sala? S'obzirom da je dizajn ISTI kao stari?
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Bullitt Jun 16, 2015, 03:46:19:pre podne
Ako hoće da se igraju sa bojama, meni je OK, dokle god ne useru kao što je Brickset uradio sa svojim.
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: bnesty Jun 16, 2015, 08:57:58:pre podne
Promena dizajna je upitna, malo boja , malo fontovi. Ali izgleda da su tehnički dosta stvari popravili. Raduje me da su search dosta poboljsali , bio je fakt vrlo slab i nepregledan
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: bnesty Mart 30, 2016, 08:51:49:posle podne
Na sledecem linku imate sajt čija je tema ukratko "sve o bricklinku".

Onima koji tek rešavaju da uplove u svet bricklink-a, sajt će sigurno pomoći sa detaljnijim uputstvima


http://guidetobricklink.com (http://guidetobricklink.com)
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: mountainboarding serbia Novembar 09, 2016, 09:26:28:pre podne
Ja ne kupujem tako često, ali kad kupujem, uzimam od bricklinkova iz Srbije, a poznajem lika koji ima shop u Novom Sadu, pa se kod njega snabdevam uglavnom. Ako nešto nema, onda to rešim kad putujem, ali ne naručujem preko pošte nego odem direkt kod prodavaca... Kao što sam bio u Berlinu, za par dana idem u Peštu pa ću tamo pokupiti ono što nema ovde.
Nemam poverenja previše u poštu, više puta sam se opekao
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: Sammael Decembar 07, 2017, 09:04:02:pre podne
Hm, ja sam za 17 godina koliko naručujem od inostranstva (bar 4 pošiljke mesečno, znači 50+ pošiljaka godišnje, odnosno verovatno blizu 1000 do sada) imao samo 2 slučaja da nešto nije stiglo ili nije stiglo kako treba, a u 1 od ta dva sam siguran da je bilo do prodavca. Ne znam kakva si negativna iskustva imao?
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: legolas Decembar 30, 2023, 03:36:53:posle podne
Bump
Trebao bih da narucim vecu kockicu iz inostrastva, pa me zanima da li imate neku radnju da preporucite u Evropi! Pozdrav
Naslov: Odg: Iskustva na BrickLink-u
Poruka od: vasa Decembar 31, 2023, 01:59:47:posle podne
Samo udji na bricklink pa gledaj radnje.
Odakle god uzimas, svejedno je, samo gledaj koliko psotarina izadje.

Vidi prvo da li neka radnja kod nas ima, ima solidan izbor kod nas.