Pregled seta 75043 – AT-AP (All Terrain Attack Pod). Osnovni podaci:
Godina izdavanja: 2014
Broj delova: 717
Broj minifigova: 5
Standardna evropska cena: 70e
Zbog problema sa laptopom koji mi je izbrisao sve slike koje prikazuju proces gradnje, nazalost I ovaj moj pregled ce biti bez istih. Pokusacu malo da docaram sta su te slike prikazivale. U osnovi se nalazi technic konstrukcija koja modelu daje cvrstinu, koriscenjem brojnih technic liftarm-ova su konstruisane noge, a prisutni su I u procesu gradnje kabine. Prvenstveno zbog prisustva velikog broja technic pinova I drugih delova je ukupan broj kocaka veci od 700.
Kao sta sam napomenuo u setu se dobija 5 minifigova. Jedan obican Battle Droid, jedan Super Battle Droid i jedan Battle Droid Commander (jedina razlika u poredjenju sa obicnim Battle Droidom je zuti detalj na glavi I torzou). Po meni najbolji minifig u ovom setu je Chief Tarfful koji je prvi put napravljen u lego formi. Brojni detalji na njegovom torzou ga cine pravim malim remek delom. Poslednji minifig koji se dobija je takodje prvi put napravljen u lego formi, u pitanju je Clone Commander Gree. Dosta se razlikuje od ostalih Kashyyyk trooper-a, pre svega po slemu koji je metallic sive boje, a ostatak tela je uradjen dosta drugacije po pitanju boja. Takodje vrlo detaljno uradjen minifig sa printom na obe strane torzoa.
Nekoliko fotografija AT-AP-a iz razlicitih uglova
Pozadi se moze videti mala technic konstrukcija koja drzi glavni top u polozaju. Posto se ona pomeri top biva oslobodjen I moze se pomerati u brojnim pravcima.
Glavni top zajedno sa podlogom za koju je pricvrscen se moze podignuti kako bi se dobio pristup kabini vozila.
U kabini ima mesta za dva minifiga mada verujem da moze da ih stane jos. U njoj se moze primetiti veoma zanimljiva nalepnica koja prikazuje Droid Gunship(crvenom bojom) koji je AT-AP nanisanio.
Sa strane se takodje nalaze dva manja otvora koji omogucavaju pristup kabini.
Izgled vozila kada su otvoreni svi ‘poklopci’
Glavna funkcija ovog seta jeste treca noga AT-AP-a koja ima prvenstveno ulogu stabilizatora kada se vozilo ne krece. Opet jedna mala technic konstrukcija trzi trecu nogu u polozaju dok se vozilo krece, po pomeranju te konstrukcije noga se oslobadja I moze da dodirne tlo.
Naravno dve glavne noge mogu da se pomeraju, mada je onda tesko namestiti da vozilo bude u ravnotezi I ne padne.
I u ovom setu je kao I mnogim drugim iz ovog talasa SW-a prisutna nova pucaljka.
Moje misljenje o setu
Set ima ukupno 6 nalepnica sto I nije mnogo s obzirom na velicinu seta kao I cinjenica da su nalepnice vrlo sitne. Na prvi pogled mi se cinilo da je vozilo vrlo nestabilno kao I da ce zbog specificnog oblika kabine delovi stalno otpadati, ali to nije slucaj. Kabina se drzi dosta dobro kao I noge koje daju veliku stabilnost modelu. Treca noga je vrlo dobro sakrivena sto mi se dosta dopada, a kada se raspakuje doprinosi jos boljem izgledu vozila. Minifigovi su zaista dobro uradjeni sto je jedan veliki plus za ovaj set. Jedinu stvar koju bih voleo da su ubacili u set jeste barem jedno Wookiee vozilo poput vozila iz ovog
http://brickset.com/sets/7260-1/Wookiee-Catamaran ili ovog
http://brickset.com/sets/7258-1/Wookiee-Attack seta, naravno samo unapredjeno. Verujem da bi set tada bio cista 5ica. Ovako je moja ocena za ovaj set 4,4 (skala od 0 do 5).